Две нови системи помагат на слепите и глухите в киното

Томас Холкъмб
New York Times

Супер модерен дисплей, рожба на холивудското научно въображение, осъществява грандиозен скок от големия цветен екран към тъмния театър.

Вариант на футуристичен дисплей - прозрачен екран, върху който се прожектират текстове и снимки и през който може да се вижда - позволява на глухите зрители да четат подзаглавия, невидими за чуващите, които представят звукова картина от наблюдавания филм.

Тези подзаглавия се проектират наопаки върху специален прозорец извън екрана и се отразяват на плексигласов панел, специализиран за гледане на филма от глухи зрители.

Технологията, предназначена за слепи зрители, се състои от слушалки, с които те слушат паралелно описание на действията на екрана. Тя е разработена от "Национален център за достъпни медии".

Центърът, създаден с обединените усилия на "Корпорация за обществени радиопредавания" и бостънската обществена телевизионна станция "WGBH", се занимава с адаптиране на системите, използвани от виждащите зрители, към възможностите на глухите и слепите, за да могат и те, като всички останали, пълноценно да посещават кината и театрите.

"General Cinema" - организацията, партнираща при тестването на споменатите продукти - наскоро инсталира системите в един от киносалоните - "Bay Plaza" в Ню Йорк. Системите са налични и в "General Cinema Clifton Commons" в Клифтън.

Посредством системата, наречена "rear-window captioning", подзаглавията, чиито букви са широки 7 и високи 16 фута, се прожектират върху преобърнато огледало.

Зрителите гледат филма на малък плексигласов панел, отразяващ подзаглавията зад тях, като едновременно могат да следят и филма, прожектиран върху екрана в предната част на киносалона. Панелът е с големина 4 на 12 инча и е монтиран върху поставката за напитки пред зрителя.

В началото системата "rear-window captioning" може да се окаже дезориентираща. Всъщност някои от застъпниците за слепите и глухите яростно я критикуват, като напр. Шерил Хепнър, изпълнителна директорка на "Северновирджинския ресурсен център за слепи и глухи". В писмо, адресирано до "Национален център за достъпни медии", тя пише:

"С много малко изключения хората като цяло не харесват тази "rear-window captioning" система, а някои дори изобщо не могат да я ползват!"

Когато обаче в интервю, дадено по електронната поща, Хепнър е била помолена да се аргументира, тя неохотно е признала, че поради липсата на по-добра алтернатива все пак е склонна да подкрепи "rear-window captioning" системата.

Видеоописателното оборудване, наречено "DVS Theatrical", предлага звукова интерпретация на визуалните елементи, прожектирани на екрана.

"Bay Plaza" е десетият киносалон в САЩ, снабден с видеоописателна и "rear-window captioning" системи, с каквито разполагат и редица други адаптирани кина и театри из цялата страна, като напр. "Imax" и "Disney".

Системите са инсталирани за първи път от "General Cinema" в Лос Анджелес през 1997, на премиерата на "Чакалът" и "Титаник".

Брайън Колафан, говорител на "General Cinema", потвърждава, че представяната от него организация подкрепя технологията, тъй като "работата ни е да направим киното достъпно за зрителите - не само за виждащите и чуващите от тях, а за всички зрители".

Той оповестява, че инсталирането на системите в Ню Йорк е струвало 12 000 долара.

Видеоописателната и "rear-window captioning" системи са съществували и преди официалното им въвеждане през 1997, но са били монтирани само на домашни телевизори и видео устройства.

"Националният център за достъпни медии" разполага с над 200 комплекта от системите, инсталирани в неговата видеобиблиотека.

Докато "General Cinema" тества системите на доброволни начала, някои от инвалидите упражняват натиск над кината да побързат.

През юни тази година, следвайки примера на "Американски инвалиди в действие", 8 глухи граждани от Орегон са завели дела срещу няколко национални вериги от кина и театри, оплаквайки се от недостатъчната достъпност в кината. Адвокатът им, Денис Стийнман, заявява, че очаква претенциите на клиентите му да бъдат признати за законни.

Материалът е достъпен на:
http://ncam.wgbh.org/news/mopixnews12.html
към 18 Септември 2006 г.

Специално за bezmonitor преведе:
Иван Бозуков

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.info