Писмото по-долу е изпратено до Microsoft – България, Българска Асоциация за компютърна лингвистика, Председателя на Фондация “Хоризонти” г-н Хюсеин Исмаил, Национално читалище “Луи Брайл” г-н Спас Карафезов, bezmonitor.com

Често ставаме жертви на злоупотреби, които разбираме много по-късно.
Такъв е и моят случай.
Казвам се Росица Кирилова, от гр. Казанлък.
Незряща съм и това е причината да стана жертва на един служител на Ссб, на име Сергей Дубина.
От думите на мои роднини разбрах, че имал говорящ компютър. Това много ме зарадва и реших да се свържа с него за повече информация. Той ми обясни, че става дума за най обикновен компютър, към който се прикрепяло някакво говорящо устройство. Предложи ми, когато си купя компютъра, той сам да дойде и да ми го постави. Цената на това устройство била 40 лева, транспортът се плаща отделно.
Когато се сдобих с компютъра обаче, разбрах от тук от там, че всъщност това не е устройство, а някакви програми, които се инсталират в компютъра. Тогава реших да не го разкарвам чак от софия, а да го помоля да ми изпрати диск с програмите, пък аз да му изпратя парите. За целта използвах една моя братовчедка, която се премести да живее в София и често си пътува. Той ми каза, че щом нямало той да ми инсталира програмите, цената се намалявала на 30 лева.
Братовчедка ми се срещна с него в сградата на Съюза на слепите в кабинета му, и лично му е дала парите, 30 лева, срещу които е получила от него диск с програми.
Те бяха "Jaws" (screen reader) и българската програма "speechlab".
Тогава му бях благодарна, понеже не знаех истината. След време разбрах, че съм платила за нещо, за което всъщност не е трябвало да плащам.
От моите приятели, с които се свързах през интернет разбрах, че волята на производителя на българската говоряща програма, БАКЛ, е за незрящи потребители тя да се разпространява безплатно от ССБ, националното читалище на слепите “Луи Брайл” и фондация “Хоризонти”.
Смятам, че г-н Дубина като служител на ССБ, не би следвало да има право да търгува с говорящата програма и да извлича от това лична изгода, и по този начин да накърнява волята на организациите, дарили програмата на незрящите.
Аз дадох 30 лева за програмата на Сергей Дубина, от когото всъщност трябваше да я получа безплатно.
Пиша това писмо с молба справедливостта да възтържествува, защото не желая и други хора да станат жертви на мошеничествата на този човек.
В провинцията има много хора като мен, които не са чували за софтуера за незрящи и тяхната единствена връзка за новостите в тази област си остава ССБ. Поради слаба информираност ние лесно можем да бъдем подведени от недобросъвестни служители. Моля да бъдат взети съответните мерки и на г-н Дубина да бъде наложено наказание, за да се предотврати това нечестно използване на неинформираността на незрящите, което представя в много лоша светлина Съюза на слепите и пред неговите членове, и пред фирмите и организациите, дали възможност програмата да се ползва безплатно от всички нас.

Upload 8 nov 2007

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.info