До председателя на контролния съвет на ССБ.

Казвам се Росица Кирилова Кирилова от село Копринка община Казанлък.
Преди една година ходих на гости на едни мои роднини в Пещера, които ми казаха, че техен познат от София на име Сергей имал говорящ компютър.
Аз се зарадвах и ги помолих да ме свържат с него за повече информация.
Той ми каза, че компютъра е съвсем обикновен, но към него се прикрепяло някакво говорящо устройство.
Предложи ми когато си купя компютъра той сам да дойде и да ми го постави.
Цената на това устройство била 40 лева, транспортът се плаща отделно.
Когато купихме компютъра случайно чухме, че в Габрово имало говорящи компютри и решихме първо да отидем да видим за какво става дума.
Там председателката* Стефка Пенчева ни посрещна много добре.
Оказа се, че това не е устройство, а програми, които се инсталират в компютъра.
Стефка ме посъветва да отида в Пловдив, където имало курсове по компютри и там щели да ми инсталират безплатно програмата, Но аз прецених, че е по добре първо да се сдобия с програмата, за да си опозная компютъра, пък тогава ще мисля вече за някакви курсове.
Тогава тя ми каза, че на близо имало един техник, който можел да ми ги инсталира и ме заведе при него.
Човекът ми инсталира програмите и се прибрахме доволни в къщи.
След време обаче компютъра ми се напълни с вируси и от магазина, където го купихме ми казаха, че ако го преинсталират ще се махнат програмите и първо трябва да ги взема от някъде на диск.
Също така беше възникнал един проблем, програмата не ми изговаряше буквите и имената на другите клавиши, може би защото като съм се опитвала да се науча на нещо съм променила някой настройки.
Наложи се да идем пак до Габрово, ако може човекът да я оправи и да го помоля да ми даде програмите, за да ми преинсталират компютъра.
Той наистина си игра доста време, но все пак я оправи, само че отказа да ми ги даде на диск.
Каза ми, като ми преинсталират компютъра, да ида пак в Габрово и той щял да ми ги инсталира отново, Но разстоянието до габрово е доста дълго, а беше през зимата, края на ноември.
Тогава реших да помоля Сергей Дубина да ми изпрати програмите, тъй като тук от магазина поеха ангажимент да ми ги инсталират и нямаше смисъл да го разкарвам чак от София.
Той ми каза, че щом нямало той да ми ги инсталира, цената се намалявала на 30 лева.
За тази цел използвах една моя братовчедка, която се премести да живее в софия и често си пътува.
Приблизително по това време, в края на ноември, тя се срещна със г-н Дубина в сградата на съюза на слепите в кабинета му и лично му даде 30 лева срещу които получи диск с програмите, няма пак да ги изброявам, защото вече съм ги написала в жалбата. Да не пропусна само да кажа, че в диска имаше още 3 програми, които бяха mv2player, mozilla и скайп, за които ми каза, че били подарък от него.
Половин година по късно, като си говорихме по скайпа със Сергей, стана дума за това, че живея близо до язовир Копринка. Той много се зарадва и ми каза, че щял да дойде с моите роднини от Пещера да отидат на риболов. Аз разбира се след такава самопокана нямах друг избор, освен да му кажа да заповяда.
Така и стана, на 11 юли Сергей дойде с тях с колата, транспорт не е плащал, понеже те го закараха после до София лично до дома му без да му вземат една стотинка.
Тогава аз още не знаех, че съм му платилаза нещо, което ми се полага безплатно и в някаква степен му бях благодарна за услугата. Стояха един ден и половина и си тръгнаха, за което той много се обидил, понеже искал да стоят 5 дена. Дори после разбрах, че си е взел 5дена командировъчни под предлог, че идва да ме обучава.
Това обаче е пълна лъжа, защото всъщност аз изобщо не съм го викала, но понеже вече така и така беше дошъл, През престоя му го помолих да ми покаже как се инсталират говорящите програми в случай че ми се наложи да не викам някой, ами да си ги инсталирам сама.
Той прие с голямо удоволствие и след като ги премахнахме се захванахме за работа.
Понеже клавиатурата ми е от по-новите, които са с няколко допълнителни бутона, той реши, че е нестандартна и ми каза аз да натискам клавишите, пък той да ми казва какво да правя.
Също ангажирахме една моя братовчедка да му казва къде какво пише, защото преди да проговори програмата не знаел какво да прави.
От 11 часа сутринта, до 6 часа вечерта ние инсталирахме програми и накрая нищо не стана.
Човекът обаче реши, че е време за почивка и трябва да ходи на риболов, отиде, и аз останах без говорящи програми.
Наложи се да занесем компютъра в Казанлък, в магазина откъдето го купихме, но понеже беше затворен, се обадихме на техника, който работи там и го помолихме да дойде у нас да ми инсталира програмите.
Той се оказа добър човек, дойде и за 10 минути оправи всичко.
Първия път като ми преинсталираха компютъра, той ми инсталира програмите безплатно, но този път нямаше как да не си платя.
На Сергей обаче не съм плащала нищо за престоя му у нас.
На другия ден той си замина с роднините ми и така приключи всичко.
Като стигнали до София, чичо ми му предложил да оставят някъде колата и да го придружи с трамвай до дома му, понеже му било трудно да шофира в софия.
Той обаче се разсърдил и човекът нямал друг избор освен да поръча такси и да му го плати, разбира се, понеже Сергей не си е направил устата изобщо да си го плати.
Много пъти като сме си говорили по скайпа съм го питала дали познава моите съученици от София, но той все ми е казвал, че никой не познава. Това обаче е била поредната негова лъжа, защото като се свързах с тях се оказа, че ги познава всичките.
Когато му казах, че ще се свържа с Ивайло Маринов, той ми каза да не се свързвам с него, защото нямало да ми е от полза.
Пък тя каква била работата, страх го е било, че ще разбера, че съм платила за нещо, за което всъщност не е трябвало да плащам. Това ми го казват всички, с които съм говорила до сега и аз не виждам да са направили нещо лошо.
Оттогава Сергей се крие и не иска вече да говори с мен. Аз нямам нищо против да потвърдя всичко това в негово присъствие по телефон или по скайп, но единствено пред свидетели.
Понеже от толкова лъжи, изречени от негова страна предпочитам да не говоря с него на саме, да не би после да каже, че го тормозя или заплашвам по някакъв начин.
Лошото е, че в провинцията хората са много слабо информирани за доста неща и лесно могат да бъдат подведени от такива недобросъвестни служители като Сергей.
За това написах тази жалба, написах я аз лично без никой да ме е карал.
Адрес не съм написала, понеже тази същата моя братовчедка, дето ми донесе диска с програмите си беше дошла и я помолих лично да я занесе до съюза на слепите и да я пусне където трябва.
Аз съм на 27 години, които са достатъчно за да взимам сама решения за всичко.
След написването на жалбата ми, той е започнал да измисля какви ли не лъжи, за да се оправдае.
Нищо обаче не оправдава факта, че по толкова долен и подъл начин ме накара да си платя програмата. Дори се е опитвал да ме обвини в любовна връзка, което много ме обижда. Защото представете си, аз съм на 27 години, а той на 62 и в интерес на истината може да ми бъде дядо.
Този човек не заслужава изобщо да работи в съюза на слепите.
Държа да се знае, че ако никой не вземе мерки срещу него, ще си търся правата чрез съдебен път и ще кажа че краде софтуер и го продава. Също настоявам тези 30 лева да ми бъдат върнати, понеже искам и аз да си ползвам програмата безплатно, както всички не зрящи.

С уважение, Росица
Адрес: село Копринка, община Казанлък, област Стара-загора, улица Родопи номер1, пощенски код, 6137, мобилен тел, 0899 25 17 62

P. S. Преди няколко дни прочетох отговор от Сергей Дубина,Във връзка с жалбата, която бях написала срещу него.
Понеже има доста неща, които не съвпадат с действителността, искам да ги опровергая с няколко думи.
Първо, в обяснението си Сергей твърди, че е бил включен в карта с 500 безплатни минути и по този начин ме е обучавал по телефона. Въпросната карта е на майка ми, в която той беше включен за известно време, докато се разберем кога братовчедка ми ще може да отиде при него. От тази карта са проведени най много 3 4 разговора, които са продължавали не повече от 5 минути. Вярно е, че в Глобул архивите се пазят и може да се види, но въпросът е, какво ще се види и дали това което ще се види ще е в негова или в моя полза.
Второ, твърди, че сме отишли в Габрово и оттам сме купили компютъра. Компютърът е купен от град Казанлък, доказателството за което е фактурата, на която пише от кой град е купен и името на фирмата, от която е купен.
Трето, Сергей разказва, как местният специалист ми преинсталира компютъра, за което прибира 50 лева, а после той го обучава по телефона, как се инсталират говорящите програми. Обучението продължава по негово изказване около 2 часа. Въпросният специалист изобщо не познава г-н Дубина, не беше чувал за него до момента, в който бях останала без говорящи програми и се наложи той за втори път да ми ги инсталира. Сергей обаче през това време беше на риболов, както споменах в предишното писмо, така че те дори не се срещнаха.
За преинсталацията на компютъра и инсталирането на програмите, този човек не ми е взел нито една стотинка. Вторият път когато дойде да ми ги инсталира, също не искаше пари, но аз му дадох 5 лева за благодарност, понеже дойде извън работно време.
Всеки, който е инсталирал въпросните програми знае, че 2 часа са прекалено много време за инсталация на 2 програми, които се инсталират за не повече от 10 минути заедно с настройките след инсталирането им.
Сергей твърди, че ме е съветвал да отида на курсове по компютърна грамотност, за което също лъже. Той дори ми е казвал, че нямало смисъл да ходя на такива курсове, понеже там ходили най големите, както той се изрази олигофрени, а аз съм се справяла чудесно с машината.
Другото нещо, за което е неправилно информиран е, че живея и винаги съм живяла в село Копринка. В Копринка живея от 4 5 години, понеже родителите ми живеят тук и се преместих при тях. До преди това съм живяла в село Асен, община Павел баня, където все още съм жител и нямам намерения да си сменям местожителството. Там съм израснала с двете ми братовчедки, а родителите ми от самото начало си живеят и работят в село Копринка.
Така че спокойно мога да стоя отделно от майка си, това не ми е никакъв проблем, казвам го, понеже в отговора на Сергей пише, че не съм отишла на курс, точно поради тази причина, че не мога без майка си.
Поради многократните настоявания на съпругата на приятеля му, която ми е леля, той в крайна сметка решил да дойде. Това също е лъжа, която може да се докаже само с едно позвъняване по телефона на роднините ми.
А сега най важното, "зад тази жалба не стои Росица, писачът на жалбата е Ивайло Маринов".
С Ивайло сме съученици и след като се свързах с него това лято ми е помагал за много неща, които са свързани с компютъра. От него научих и за съществуването на фондация "Хоризонти" и за БАКЛ, и за националното читалище на слепите. Ако трябва да му плащам, 30 лева до никъде няма да ми стигнат, но аз не съм му дала една стотинка. С написването на жалбата ми обаче, той няма нищо общо, тъй като по това време беше в болница и нямаше как да знае, че съм предприела нещо срещу Сергей.
Едва когато се почувства по-добре му казах, че съм написала жалба.
Ако Сергей има някакво враждебно отношение към Ивайло, това не му дава право да го обвинява за нещо, в което не е сигурен. Ивайло много добре знае, че живея в село Копринка, така че е глупаво да се твърди, че той е написал жалбата, само защото няма посочен адрес и защото съм написала, че съм от Казанлък. Написах Казанлък, понеже селото в което живея се намира на 3 4 километра от града и аз реших, Че тези, които не са го чували ще се ориентират по-добре, като напиша че съм от Казанлък.
Ако Сергей желае да заведе дело срещу мен, нека го направи, но да има предвид това, че ще трябва да потвърди всичко написано в писмото, пред съответните свидетели. Ако този човек казва истината, нека заповяда със свидетели, пред които ще му позволя, да ми махне програмите от компютъра и да ги инсталира от ново. Предполагам, че тогава действително ще се види, колко може и на какво всъщност ме е научил.
Той избягва да говори с мен от разстояние, камо ли да дойде у нас, пък и как ще говори, като няма очи да потвърди пред мен всички лъжи, които е написал.
Това е последното писмо, което пиша, надявам се, наистина да има справедливост и този човек да си получи заслуженото.

* Председателка на местна организация на Съюза на слепите в България (Б. ред.)

Upload 19 nov 2007

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.info