Отговор от Сергей Александров Дубина - ръководител на Студио за звукозапис при ССБ на жалбата на Росица Кирилова

Уважаеми дами и господа,
На 08 ноември 2007 година ми беше връчена жалба, срещу мен във връзка с говорещата програма, както ния я наричаме "Гергана*". Жалбата е адресирана до много инстанции, а на мен ми беше връчена от председателя на КС** господин Алексиев.
Моля да ми позволите да напиша първо няколко по-общи неща, а после директно по жалбата.

Когато програмата беше направена, господин Долапчиев - председател на ССБ ме упълномощи да правя регистрацията на програмата и да давам диска на всеки желаещ. Условието беше, човекът да има група инвалидност по зрение и да предостави диск на който да му бъде записана програмата. Регистрацията автоматично се записва в специален файл, който в края на годината се изпраща във фондация "Хоризонти" и от там в Майкрософт. Направил съм стотици регистрации, които предполагам, че се пазят в Майкрософт. От никого не съм получавал нищо друго освен много благодарности.
Може по трите имена и ЕГН да се намери телефона на съответния човек и да се попита дали е плащал някому нещо за програмата.
Уважаеми дами и господа Регионални председатели, моля Ви кажете, защото големите поръчки, по 26, 30, а мисля че за Силистра бяха 40 диска идваха чрез Вас, дали съм искал някому пари и дали сте плащали нещо?
Бил съм в командировка, да нося дискове и да инсталирам програмата в Плевен, Монтана, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Русе, Шумен, Хасково и др. Моля Ви, кажете дали имате някакви упреци за користност от моя страна?

За жалбата:Тази жалба не е писана от въпросното момиче Росица Кирилова. Писана е от Иваило Маринов. Предупредиха ме няколко души, че той иска да си разчиства сметките с мен и респективно със ССБ. Добре е човек да има приятели в лагера на неприятеля.
В началото на тази година господин Долапчиев направи среща с "Асоциацията по компютърна лингвистика". На тази среща по тяхна линия присъствува и Иваило Маринов. За някои малки козметични подобрения на програмата от ССБ бяха поискани само 100000 лева, мислейки, че Съюзът на слепите е една дойна крава с много гоолямо виме, която трябва да се дои безмилостно. Господин Долапчиев, разбира се не прие тази безумна оферта. Вече в коридора аз им казах, че трябва да не са наред да искат тази огромна сума. От този момент аз станах враг номер едно, пречка за получаване на толкова много пари. Припомнявм, че проекта на Майкрософт беше 75000 долара, от които за направа на "Гергана" бяха предоставени около една трета. Меко казано, наивно е да се мисли, че за козметичен ремонт на програмата, някой ще даде два или три пъти повече отколкото за направата и.

Жената на мой много добър приятел, който живее в гр. Пещера е първа братовчедка на майката на Росица. Свързаха я с мен, дори първият разговор проведох в болницата. където се намирах в момента. Това стана в края на месец май 2006 г. Препоръчах и да отиде в Пловдив на курс по компютърна грамотност. Тя не можела да се отдели от майка си дори за един ден и не бих ли могъл аз да отида за два-три дни да инсталирам програмите и да я обуча. Предупредих, че човек, който не е докосвал компютър няма да научи много за два-три дни. КАТЕГОРИЧНО И КАЗАХ, ЧЕ ГОВОРЯЩАТА ПРОГРАМА Е БЕЗПЛАТНА~! Пътуването, инсталацията на говорещите програми и още много програми за гледане на филми, сваляне от Интернет, записване и слушане на музика и какво ли още не, както и три дни целодневно обучение ще струва 40 лева. Тя каза, че това е повече от добре, но понеже аз в момента не можех да замина, тя реши, че ще занесе компютъра в Габрово, където ще и инсталират програмите, а аз да я обучавам по телефона. За целта бях включен в програма на Глобъл за 500 безплатни минути. Ако не всичките то по-голямата част от тях са използувани за разговори с мен. Предполагам, че в архивите на "Глобъл" се пазят тези данни и могат, ако се поискат официално да се проверят.
Росица отива в Габрово, където купуват компютър и в първичната организация един компютърен специалист, на когото аз при командировката си в Габрово, показах как се инсталират говорещите програми, и ги инсталира. Предполагам, че регистрацията е била на "ПСО габрово". Прибират се в къщи и още на другия ден компютъра блокира поради некомпетентно щракане по всички клавиши. Местният специалист казва, че трябва да се преинсталира Windows и прибира 50 лева. Диск с говорещи програми все още нямат, поради което братовчедката, студентка в София идва и в коридора, а не в "кабинета ми", както пише в жалбата, аз и давам диска с регистрацията на "Гергана". Тя ми дава 40 лева. Аз и връщам 10 лева, като казвам че само за обучение мисля, че 30 лева са достатъчни. Следват благодарности. Обучението по телефона започва. Най-напред обучавам местния компютърен специалист как да инсталира говорещите програми, който известно време ме убеждава, че такова животно няма. Той не бил виждал компютър да говори. Стигнахме до компромис. Той да следва стъпка по стъпка което му диктувам и ако машината проговори, той ще повярва, че такова животно все пак има. Този разговор продължи повече от два часа. Животното, разбира се се появи.
Обучението продължи ежедневно, до изчерпване на безплатните минути. Следващият месец абонамента се подновяваше и обучението продължаваше. Това продължи до момента в който Росица напредна толкова, че можеше вече да се включва и да разговаря по "skype". Обучението продължи по този начин. Програмата скайп пази хронология на разговорите, в която може да се види кой кого е търсил, на коя дата в колко часа и колко време е продължил разговора. Това също може да се види. Мисля, че аз изпълних много добре поетия ангажимент,защото Росица се научи да работи доста добре с компютъра. Радвам се защото, повярвайте не е лесно да научиш сляп човек, който не е пипал компютър да работи с него.
Оставаха някои по-сложни настройки на JAWS, които Росица не можеше да направи и трябваше помощ на място. Поканите да отида следваха една след друга. Многократни бяха и настояванията пред съпругата на приятеля ми, която и е леля. Най-после през юли тази година решихме да отидем за два дни. За целта ме натовариха на автобус до град Пещера. Билетът струва 10 лева и 80 стотинки (може да се провери на автогарата). Не обичам да пътувам извън София сам и това е първото пътуване което правех сам.
На другата сутрин с колата на приятеля ми заминахме към Росица и на вторият ден след обяд тръгнахме за София. Колата не искаше да върви с вода и трябваше да се сипва бензин. Мисля, че общото разстояние е около 360 километра, без да се смята връщането на приятелят ми до Пещера. Всеки може да прецени на какво се равнява това като бензин и пари. Естествено тези разходи бяха за наша сметка. Преинсталирах две версии на Джоуз, които да бъдат с различни настройки,, за да и бъде по-удобно с различните програми с които работи. Диктувах няколко страници, разбира се с упражнения, как се работи с програма Word. Този текст вероятно е все още на компютъра.

Уважаеми дами и господа,
Жалбата не е писана от Росица, защото още в началото пише, че живее в Казанлък, докато тя живее и винаги е живяла в село Копринка, Казанлъшко. Странно е че човек който пише жалба сам не знае къде живее. Местата до които се пращат копия въобще не са известни на Росица и т. н. Когато се пише жалба се очаква отговор, но тук се иска наказание а не отговор на жалбата. А и как да се даде отговор, като няма посочен адрес. Та как да има адрес, като писачът на жалбата не знае селището където живее Росица, та камо ли адресът и.
Както писах по-горе, предупредиха ме, че се готви удар срещу Съюза на слепите чрез мен. Имам уверението, че този отговор или друго нещо което напиша, ще бъде качено в Интернет, защото хората познават моята честност и са сигурни, че няма да се занимавам с такива кокошкарски неща да продавам "Гергана".
Когато господин Алексиев ми връчи жалбата на 8 ноември 2007 година, беше много притеснен, защото му се обаждали да го заплашват или предупреждават, не зная коя точно дума да употребя, че ако съюзът не вмземе мерки, Майкрософт ще направи инспекция или нещо подобно и ще установи, че в управлението всички работят с нелицензиран софтуер. Майкрософт и Асоциацията за компютърна лингвистика, до момента нямат и не са имали никакви претенции към ССБ. Тези "доброжелатели", които заплашват, не си ли помислят, че както самите те, така и господин Алексиев, така и аз, така и няколкото стотин слепи, които работят с говорещи програми работят с кракнат Джоуз, защото не могат да си позволят да платят около 900 долара за да си я купят. Ако има удар, той ще бъде върху слепите, които работят с компютър, а не върху ССБ, който не разпространява кракнати програми.

В заключение казвам, като представител на Съюза на слепите за разпространение на говореща програма "Гергана", най-отговорно:
НИКОГА И НА НИКОГО НЕ СА ВЗЕТИ НИТО ЕДНА СТОТИНКА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ГОВОРЕЩА ПРОГРАМА "Гергана". Договореността с Майкрософт е спазена безупречно. Всичко останало е долна клевета.
По един фалшив и недостоен начин се изпълнява "Ария на клеветата" и то от дует. Единият не знаеше началото, пък другият искаше да скрие някои подробности.
Както е казал един от големите умове на човечеството: Клеветата е като угаснал въглен - не изгаря, но много цапа.
Приятели ме съветват да заведа дело за оклеветяване, уронване на авторитет в публичното пространство, за морални и разни други вреди. Юристи, които са готови да заведат делото безплатно, обещават да ми докарат добра сума.
Ако тази мома Росица Кирилова е очаквала нещо друго, освен обучение, от мен, аз нямам никаква вина.
Чудя се все още дали да заведа дело или да чакам, този, който е над всички хора да реши нещата? А може би той вече прави нещо по въпроса? А може би някой просто ще ми се извини и въпроса ще приключи?

Сергей Дубина
16 ноември 2007

* "Гергана" - SpeechLab - софтуерен синтезатор на реч (Б. ред.)
** Контролен съвет (на ССБ)

Upload 18 nov 2007

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.info