И дойде преди години Windows 95, и ние, хората работещи в DOS, се поуплашихме. Вярно, неоснователно. Когато човек иска, намира, и който търси начин да намери промпта, намира го. :-)

Става дума за твърде тясно насочена информация. Тази информация не представлява интерес за широката публика, а само за слепите хора, работещи с компютър в България.

Наистина революционен пробив в достъпа на слепите хора до компютрите в България. Доскоро мислехме, че нашият стар досовски синтезатор на говор (BETSY.COM) няма да може да работи в средата на Windows 9x. За щастие, многото експерименти, които няколко души в България непрекъснато правим, доведоха до намирането на начина, чрез който betsy.com говори в прозореца "MS DOS-Prompt" на Windows.

Освен така наречения "чист DOS", за слепите в България вече е достъпен и ДОС-промпта на Windows 98. А там, се работи спокойно с дългите файлови имена, става достъпен и софтуерът написан специално за този прозорец и прочее.

Но ето най-важното:
Стартират се betsy.com и assist.com преди Windows. След това се стартира Windows, натиска се Контрол+Ескейп и още 3-4 клавиша, (за да се достигне до "MS DOS-Prompt", натиска се Ентър, и остава да се стартира и ehodrv.com и eho.com по добре познатия ви начин.

Добре дошли в 32-битовия многозадачен, дългоименен, относително стабилен, добре познат и в същото време нов DOS.

За виждащите хора, това не е нищо ново, но за слепите компютърджии е наистина революция. Пиша това тук, та ако някой от слепите в България още не го е чул, да знае.

Няма да изреждам имената на хората, които както преди, така и сега изследват тази твърде авангардна компютърна страна у нас. Пожелавам им здраве, за да продължават.

Препоръчвам betsy да говори през ковокс, защото се забелязват проблеми, когато говори през звуковата карта. Може да се отворят два такива прозореца, но при 233 мегахерцов процесор, говорът дрезгавее доста и работата на целия компютър се забавя чувствително.

Така ще е, докато не подкараме и LINUX. Подкараме ли го, ще дойдат удобствата, независимостта, и новите линуксови проблеми...

Виктор Любенов 08 април 2001

P. S. Новината от пролетта на 2002 г. е за вторият диск наречен "Слакспийк", който приготви Игор Порецки от Санкт-Петербург. Прочетете за него тук. Има го и в България.

Разработва се и български синтезатор на говор за Windows, до една-две години ще излезе на бял свят.

По-горе съм имал предвид "Нов глас" на фирмата "Манро". Излезе, инсталирахме го, работим дори с него.

През 2005 се очаква да излезе и още един, може би по-добър. На Българската асоциация за компютърна лингвистика. - 24 януари 2005 г. Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com (123.dir.bg)