Интеграцията на инвалидите направи нова стъпка... назад... не, наляво... дясно... ваше дясно... не, мое ляво...
- Внимавай, има отворена шахта! Нали ти казах дясно!

Вместо да бъдат интегрирани, инвалидите продължават да бъдат противопоставяни. Едни на други, на здравите, на по-малко инвалидизираните, на кого ли не. Дори на службите за социални грижи отдавна ни противопоставят, че и продължават до ден-днешен.

Ето какво повтаряха като папагали една от друга вчера електронните, а днес сигурно и хартиените ... не знам как да ги нарека... медии ли... Ето малък цитат от началото на новината:
04 Август 2006
Хората с инвалидност над 50 % ще имат право на нова месечна добавка - държавата ще плаща наема им за ползване на общински жилища. Това предвиждат одобрените на първо четене промени в Закона за интеграция...

Край на цитата. Има още, но само това цитирам, че ме е гнус да го "гледам" отново. Това си е почти лъжа, при това според мен абсолютно злонамерена.

Общинските наеми си ги плащаме и ще продължим да си ги плащаме, и дано винаги си ги плащаме. Дано никой никога не получи от държавата пари, за да си плаща наема. Дай Боже всеки да изкарва толкова, че дали плаща наем или не, все едно да му е.

Има една недомислица, меко казано, разбира се, в правилника и онзи закон, за интеграцията. Там например пише, че ако инвалидът е самотен, соц. грижи може да му плащат наема. Отдавна го пише, 3-4 години май станаха. Добре, но ако инвалидът не е самотен, ако има деца, нали тогава разходите му са по-големи? Каква обратна логика, нали?...

Пише и за едни социални оценки, които пак бяха поменати тия дни. Социална оценка по смисъла на закона би трябвало да е индивидуално преценяване (с посещение) на инвалидите. Как живеят, от какво имат нужда, от какво нямат, какво би им помогнало да се интегрират.

Разбира се, едва ли някъде в България е направена дори една такава соц. оценка, за София поне е сигурно, че нито една няма.

Когато трябваше да бъдат правени тези оценки, както обикновено, нямаше готовност в службите, нямаше време, наистина, може да е имало нещо вярно в това, че бяха поставени в невъзможност да си свършат работата, сиреч, да изпълнят закона. Е не го изпълниха. Направиха се едни формални оценки и толкова. При мен дойде работничка от соц. грижи, но се срещнахме долу, на входа на блока, не се качи до апартамента, въпреки, че настоявах. (Жена ми беше с мене, да не си помисли някой нещо :-)) В закона пише, че трябва да се качи.

Ето, вчера (4 август 2006) цяла България разбра, че ще плащат общинските наеми на инвалидите. Как ли се струва тази "новина" на останалите хора, на тези, които не са инвалиди, които работят, плащат данъци? Аз мисля, че не им харесва това, да плащат чрез данъците си наемите на някого, което, разбира се, не е вярно, но те едва ли знаят, все още много хора вярват на медиите и институциите. Чудно ли е тогава, че много хора, най-вече възрастни, правят каквото може, че да придобият документ за инвалидност? Наскоро министърът на труда и социалните грижи ги нарече фалшиви инвалиди. Но кой ги прави такива? Нали пак институциите? Кои институции? Държавните, нали?

Ето как се работи за интеграцията. Браво, няма що... Противопоставянето на една група от обществото на друга какво общо има с интеграцията?... На мен ми се струва, че това е точно обратното на интеграция. Но може би не ги разбирам тия работи.

Може би се заблуждавам, като мисля, че това е нещо предизборно, или е от глупост.

Ако имате мнение по въпроса, пишете на victor@bezmonitor.com. Ще поставя тук онова, което напишете.

P. S. Първите неща дойдоха, но имам едно неприятно чувство... Затова сега ви казвам, че ще гарантирам анонимността ви. Можете да пишете вместо име някакъв псевдоним, електронните ви пощи също само аз ще виждам. Благодаря ви за доверието.

Виктор Любенов - 5 август 2006.

M. Stoyanov:
От доста години ни обясняват, че всичко неприятно,което трябва да се направи го иска ЕС. Но там инвалидните столове са по-евтини, скъпите лекарства - поне някои - са пъти по -евтини. Много е лесно да се отчита "дейност", като не се мисли много, не се поема отговорност и...се чака поредната заплата, като при това не се отчитат специфичните нужди на хората и ...не дай боже - нещо да се промени съществено. Това си е типично за всяка бюрокрация - и в световен мащаб. Така че трябва да им се предложат готови решения и да се повтарят, повтарят - след време може и да разберат нещо. Поздрав

Методи Маджаров:
Не знам дали правилно съм те разбрал, Викторе, но като че ли искаш да кажеш, държавата да не си измива ръчичките с тия мижави парички за общински наем и то за самотните инвалиди. Бе тя, тая държава се е научила да бъде голям благодетел, бе? И много й харесва ние да сме в ролята на просяци. Както и с всички помощи които дава на инвалидите, де? На час по лъжичка - да не би да преядем. Ако беше нормална, държавата де, тя нямаше да дава помощи, а щеше да осигури такива условия за инвалидите, при които да нямат нужда от никакви помощи, сиреч да осигури условия за получаването на достатъчно средства, дори от трудово правни отношения, не само като пенсии,с които да задоволят жизнените си нужди, които естествено са по-големички от тези на здравите, най-малко заради лекарствените средства и т.н. Нали за това уж съществува тази организация - държавата.
Но както знаем, тя не е нормална. Може би тепърва ще стане, като влезе в Европейския (де да знам съюз ли, щати ли, що ли?)Ма и тия са гламави, че искат да приемат пеленаче, а не зрял индивид.

Nikolai Dimitrov:
Подкрепям ви напълно приятели, това е поредната Българска простотия, но какво да се прави като сме се родили в такава държава, където не се мисли за хората в неравностойно положение и инвалидите. Само се разтягат някакви локуми и се настройват хората едни срещу други. Отдавна вече не вярвам на нищо, което ми се обещава и ми се говори от наще ш...ни и крадливи управници.

Василка Михайлова:
Пак разделяй и владей.
Евтини публикации и вятърничави изказвания. Разбира се, че инвалидите ще се подпомагат, с бюджетни средства или с обществени мероприятия и добра воля. Сами или със семейства, как инвалидите могат да оцеляват. И без това държавата не прави нищо, защо не се каже каква сума е предвидена да се оттича за тези разходи, за да види обществеността че в крайна сметка това е капка в морето на фона на другите бюджетни разходи.
Вярвам българите си запазваме здравия разум и не се поддаваме на евтини трикове да се настройват хората срещу определена категория лица. Нали тези същите са ни комшии и приятели.

Васил Тодоров:
Държавата не прави нищо за инвалидите. Когато направи нещо, например като рампата в парламента, сякаш вече са напълно интегрирани и ръцете на управниците им са чисти. Нима те не си плащат данъците, нима не са хора като нас, за да може някой еднолично да ги лишава от човешките им права.

Eli:
Zdravey, Viktore!
May e vreme da kajem, che na horata s uvrejdania ne im triabvat podaiania/razlichni socialni integracii, darjavni plashtania na naemi i pr./, a ni triabva realna integracia v obshtestvoto, triabva ni profesionalna realizacia. Kogato imash ravnostoen jivot, kogato ne te smiatat za razlichen, ti sam shte si pokrivash fvsichki smetki i razhodi. No vsushtnost zashto vaobshte go komentirame tova pri uslovie, che niamame nikakva socialna politika???
A i oshte neshto... dano tvoite chitateli si zadadat vaprosa dali samo horata s istinski uvrejdania shte se vazpolzvat ot novata "socialna dobavka"? Az mislia, che niama da sme samo nie, a povecheto shte sa psevdoinvalidi/napalno zdravi hora platili si za TELK, NELK, RELK i pr. za grupa invalidnost/.
I pak povtariam na horata s uvrejdania ne im triabvat podaiania pod formata na 20-30 leva/socialna integracia/, a im triabva rabota, realna integracia v obshtestvoto. Nie mojem sami da si izkarame 20-te lv. za naema pri dadena ni vazmojnost.
P.S. Molia te da razgranichim horata s uvrejdania ot invalidite, zashtoto az mislia, che invalidi sa tezi, koito naistina nemogat da stanat ot legloto, koito nemogat nishto da napraviat sami, a nie drugite sme svidim fizicheski/ochen problem/, no ne i jivi trupove.

Бойко Ботев:
Викторе, прав си за настройването. Аз съм учител и знам колко държавата се грижи за хората си. Отговорът е в статията ти, но имаш една грешка :)
не е "нещо предизборно, ИЛИ е от глупост", а "нещо предизборно, И е от глупост". Не, че е глупост да се грижиш като държава за хората в неравностойно положение (много мразя този израз, защото страшно малко хора са в равностойно, при това да се разбере с кого:)), а да ги поставяш винаги в една унизителна и противопоставяща ги в техните очи позиция с останалите... А за противопоставянето никой не бива да се тревожи, защото може да са "настроени" от подобни "подаяния" само хора, чието мнение не си заслужава да се взима предвид. Кураж и ще чакаме поредната "издънка" на "грижовната държава".
С уважение към работата ти: Бойко Ботев

С. Георгиев:
Абсолютно съм съгласен с г-н Маджаров и неговият постинг , според мен осигуряването на работа на инвалидите от която те да могат да задоволят битовите и духовните нужди е един от най-добрите и ефикасни варианти за пълноценен живот на хората с такива проблеми . Самият факт че ти се налага да получаваш соц. помощи и последвалата разправия с бюрокрацията в системата те поставя в една малко по различна светлина , и особено ако си млад човек, това може да има известен депресивен елемент , а предполагам че тази възможност е един от най - евтините и ефективни варианти за подпомагане живота на една голяма част от инвалидите , които вместо да се редят на опашки за телкове и разни други там глупости и да разчитат на мизерната милостиня и откровените подигравки (до колкото разбирам)на държавата , да могат да работят и да развиват професионалните и личностните си качества .

Елица Баракова:
Благодаря на Ели Станишева, че ми изпрати това!
Е, и аз гледах новини и си казах "напънала се планината"! Мисля, че всеки малко информиран човек веднага вижда имитирането на подкрепа - за всеки е ясно, че истинската помощ е с достъп до образование, работа и да, без противопоставяне! ама другото е толкова по-лесно!

Тодор:
Инвалидите у нас, всъщност коректният израз е "хора в неравностойно положение", открай време живеят притеснено. Обществото традиционно ги е поставило в ъгъла. Иначе как да обясним тоталното отсъствие на задължителните на Запад съоръжения за тях - рампи и асансьори? Такива започнаха да слагат едва в последните няколко години, но единствено на обществените сгради. А частните строежи? Като че ли те са забранена за тях зона.
Заетостта на хората в неравностойно положение е също много сериозен проблем. Докато не се създадат сериозни стимули за работодателите, тази заетост ще остане само в сферата на желаното. Доказаната на Запад формула е "квалификация+стимулиране на заетост". Плащането на наемите очевидно е лекуване на симптомите.

Виктор:
Да, Тодор, но дори и това не става :-)

Temenyzhka Dimitrova:
Purvo iskam da kaja, che shte chuete mnemie na chovek, koito ne e invalid, no Gospod e rekul da jiveia s takuv.
Mislia che e mnogo pravilen komentara na Victor za invalidite v saita - stava duma za naema na obshtinskite jilishta. Iasno vi e che podobno e i s detskite. Spored niakakvi si normi, Pravitelstvoto reshava che samo niakoi bulgari imat detza, a drugi ne. I po tozi nachin se stimulirala rajdaemostta, predstavete si. Sushtoto e i za invalidite. Zashto niakoi ne se zamisli kak da oblekchi jivota na tezi hora / bili invalidi ili maiki /. Imash dete, imash zdravosloven problem, ami da promeniat zakonodatelstvoto, da opraviat trotoarite, da dadat danuchni oblekchenia, postoianen trudov dogovor na maikite i invalidite, guvkavo rabotno vreme - ta da idesh na lekar za teb ili za deteto, ta da ne me gledat kato niakoe KUKU kato kaja che iskam treto dete - za men tova e integratzia na horata s po-razlichno pologenie v stranata. A puk az da ne si zadavam vuprosa i da izpadam v panika - ami ako tretia put imam bliznatzi?

Svilena Simeonova:
По въпроса с наемите, мисля, че всеки човек, който има достатъчно средства да си плати сам, ще бъде унижен от тези "помощи". Ако човек е самотен и няма достатъчно средства, би трябвало да му плащат не само наема, но и лекарствата.
Поредната парадна глупост на политиците.

Tzvetomir Terziysky:
Здравей Викторе,
Първо бих желал да ти благодаря за твоя ентусиазъм, който зарежда с енергия не само мен, но и много твой читатели.
Аз съм най-обикновен човек - без видими степени на инвалидизация, имам прекрасно семейство, работа, хубав дом, дори и що годе прилична заплата за да оцеляваме. Но въпреки всичко не мога да подминавам постоянно бездушието и безхаберието на обществото в което живеем.
Ходил съм насам натам по света, но такова овчедушие като нашето го няма никъде. Страната ни е в степен на икономическо развитие "див капитализъм", подрастващото поколение, което все още не се е пристрастило към предлаганите навсякъде наркотици живее с изкривените представи на всякакви упадъчни елементи. Учителите на нашето общество(вкл. политици и обществени фигури) са с ниска обща култура, демотивирани и тесногърди измекяри.
В тази обстановка направо да се чудиш как един инвалид може да оцелее.
През последните десет години се опитвах да се боря със всички неправди на обществото, на които се натъквах - няма значение дали е бил някой дядо, който си е хвърлил торбичката с боклука през прозореца или нагла общинска администраторка, която чопли семки.
Дори и обграден с близки приятели, във своя ежедневен живот виждам около себе си тотално невежество, насаждано от т. нар. независими медии. Не съм срещал по-манипулативна медия от нашата - неотразяване на важни събития, отвличане на вниманието, запълване на медийното пространство със сапунени скандалчета и "бай брадъри".
Никога не съм бил привърженик на лозунгите, но за мен има само един изход - борба и непримиримост до крайност.
Дано западните политици добре да са оценили ситуацията и да инвестират до край в "бате Бойко" и той наистина да се окаже не само медиен мъжкар.
Моето мнение е следното -трябва гласност на проблема. И то перманентна гласност- например радио или телевизионно предаване. Следователно има нужда от медиите. Свържи се с тях, направи трайни контакти и действай- моментът е подходящ - всички се борят за медийно пространство и всички ще искат да си напишат по една червена точка на гърба на държавата и инвалидите. А пък това може да мине и за интеграция.
Не знам кой го е казал, но понякога си го повтарям - "Това, което не те убива, те прави по-силен."
Успех! P.S. Стана много дълго за формата, за това ти го изпращам директно.

Nedko Nedev:
Това е пореден предизборен балон, но не само това. Те не само ни противопоставят с останалите, но ни противопоставят и между нас самите. Помислете, колко хора живеят на общински наем. Ами тези, които живеят по селата? Те са преобладаващата част от нас. Но освен това, те вместо да ни направят по-независими, те обратно, ни правят абсолютно зависими. Значи, старото комунистическо правило: ти винаги трябва да си подчинен, да живееш в постоянен страх и разбира се, всичко това се прави да им се играе по свирката. Това е пореден позор срещу който ние ще трябва да се борим.

Anonimen:
Мисля, че всяко противопоставяне е вредно по условие, за всички за които се отнася. Някой има полза от това. Докато се занимаваме едни с други, кой крив кой прав, някой се възползва и прокарва решения, които са вредни за всички.
Отклонява се общественото мнение от реалните въпроси и проблеми на ежедневието. В това помагат и медиите - обикновено работещи за една или друга бизнес или политическа групировка. Манипулират се масово българите и за съжаление много от нас се поддават на това.

Антон Вълков:
Аз само да питам: В европата такова ли е отношението към инвалидите? А това, което се случва отново ни напомня, че живеем в нашата мила родина БЪЛГАРИЯ. Тук всичко е възможно. Даже да се гавриш с инвалид... Страната на неограничените възможности си смени името!

Victor:
Знае ли човек какво е в Европата? Да не би някоя "медия" да ни покаже?... Каквото разберем от интернет, това ни е.

Райна Владимирова:
Не е противопоставяне. Просто поредната "предизборна глупост" на "социалното правителство". Едно че не решава реално никакъв проблем и второ, звучи дразнещо както за засегнатата група хора, така и за останалите.
Необходима е цялостна политика - и здравна и социална. Но очевидно и за съжаление, това не е приоритет.
Не съм инвалид, имам работа - засега.

Miro:
Horata s uvrejdaniia v BG - bilo te nezriashti,invalidi,izobshto tezi,koito sa v neravnostoino polojenie vinagi sa bili i sa (budeshteto shte pokaje dali ytazi "tendenciia" shte se zapazi) "izolirani" v obshtestvoto!!! Tova,kato che li e mnenie na vseki edin srednostatisticheski jitel v sushtoto tova obshtestvo,zashtoto kolkoto i da se "bie tupana" ,nikoi ne dava pole za iziava na horata s uvrejdaniia,a te biha mogli da doprinesat ne malko vuv vsiako napravlenie na obshtestveniia,ikonomicheski i kultiren jivot v durjavata!!! Obshto vzeto mnenieto mi e,che bihme mogli vzaimno da se dopulvame i podkrepiame,i che nikoi ne e poveche "chovek" ot drugiia. Normalno e v edno obshtestvo,bilo to demokratichno ili ne,vsichki hora da sa ravni...

Виктор:
За да не помисли някой, че не зная за какво става дума, ето. това е от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, който влезе в сила преди 3-4 години, нямам време да цитирам точната дата и ДВ.
Чл. 31. (1) Месечна добавка за задоволяване на основни жизнени потребности - наем за общинско жилище, се предоставя на самотни лица с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто намалена работоспособност, ако настанителната заповед е на тяхно име.
Сиреч, променено е от 70 на 50 процента на първо четене, вероятно. Е, живот и здраве, ще ви пиша какво ще стане, аз съм на общински наем... Ако пак не тръгнат срещу сайта ми, разбира се :-)

Обещанията трябва да се спазват. Ето близо две години по-късно какво стана:
Та какво стана? Днес, 21 май 2008 г., като отидох да си плащам въпросния наем, станал от 50 на 68 лв., това стана.
Защо го пиша ли? Защото съм обещал. И не съм политик, че да ми е правило да не си спазвам обещанията. :-)
Мерси.

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com