Balabolka – програма за четене, конвертиране на текст в MP3 и още

Искам да представя на вашето внимание една програма, която може да се нарече безплатна алтернатива на небезизвесната TextAloud и подобните. Програмата се казва Balabolka. Може би някои от вас са чували за нея или са напълно запознати с програмата. Но за тези, които не са наясно – ще обясня малко за Balabolka. Програмата е руска и неин автор е Илия Морозов. Интерфейсът на програмата е преведен и на български език. Поддържаните операционни системи са: Microsoft Windows 98/ME/NT/2000/XP/2003/Vista. Ето го и официалния сайт на програмата:
http://www.cross-plus-a.com/balabolka.htm

На сайта е обяснено какво представлява програмата и какви са възможностите й. Но това не е пълното описание и затова аз ще се опитам да го допълня с информация от личния си опит при работа с Balabolka. Ето и възможностите й, както и кратко описание за това как се използват някои от тях.

Може да използва и двата речеви стандарта (SAPI4 и SAPI5), което ще рече, че е напълно съвместима със SpeechLab. За да изберем гласа „Гергана“:
1. Отиваме на меню „Опции“;
2. Оттам избираме меню „Глас“;
3. От подменюто на меню „Глас“ избираме гласа „Gergana [Bulgarian]“.

Също така от менюто „Опции“ може да се намали или увеличи скоростта и височината на избрания глас (има и клавишни комбинации за последните две функции). Това става по следния начин:
1. От менюто „Опции“ избираме „Скорост“;
2. От подменюто на менюто „Скорост“ си избираме дали да намалим или увеличим скоростта на гласа;
3. От менюто „Опции“ избираме „Височина“;
4. От подменюто на менюто „Височина“ си избираме дали да увеличим или намалим височината на гласа.

Клавишните комбинации за гореспоменатите действия са както следва:
- Увеличаване на скоростта: CTRL+SHIFT+стрелка надясно;
- Намаляване на скоростта: CTRL+SHIFT+стрелка наляво;
- Увеличаване на височината: CTRL+SHIFT+стрелка нагоре;
- Намаляване на скоростта: CTRL+SHIFT+стрелка надолу.

Може да прочита клипборда, както и да отваря файлове в DOC, RTF, PDF, FB2 и HTML формат. Отварянето на файл става по нормалния за Windows начин: От меню „Файл“ избираме опцията „Отвори...“ и в отворилия се прозорец навигираме до желания от нас файл и като го маркираме натискаме Enter, за да го отворим. Прочитането на клипборда става като от меню „Реч“ изберем командата „Прочети клипборда“ или просто като натиснем клавиша F9.

Може да записва прочетения текст като WAV или mp3 аудио формат. Прозорецът за тези настройки се отваря, като от меню „Опции“ се избере „Аудио файлове...“. В аудио настройките може да се определя качеството на записа, включително и звуковата честота (в килохерци), по отношение на което знаем, че Спийчлаб е чувствителна и „съска“ при по-ниски звукови честоти. Аз затова съм го настроил на 48 килохерца, 16 бита, моно. При тези настройки Спийчлаб не „съска“, дори в mp3 формат, а това знаем че се случва в популярния TextAloud. Друга настройка е възможността за избор на mp3 битрейт – при мен е на 80 kbps и качеството на изходния файл е добро (вие може и да експериментирате с тази настройка). Третата настройка в този прозорец е за скоростта на запис във файл: тази опция не съм я тествал и съм я оставил както си беше – на 8x. За да запишете текущо отворения и фокусиран в момента текст в аудио файл:
1. От меню „Файл“ избирате „Запиши аудио файл“ или алтернативно натискате клавишната комбинация CTRL+W;
2. В появилия се прозорец за запис на файл избирате къде и под какво име да се запише аудио файлът;
3. В същия този прозорец от падащия списък под името на файла избирате формата на аудио файла (wav или mp3).

Поддържа се правописна проверка (не съм я тествал). Прочетете повече за нея на сайта на Balabolka.

Докато сте в програмата, само с три клавиша управлявате четенето (F5 – старт, F6 – пауза и F7 – спиране). С F9 се чете клипборда, като с F6 се прави пауза, а с F9 се възобновява четенето на клипборда. Можете да управлявате четенето също така от контекстното меню от иконата на програмата в областта за уведомяване (system tray). Поддържат се и „горещи клавиши“, с които управлявате програмата независимо в кое приложение сте в момента.

Поддържа се промяна на произношението на думи, с цел подобряване на качеството на артикулацията на гласовия синтезатор. Тази система за корекция на произношението използва VBScript. Пояснявам, че не съм я тествал тази функция и не знам дали работи добре.

Можете дори да сложите ID3 тагове на mp3 файловете, така че да ви е по-лесно ако ги импортирате в медийната библиотека на някой аудио плейър. Слагането на ID3 тагове става, като от менюто „Файл“ изберете „ID3 тагове...“ и в появилия се прозорец въведете желаната от вас информация. Но за да можете да въвеждате информация, първо трябва да сложите отметка в кутийката „Задаване на ID3 таговете“, която се намира в същия прозорец.

С CTRL+TAB се превключва между отворените документи (може да отваряте по няколко документа наведнъж).

Може да си отбелязвате докъде сте стигнали с четенето на някой файл, вмъквайки така наречените „Отметки“ (”Bookmarks”). Вмъкването на „Отметки“ става по следния начин:
1. От лентата с менюта отиваме на „Отметка“;
2. Оттам избираме една от следните две опции:
- „Вмъкни Бърза Отметка“ (CTRL+ALT+Q) – вмъква отметка на мястото, където е курсорът, без да ви пита за име (най-вероятно го задава автоматично);
- „Вмъкни именувана отметка...“ (CTRL+F3) – вмъква отметка на мястото на курсора, като преди това ви пита за име на отметката.

За да отидете на вече вмъкната от вас отметка, трябва да направите следното:
1. От лентата с менюта отивате на меню „Отметка“;
2. Оттам избирате една от следните две опции:
- „Отиди на бърза отметка“ (CTRL+Q) – отива се на вмъкната преди това „бърза“ отметка;
- „Отиди на именувана отметка...“ (SHIFT+F3) – отваря се прозорец, от който може да си изберете на коя от преди това вмъкнатите „именувани“ отметки да отидете – маркирате желаната отметка и натискате Enter за да отидете на нея.

Забележка: Доколкото разбрах „бързата“ отметка може да е само една, тъй че имайте го предвид като вмъквате отметки.

При прочитане на клипборда няма онова ограничение, което го има в приложението „SpeakText“ на програмата SpeechLab за максималния брой знаци. Недостатък в този случай обаче е, че доколкото знам, докато чете клипборда не показва самия текст от клипборда и докъде е стигнало четенето. Все още навигацията между отделните „сектори“ на програмата с помощта на клавиатурата не е доизпипана, но авторът (г-н Морозов) ми обеща, че ще поработи по този въпрос. Всъщност, възможността за превключване с CTRL+TAB между отворените документи липсваше, но беше добавена по моя заявка. Тъй че смятам, че и другите неща ще бъдат оправени. В самите менюта на програмата са вписани и клавишните комбинации, които се използват за работа в самата програма.

Забележки:
1. Програмата има възможност да използва и „кожи“ за да се промени изгледът й, но не ви препоръчвам да ги ползвате, за да няма проблеми с JAWS или NVDA.
2. По подразбиране Програмата използва икони в менютата си, което може да предизвика проблеми при четенето на самите менюта от страна на по-стари версии на JAWS или NVDA (при NVDA няма значение от версията). За да изключите използването на икони в менютата на Balabolka, направете следното:
- От менюто „Опции“ изберете „Настройки...“;
- В прозореца за настройки отидете на таба „Изглед“;
- Чрез натискане на TAB или SHIFT+TAB отидете до кутийката (checkBox) с надпис „Показвай икони в менютата на програмата (изисква рестартиране)“ и махнете отметката от тази кутийка;
- Рестартирайте Balabolka и вече не би трябвало да има икони в менютата на програмата.
3. При инсталирането на всяка нова версия на програмата, панелът за избор на глас и управление на свойствата му е винаги отворен, независимо дали преди това е бил затворен или не. При първоначална инсталация с клавиша TAB може да навигирате в този панел и да си изберете глас, както скоростта, височината му и силата на звука. После натискате F10 и този панел се затваря. И по-добре да си стои затворен, защото веднъж като отидете с TAB в текстовото поле на отворения файл, няма начин (поне засега) да се върнете отново в панела за управление на гласовете.

Е, ... това е засега. Ако има нещо ново или важно, което трябва да се вмъкне в това ръководство, най-вероятно ще го редактираме и ще го обновим. Желая ви приятна работа с Balabolka!

Костадин Колев

17 май 2008

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com