Като търсех думата "слепи" из българското интернет-пространство, та ето на какво попаднах:

ComputerNews Online

* * *

BBC осигурява достъп до Интернет за слепи

* * *

01.19.1999


BBC Education Online пусна официално BETSIE (BBC Educational Text to Speech Internet Enhancer), софтуерен пакет, който според тях ще позволи на слепите и хората с увредено зрение да използват мрежата.

Пакета за Windows беше изложен на британското шоу за технологии за обучение (BETT), което продължи четири дни в лондонската Олимпия.

Програмата може да намерите на следния адрес: http://www.bbc.co.uk/education/betsie.

Приложението е разработено така, че да работи със софтуер за превръщането на текст в глас. То превръща обикновените тежко форматирани web страници в текстови файлове, които са значително по-прости и съответно удобни за текст-в-звук приложенията.

Уейн Меър, софтуерен инженер в BBC, обясни, че стандартният софтуер четящ екранен текст се затруднява при разпознаването на информация в колони, което на практика означава че по-голямата част от web съдържанието е недостъпно за потребителите с увредено зрение.

"BETSIE ефективно премахва колоните и пренарежда информацията, така че най-съществената й част да стои най-отгоре", каза той, добавяйки, че това премахва пречките пред текст-в-говор приложенията, които стават безполезни при достигането до първите навигационни карета в страницата.

"BETSIE не променя оригиналния сайт по никакъв начин, тя само пренарежда съдържанието им, а препратките заменя с генерирани от нея линкове сочещи към модифицираните страници.

Разработката е била осъществена с помощта на Кралския национален институт за слепи (RNIB).

Марк Прус, мениджър на информационните проекти в института каза, че софтуерът ще позволи на слепите да имат по-лесен и бърз достъп лишен от грешки и обърканост. Той добави че ще се радва да види BETSIE работеща в основния сайт на BBC. "хубаво е да се знае че съществуват подобни разработки. Те ще дадат възможност за достъп до големите сайтове на повече хора"

* * *

Copyrightc 1998 ComputerNews

Сърце не ми даде да съкратя статията на "ComputerNews", защото не са чак толкова много медиите, които обръщат внимание на такива неща. Или по-точно, обръщат внимание, но дотолкова, че да се каже - "Ето, виж, обръщат внимание". :-)

Но има хора, (и организации), които не само обръщат внимание, но и помагат на слепите потребители на мрежата. (За България ми е думата).

Интересно е съвпадението с името на нашия синтезатор на реч BETSY.COM и горепосочения софтуер "BETSIE". И двете са предназначени за слепи потребители, и двете звучат по един и същи начин - "бетси".

Чувал съм, че няма нищо случайно. А пък личното ми мнение по повод съвпаденията и случайностите е, че дори да ги има, те са подвластни на нещо, или на Някого...

Както пишат и "Компютър нюз", чудесно е, че се правят такива неща. Но аз бих подтикнал всички незрящи хора, и онези, които искат да им помогнат, винаги когато има удобен повод, да се отбелязва и обстоятелството, че Мрежата трябва да е достъпна за хора с увреждания така, както трябва да са достъпни и тротоарите.

Защото не всички, от които зависи това, винаги се сещат за слепите, пък и не всички са чували за нас.

Прочее, ако web master-ите на български (пък и не само) сайтове спазват основните правила за създаване на WWW, то слепите не биха имали почти никакви проблеми. Става дума за alt-маркери на графичните файлове включени в една страница, за HTML-версия на сайт изцяло направен на Flash или JavaScript, и т. н. Но за тези неща ще се постарая да напиша отделна статия.

Виктор Любенов 26 декември 2000

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.