Българин създаде книга за слепи


Вашингтон. Български студент в САЩ спечели първа награда в конкурс за създаване на модел на дигитална говореща книга за слепи, съобщи АП. 23-годишният Лъчезар Цветанов от София учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, щат Кънектикът. Моделът му е избран като най-добър сред 146 проекта на студенти от 28 висши училища по дизайн. Лъчезар Цветанов ще вземе награда от $5000. При разгъване сребристата корица на говорещата книга достига размера на нормална книга. Различни по форма бутони по ръбовете й позволяват на слепите читатели да разлистват страниците.

вестник "Стандарт"


Няколко души ми се обадиха, (включително и от чужбина), за да ме "зарадват" с тази новина.

За нас, слепите потребители на компютри в България, това не е никаква новина, или почти никаква. Ако има нещо за отбелязване, то това е, че българин бил спечелил някакъв конкурс.

Всъщност, слепите хора, както в България, така и в много страни по света, отдавна четат книги на файлове, на .MP3, на аудиокасети, на релефно писмо, на плоско (обикновено писмо (с помощта на OCR-програми и скенер)) и прочее, и прочее. Това, което ми се набива в очи е следното:
За да се ползва човек от въпросната електронна книга, той трябва първо да знае английски, после да е в Съединените щати, и да има достъп до въпросната конгресна библиотека... :-) (Минимални изисквания, нали?)

Електронни библиотеки има отдавна, бих казал много отдавна... За да се ползват те от слепите, необходимо е те да имат достъп до компютър с минимална мощност (тип процесор 80 086) и просто устройство за извеждане на реч или обикновена звукова карта.

Електронните книги на български език, които слепите потребители в България са събрали на своите харддискове са няколко хиляди. Те са безплатни, пренасят се с дискети, компактдискове, както и по електронната поща. С една дума, новината за електронните книги на библиотеката на конгреса на САЩ не е новина за слепите в България.

Фактически, описваната от така много български вестници електронна книга, (едва ли не изобретена от българин), представлява обикновен .MP3-player.

Изобщо не ми е приятна мисълта, че отново слепите се развяват като някакво знаме: "Ето, видите ли, направили са нещо за слепите..."

Жалко, че и в САЩ е същото положение в това отношение, а може би е и по-зле...

Казвам това, защото знам, че повече от 70% от слепите хора в САЩ нямат пари, за да си купят обикновен компютър, с който да четат и да ползват да речем Интернет. А колко ли процента от същите тези хора имат достъп до библиотеката на конгреса на САЩ?...

Много се радвам за българина спечелил конкурса, нека всички му пожелаем здраве, и един прекрасен ден (може би) да донесе една такава книга тук, в България, за да я сравним по качество, достъпност, дизайн и прочее с нашите 386-ици.

Виктор Любенов, 23 октомври 2002

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com (123.dir.bg)