Това по-долу след звездичките съм писал през юни 2005 г.

Сега, през февруари 2006, благодарение на енергията на Огнян Рангелов имаме успех! Хората, правещи znam.bg вече направиха тестов вариант на заместването на кодовете в картинки с аудиофайлове, което ще позволи и на хората без зрение да ползват портала.

Благодарности най-вече на Огнян, както и на правещите znam.bg.

През май 2006 аудиокодовете са готови, но за достъп до znam.bg се плаща...

* * *

Наскоро отвори врати znam.bg! Чудесен сайт, български, полезен, интересен.

За съжаление ги затръшна за една част от потребителите още преди да са се отворили!

За да предпазят сайта от теглене, а сигурно и поради още причини, хората, правещи znam.bg поставиха преграда за незрящите (без зрение, слепите) потребители!

Няма как от znam.bg да не знаят че има и други начини за защита, но в момента е така. Няма достъп за хората без зрение, които тъкмо получиха синтезатор на реч за Windows на български и се обнадеждиха, че ще могат да ползват пълноценно интернет.

Силно вярвам, че znam.bg не са знаели, че с прословутата картинка, на която има букви или цифри за виждане и въвеждане, не са се досетили, че по този начин правят невъзможен достъпа на незрящи хора.

Уверен съм, че когато разберат това, ще направят нещо, за да могат и потребителите без зрение да ползват znam.bg...

Има вече такива примери. Mtel.bg поставиха същата защита преди време, но когато разбраха, че това пречи на слепите хора да използват сайта им, намериха решение. За съжаление noi.bg не реагира по подобен начин, но ние не губим надежда, че това ще стане.

Добре би било, грижещите се за znam.bg, да разберат за този проблем, но както можете да се досетите, поради преградата няма как да направя контакт с тях...

Интернет беше и все още е едно пространство, в което слепите хора не се различават от виждащите. Толкова малко усилия са нужни, щото това пространство да остане такова... Ако е трудно да се махнат всички паркирани автомобили от тротоарите, за да могат слепите спокойно да вървят, то не е толкова трудно да не се слагат прегради за незрящите в интернет. Нека да не слагаме стени и ограничения за слепи, глухи или каквито и да било добронамерени хора, моля.

P. S. Свестни хора се отзоваха, помогнаха, направихме връзка със znam.bg. Сега ще чакаме резултати...

Виктор К. Любенов, 2 юни 2005

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com