Едно от най-полезните неща при ползването на интернет си остава електронната поща (e-mail). Наистина, ICQ, IRC, дискусионните форуми, Skype и т. н. са също начини за комуникация, които имат своето очарование и предимства. Но електронната поща е незаменима в много отношения.

Дори имаше време, когато се говореше за достъп до интернет и достъп до електронна поща, като за две отделни неща.

Някои от хората, които ползват уеб-базирани пощи като тази на abv.bg, дори не са чували, че има електронна поща отделна от уеб.

Такива пощи с (POP3 достъп) обикновено не са безплатни и това не е случайно.

Когато ползвате такава поща, вие не сте принудени да гледате реклами, да пускате браузър и прочее. Това е особено важно за слепите хора, които често са принудени да изслушват рекламите и линковете, защото е трудно да "скочат" направо на полето за въвеждане на потребителско име и парола, изпращане, папки...

Ако имате поща с POP3 достъп, можете да си инсталирате програма e-mail-client и много удобно да работите с пощата си. С едно-две натискания на клавиши или клавишни комбинации можете да проверите за нови писма, да изпратите написаните. Ако ползвате интернет достъп по телефон, можете спокойно да пишете писмата си, без да сте във връзка с интернет и едва когато напишете и проверите всичко, да изпратите пощата си наведнъж.

Някои от незрящите потребители все още ползват e-mail-клиента NetTamer, който е един чудесен e-mail-клиент, но за съжаление работи само през телефон и модем. За жалост, връзката по телефон все повече поскъпва. Напоследък често излиза по-евтино да се ползва интернет през някаква алтернативна връзка, LAN, кабелен модем и прочее.

Ако вашият доставчик на интернет не ви предоставя e-mail с POP3 достъп, едно от решенията в момента е gmail.com. Но за да регистрирате своя пощенска кутия на gmail.com, трябва някой, който вече има там такава, да ви изпрати покана.

За съжаление, преди няколко дни gmail.com направиха промяна при регистрацията, която засяга по един неприятен начин хората без зрение. Поставиха прословутата картинка, на която пише нещо и вие трябва да го видите, за да го въведете. Моята поща на gmail.com я регистрирах преди да поставят тия картинки. С една дума, когато се приготвите да регистрирате пощата си на gmail.com, "огледайте се" за виждащ човек, който да ви помогне с картинката.

По-долу цитирам писмо, което ми изпрати Хюсеин Исмаил от фондация "Хоризонти". Той си е направил труда да разбере как e-mail-клиентът TheBat трябва да се настрои, за да ползвате поща на gmail.com, ако вече сте си регистрирали такава. Аз ползвам "Eudora", и все още не съм я настройвал да ползва пощата ми на gmail.com, защото съм настроил bezmonitor@gmail.com да препраща писмата към пощата която моят интернет-доставчик ми е осигурил.

Ако мислите, че можете да споделите нещо полезно за нашего брата, пишете ми на bezmonitor@gmail.com. Ето и писмото на Хюсеин между звездичките:

* * *

От настройките на пощата трябва първо да се пусне pop3 протокола.
После се създава account в TheBat.
Настройките на thebat са:
От account/properties/transport:
Smtp server: smtp.gmail.com
Authentication:
Първото поле се чеква, от Второто поле се избира третия елемент, другите полета остават нечекнати.
Натиска се OK.
От smtp connection се избира третия елемент. Следващото поле е с номера на порта - оставя се така.
Адресът на поп3 сървъра е pop.gmail.com
Authentication:
Избира се regular. Другите полета не се пипат.
OK.
Pop3 connection - избира се третият елемент.
Следващото поле е с номера на порта - оставя се така.
User name се изписва целия имейл адрес, а не само до маймунското а.
Password - изписва се паролата за влизане в кутията.
Другите неща не се пипат.
Аз знам, че не ползваш TheBat, но би могъл да препратиш това съобщение, на който се нуждае от такава информация или тези към които отправяш покани за gmail.

* * *

А, моля, не само аз отправям покани, скоро и вие ще можете. Пък като станем достатъчно, може да стане и този POP3-достъп платен, както стана едно време с mail.yahoo.com. Дано тогава вече всички можем да си плащаме за всичко, и сме го осъзнали в достатъчна степен.
P. S. Щях да забравя! Има едни програмки, които "поглеждат" през няколко минути има ли ново писмо, дошло на вашата пощенска кутия с POP3 достъп. Такава програма може да възпроизведе звук, да отвори прозорец, да стартира мейл-клиентската ви програма, да трие писма, както я настроите, така... Въобще, много полезно нещо е това, IMHO.

31 март 2005 - Victor

За моя голяма радост вече има млади хора, които се оправят добре с електронната поща и помагат на останалите.

Ето по-долу между звездичките какво е написал Георги Живанкин за настройването на gmail.com и Outlook:

* * *

Конфигуриране на Microsoft Outlook 2003 за работа с GMail


Понеже получих множество въпроси относно конфигурирането на пощенския клиент Microsoft Outlook 2003 за използване с популярната в последната една година поща на Google - Gmail, в това ръководство, ще ви обясня как да направите това.

Нека да започваме:

* Първо, трябва да активирате получаването на вашите писма от GMail към вашия пощенски клиент, за да направите това:

* влезте в gmail с вашето потребителско име и парола,

* натиснете в горната част на страницата бутонът "Settings" и от менюто с настройки изберете "Forwarding and Pop",

* след това изберете "Enable Pop for all mail" или "Enable Pop for mail that arive from now on",

* Натиснете "Save Changes" и сте готови с първата част по привеждането на вашата пощенска кутия в пълноценно-работеща с пощенските клиенти използващи Pop сървъри за теглене на писмата.

* След като сте настроили Gmail идва ред и на Microsoft Office Outlook 2003.

* Отворете Outlook 2003 и от менюто "Tools" изберете "EMail Accounts",

* Изберете от диалога който ще се появи на екрана: "Add a new email account" и дайте бутон "Next",

* в следващата секция която ще ви се появи, изберете Pop като Server Type от списъка с наличните сървъри,

* попълнете полетата по-нататък както следва: Забележка: за да се движите в диалозите на Outlook, трябва да използвате Tab клавиша, а за да четете информацията свързана с различните опции, трябва да използвате JAWS Cursor-а.

* Your Name: тук трябва да попълните името си, такова, каквото искате всички останали потребители да виждат във вашите изпратени съобщения.

* EMail: Тук трябва да попълните пълния ви Email адрес включително @gmail.com: user@gmail.com.

* Incoming Mail Server (Pop3): pop.gmail.com,

* Outgoing Mail Server (SMTP): smtp.gmail.com.

* UserName: Тук трябва да въведете цялото си потребителско име, включително @gmail.com.

* Password: тук въвеждате вашата GMail парола.

* След като попълните необходимите полета, натиснете "More settings" и навигирайте до Outgoing server tab.

* Там check-нете Checkbox-а който отговаря на: "My outgoing server (SMTP) requires authentication," и изберете "Use same settings as my incoming mail server.",

* След това, навигирайте до Advanced Tab и Check-нете Checkbox-a, който отговаря на: "This server requires an encrypted connection (SSL)" (това важи и за Incoming и за Outgoing server-ите), т.е. трябва да Check-нете и двата Checkbox-а.

* До Checkbox-а при Outgoing Server (SMTP) има едно поле, в което трябва да напишете: 465 - това е порта на SMTP сървъра на GMail. С тези последни настройки, вие сте почти готови, натиснете OK.

* След това с Tab потърсете бутона "Test Account Settings" и го кликнете.

* Ако получите следното съобщение: "Congratulations! All tests completed successfully,", това значи, че вие успешно сте настроили вашият пощенски клиент да изпраща и получава писма от GMail. Натиснете Close за да затворите диалоговия прозорец на съобщението и продължете с Next и завършете с Finish.

Автор: Георги Живанкин

Публикувано: 19 Февруари 2006 Г. на djgeorgie.bgway.com

* * *

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com