Все не оставаше време да напиша за Linux... Ето, написал го е вместо мен съвсем непознат човек. С негово позволение копирам тук писмото му между звездичките:

* * *

Здравейте,преди известно време попаднах на вашата страница и това ме накара да се замисля над проблемите на слепите хора при работата с компютър.

Аз също имам проблем със зрението (доста силно късогледство) и имам някаква представа поне за малка част от проблемите на незрящите. Но нека да премина по същество.

Имам един въпрос и една идея. А именно: Има ли хора в България, които да работят по въпроса за създаване (преработка) на Linux дистрибуция специално за слепи хора и ако няма да се организира една група ентусиасти да разработи такава (самият аз от доста години работя и програмирам под Линукс и мисля, че не е непостижима задача).

Защо именно Линукс? Ами просто защото ДОС е вече твърде стара операционна система, а Windows с идеологията за графичната си среда и мишка е категорично в противоречие с идеята компютърът да се ползва от сляп човек. От друга страна в Linux има изключително добре разработен команден ред (доста по-добър от този на ДОС), както и изключително много и разнообразни програми, работещи единствено от командния ред. На практика на всяка програма под Windows има поне няколко за Linux,работещи изцяло в текстов режим, независимо дали ще става въпрос за работа в интернет, ICQ, IRC, за текстообработка, слушане на музика, програмиране, та даже и игри (да, за Линукс има доста занимателни игри, съставени само от текстови съобщения). Още повече, че като свободен софтуер Linux и повечето програми за него се разпространяват свободно заедно с изходния код и могат много по-лесно да бъдат преработени за каквито искаме цели. Ако мислите, че идеята си заслужава, моля, пишете ми едно писмо и да видим какво може да се направи по въпроса.

Поздрави и успех

* * *

Прочее, в момента слепите могат относително пълноценно да работят в Linux през Secure Shell, (например putty.exe), ако имат връзка с линукс-машина и акаунт на нея.

Виктор К. Любенов, 20 ноември 2005

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com