Намерих за интересно да цитирам двете статии по-долу, защото рано или късно, нещата описани накратко в тях, ще послужат и на слепите.

Така ли мислите и Вие?

Трябва ли да си помогнем сами по някакъв начин?

За всякакви идеи в тази посока можете да ми пишете на victor@bezmonitor.com

Ето и статиите:

През интернет ще може да се опипва.

Сега информацията през интернет може да се възприема само с помощта на слуха и зрението. Но скоро чрез мрежата ще могат да се предават и усещания за осезанието. Тогава ще може една стока не само да се огледа, а и да се опипа.

Корпорацията Immersion Corp съобщи за получаването на патент за технология за предаване на осезателни усещания през интернет. Immersion е разработила технология за дактилна обратна връзка TouchSense, която позволява на клиентите да усещат моделирани осезателни усещания с помощта на специална компютърна мишка, съдържаща микропроцесор и миниатюрни двигатели. Immersion уверява, че може да се предаде практически всякакво усещане, тъй като е успяла да създаде начин за математически запис на осезанието. Сред най-важните приложения на новата технология разработчиците посочват електронната търговия, тъй като сега стоката може не само да се види, но и да се "пипне".

Като перспективни направления за развиването на технологията за моделирането на усещане за осезание и ускорение, гравитационни сили и взривове за любителите на компютърните игри, вижда newsbytes.com. Може да се предположи, че новата разработка ще намери своето предназначение и в развлекателната индустрия.

декември 2000

CNews.ru Все права защищены
(c) 1995 - 2000 Интернет-холдинг РБК

Защо ли руското издание не е написало направо, че най-вероятното и най-комерсиалното приложение на тази технология ще бъде в еротичните сайтове, които са и най-много из мрежата?...

Вероятно защото е много близо до акъла. :-)

Ето и втората статия, която не е така нова, но това излезе като търсих из българското интернет-пространство думи като "опипване" и прочее:

Компютри Онлайн - АРХИВ
Брой 45 ( 16 - 23 ноември 1999г. )

Мрежата вече е ароматизирана

Предполагам, че всеки от вас вече е чувал и виждал как изглежда интернет: Но дали някой от вас е помирисвал мрежата? Най-вероятно не! Но група компании вече съобщиха за своите планове да добавят и мирис към интернет с помощта на подходящ софтуер и специално устройство, което да предостави на сърфиращите из web-пространството и това усещане.
Във времето, когато интернет доминира с образи и звуци, които представляват идеално средство за развлечение и бизнес, нима може ароматите да бъдат оставени настрана? Според основателите на DigitScents Inc., отговорът на този въпрос е - "не"!
Тяхната цел е да направят цифров профил на биологичното усещане за мирис и по този начин да осъществят неговото предаване по мрежата. Според тях те поставят началото на нова индустриална и художествена форма, която ще намери огромно приложение в редица области, като забавленията, електронната търговия, рекламата и образованието.
Компанията е създала джойнт-вентчър заедно с Pangea Systems Inc, която е лидер в доставянето на софтуер и технологии за биотехнологичните и фармацевтичните компании. Според двете компании, ако тяхната нова технология има успех, тя ще направи революция в web-пространството. Идеята на основателя на DigiScent Декстър Смит дошла по време на неговата почивка край бреговете на Маями, където отвсякъде прииждала миризмата на различни парфюми. Според него усещането за миризма е един биологически феномен, който трябва да бъде разбран и използван.
Продуктите на неговата компания са вече налице. На първо място е iSmell, plug-and-play компютърен аксесоар, който съдържа панел с аромати, от които могат да се получат различни видове миризми. Работейки подобно на MP3 плейър, iSmell ще получава команди от софтуера ScentStream, който ще предава online в цифров вид различни команди за портативната фабрика за аромати. За да осигури автентичност на ароматите, DigiScent е разработила и Scent Registry, цифров индекс на миризмите, като разработчиците на игри, web сайтове, реклами, филми и музика ще бъдат лицензирани и ще могат да го ползват и внедряват в своите продукти.
Адрес на редакцията: София 1111, бул. "Шипченски проход" 21
(c) 1999, Всички права запазени

Чакам идеи, коментари и статии, които при желание от ваша страна, бих поставил тук.

Виктор Любенов, 6 януари 2001

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com (123.dir.bg)