Старите компютри, (386, 486, че и 286), могат да служат на слепите хора и да им дадат достъп до голямо количество литература, както и до интернет и електронна поща.

Това става с помощта на програмите за ДОС, които не са чак толкова остарели. Дори се правят и нови.

Споменах тук-там това, и ето, намериха се хора, които започнаха да подаряват компютри на слепите, които имат желание да се научат да си служат с тях.

Един от тия хора, като видя какво съм написал, му стана неприятно. Затова замествам сега всички имена със звездички.

****** инсталира операционната система, скрийн рийдър, закара с колата си в общежитията на слепите на бул. "Европа" 138 Pentium II. Остава семейството, което го получи да се научи да го използва.

12 юни 2005

Един човек, работещ в авиацията, докара вкъщи една "двумоторна" (с два харддиска) 386-ица. Тоя човек се казва ****** *****, има и сайт, който, разбира се, няма достатъчно време, за да актуализира, ето го тука:free.bol.bg/ivog.

За мен беше удоволствие да инсталирам необходимия софтуер, после да връча въпросната "двумоторна" 386-ица на колегата Цветан от цех "Кабели" на предприятие "Успех".

2 декември 2002

Лично ********** ********* докара вкъщи 386-ицата на своя приятел *****. След инсталирането на говорилките, още един човек ще чете свободно.

Благодарение на ****** *****, вече съм с твърде прилична 486-ица.

386с две флопита и харддиск заминава за общежитието на слепите при предприятие "Успех". Докара го лично (http://smiling.hit.bg) дъщерята на г-н ****, бившия собственик на 386-ицата.

****** ***** подарява някое и друго дъно, кутия, ***** ****** от Япония изпрати един хард-диск, сиреч, ще сглобим поне още един компютър.

Изказвам тук моите особени почитания към хората, подарили компютрите. Мислейки за тях, сетих се за една Книга, ето цитати от нея:

"И питаше го народът и казваше: какво тогава да правим?
Той отговори и им рече: който има две дрехи, нека даде ономува, който няма; и който има храна, нека прави същото."

От Лука Свето Евангелие - 3:10-11

И пак:

"Който побеждава, той ще се облече с бели дрехи, и няма да залича името му от книгата на живота, а ще изповядам името му пред Моя Отец и пред Неговите Ангели."

Откровение на Свети Иоана Богослова - 3:5.

В случая, може да се каже, че хората по-горе допринасят за побеждаването на мировата скръб, витаеща напоследък из тия земи.

P. S. Чух по радиото, че шефът на "Майкрософт" в България, подарил лаптоп на президента. :-) Честито!

Виктор Кирилов Любенов 5 април 2002.

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com (123.dir.bg)