За ДОС-Навигатор и слепите потребители


Джеваатин Исмаил Мустафа

В самото начало с компютрите се работеше през един скучен и труден за научаване команден ред. Този ред (промпт) беше проблем за повечето хора.

Зрящия потребител си е разрешил проблема, като е създал операционна система в графичен режим. Отиде с мишката където си иска, щракне с левия бутон и готово. Обаче, това не е за нас.

Според моето разбиране компютърът е създаден да ти прави живота по-лесен, а не да ти го Усложни. Значи, колкото по-малко има да му нареждаш с изписване, вместо той да си знае какво да прави, а не безкрайна колона от команди, в които можеш да се загубиш. Искам да кажа, че компютърът трябва да ме обслужва и да ми подсказва какво да направя по нататък, за да не ми отнема много от времето, с която цел е и създаден. Дори и да виждаме, че има такива хора, които с радост си губят времето с него, но това си е тяхна работа. Може би това е добре, защото ние, които не желаем деня ни да си отиде пред компютъра го дължим на такива хора. Но сега това не е обект на нашите размисли, макар и да не е маловажен проблем. Казвам проблем, защото компютърът за голямо съжаление става един много обсебващ обект, но намирам, че това е за разискване в сферата на психологията.

Тук може би е мястото, където искам да направя едно уточнение, че настоящата книжка няма претенциите да бъде учебник, а споделени знания, до които аз съм стигнал. Освен това искам да си призная, че не със всичко мога да се справя в dos navigator, защото тя непрекъснато се развива и трябва да се догонват новостите в нея. Разбира се, че не само в тази програма, но въобще в компютрите всичко се гони. Някои хора казват, компютър и език се учат цял живот.

Както казах по-горе, хората, които си виждат имат си Windows, който за наша радост все пак вече е доста по достъпен за нас, от колкото в началото на ерата "Microsoft Windows". Как е при тази система. Отваряш My Computer, или Start Menu - Prograмs - Windows Explorer, отиваш на текстов файл слагаш един ентър и той автоматично ти го отваря с например Notepath, Wordpath, Word-97 и друг. Ако пък файла ти е някакъв музикален ще ти го отвори с някой PLAYER. Искаш да преместиш или да копираш някакъв файл или цяла директория, отиваш на съответното устройство, вземаш това, което ще преместиш или ще копираш, слагаш го във временната памет и от там отиваш там където искаш да ти бъде и го пускаш от тази временна памет.

Повече за Windows и слепите пише Иван Доброволов. Аз приключвам до тук за да не превърна размислите си за тази операционна система, а нали не преследваме това.

Сега вече със сигурност ви изглежда странно, защо ви говорих за Windows, но ви обещавам да разберете това не след много изречения, когато започна да пиша по същество за DOS Navigator.

Да се върнем в дисковата операционна система т.е., в DOS. На някой от нас слепите потребители не винаги ни е приятно да кажем, че още работим с тази операционна система. Много сме били изостанали, но дали е така?... Все пак това е мнение на посредствени компютърджии и за това е добре да не се занимаваме с тази тема. Да преминем по същество.

Значи, имаме си компютър, накарали сме го да говори със синтезатора за DOS на Борислав Захариев и Торос Хованесян (BETSY) скрийн рийдър (EHO) и от тук нататък трябва да си намерим, както се казва най-добрия потребителски софтуер подходящ за сляп човек. Най- накрая приключвам с въведението, като ще кажа, че за мен тази най-подходяща програма е "ДОС НАВИГАТОРА".

DOS NAVIGATOR се явява като програма, която прави изключително привлекателна работата под DOS, защото тя в известен смисъл е като (windows explorer), но с тази подробност, че първо всичко, което правиш е много по-бързо и освен това знаеш какво става. Всяко нещо е под пръстите ти и си в течение на това, което става. С други думи казано, интерфейса, който ти предлага тази програма е много дружелюбен.

ВЪЗМОЖНОСТИ НА DOS NAVIGATOR ПОД DOS:

Защо казвам - под DOS? Защото програмата, с която ще се занимаем може да работи и под WINDOWS. Тя се държи съвсем адекватно в среда на Windows като разпознава дългите имена на директориите и файловете, а някои от версиите на програмата дори могат да работят с интернетския протокол FTP.

Ако се компилират всичките и възможности имате на разположение телефонна книжка, електронен бележник, възможност да се свързвате по телефона, да просвирите аудио диска си, календар, игра и много други неща.

Ето някои от нейните най-важни отличителни качества:

- Програмата е напълно безплатна и се предлага заедно с изходните текстове, т.е. тези, които разбират от програмиране на Паскал, биха могли да я нагодят според своя вкус и изисквания.

- Работи с цялата RAM-памет на компютъра в защитен режим на процесора; това означава, че почти никога няма да видите съобщението, че не ви достига памет.

- Развива се от руски екип от програмисти, които имат предвид и кирилицата.

- Програмата се развива постоянно и отговаря на изискванията на новото време (за разлика, например, от Norton commander, чието развитие е ПРЕКЪСНАЛО ОТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ.)

Някой би казал, че тази програма е само file meneger, но това не е съвсем така. Всъщност заглавната страница, с която започва представянето на DOS NAVIGATOR подсказва какво е тя. DOS SHELL, NORTON UTILITIES, NORTON COMMANDER и NORTON DESKTOP.

ИНСТАЛИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА

Инсталирането на програмата се състои в разархивирането на архивирания пакет, който сте получили или изтеглил от Интернет. Ето как става това:

Създаваме си директория в c:, с име (dn) и изписваме командата за разархивиране на архивния файл в тази директория, като имаме в предвид това, че някои от архивите можеш да им зададеш направо те да си създадат тази директория, която ти трябва. Ето например една примерна команда: (ARJ X C:\DN.ARJ; възможно е обаче архива да е "RAR" Процедурата не е по-различна. Защо изписваме X, защото това е параметър, с който нареждаш на архива да ти разархивира поддиректориите такива каквито са в оригиналния архив.

По-старите версии на DOS NAVIGATOR имаха един защитен файл на име "DN.KEY", но вече той не е нужен. Сега обаче, има един архивен пакет от два файла, без които не можете да стартирате вашата нова версия на програмата. Ето и неговото име: "DMPIPACK.RAR". Този архив съдържа два файла, на които задачата им е отнесена към употребата на паметта на компютъра. Това не е нужно да ви занимава вас, освен ако ви интересува по-дълбоко изучаване на програмирането на вашия софтуер. Трябва да знаете имената на тези файлове, чиито имена са: "RTM.EXE и DPMI16BI.OVL". Имате ли ги в директорията DN няма да имате проблем със стартирането на програмата.

Какво още е нужно? Нужно е да отидете в директорията DN със CD DN и да изпишете DN, ако всичко е на ред трябва да се зареди DOS NAVIGATOR. Чуквате върху bak-space и след това със стрелка на долу тръгвате по списъка и отивате на файла AUTOEXEC.BAT, щракате F-4 за да отворите редактора на DOS NAVIGATOR. Трябва да се редактира реда PATH.

Как примерно изглежда този ред: "трябва да изглежда така:

"PATH=C:\WINDOWS\COMMAND;C:\BIN;C:\DN;C:\WORD6;... и т.н."

Добавете и един ред с променливата на Навигатора:

SET DN=C:\DN

След това ESC и yes, РЕСТАРТИРАТЕ И СЛЕД КАТО СТЕ ВКЛЮЧИЛИ ГОВОРА ИЗПИСВАТЕ ОТ ОСНОВНАТА ДИРЕКТОРИЯ c: dn.

ВСИЧКО АКО Е НАПРАВЕНО КАКТО ТРЯБВА, ВИЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ ВАШИЯ НАВИГАТОР. Но да не пропусна още нещо много важно за вашата работа, като сляп човек.

Вие трябва да разполагате с няколко файла в директорията, където е EHO, защото иначе вие сами трябва да конфигурирате ехо настройките си, а уверявам ви, че това е голяма играчка. За това е добре да разполагате с вече готовия пакет от файлове в архива dnset.zip. Вие можете да го получите от всеки, който вече работи с тази програма, а те не са никак малко. Можете да си го изтеглите и него от интернет като изпишете целия адрес по-долу:

http://bezmonitor.com/dnset.zip

ДОБРЕ ДОШЛИ В DOS NAVIGATOR!

Както казахме вече, изписваме (DN) и изчакваме съвсем малко и на нашия екран се появява десктопа, на който е изреден съвсем услужливо целия списък от директории и файлове.

Какво от тук нататък? Най-хубавото е, че не е нужно да изписвате (DIR) за да знаете какво има на диска ви, а имате всичко под ръка. Имате и всички параметри, които са ви нужни за да знаете кое колко е голямо, кога е създадено и колко още свободна памет имате на диска си. Със средните стрелки тръгвате по списъка, избирате някаква директория, или файл и можете да го активирате моментално. Най-долу на екрана ви стои услужливо меню, което можете да ползвате, малко по-горе стои устройството, на което сте, а още по-горе са споменатите вече файлове и директории. Този вид на екрана ви съвсем не е задължителен, защото това е ваш избор на настройка на десктопа, с който вие желаете да работите, но за това ще стане дума малко по-късно, когато стигнем до някои елементарни настройки, които ние трябва да знаем.

Какво още ни предлага DOS NAVIGATOR:

Само с една клавишна комбинация, ако сме на текстов файл да ни отвори собствения редактор, или друг, който сме и посочили, например (WORD или WP). Така също можем само да го четем, без да го редактираме с неговата си четяща програма, или с друга програма която сме посочили, като например (READIT). Можем и да просвирим някой музикален файл. Можем да проведем телефонен разговор, можем да работим в интернет среда. Можем да прослушаме компакт диска си; Можем да копираме, преместваме и да си създадем нова директория; можем да си имаме електронен бележник; може да разполагаме с вграден телефонен указател; да си видим системата на компютъра; можем да видим и паметта на машината си; имаме си и календар, калкулатор и т.н. Слабовиждащите могат да си сменят видео режима и дори да си поиграят на тетрис; Може още много неща.

Дос-Навигатор се събира на една дискета.

ПО-ВАЖНИ КЛАВИШНИ КОМБИНАЦИИ

Имаме вече отворената програма пред нас и ни предстои работа.

Първото нещо, което трябва да знаем е, че DOS NAVIGATOR, ни предлага съвсем услужливо два панела за работа, (ляв и десен), по които се ходи само с клавиш tab. Това облекчава много работата ни. Ако трябва да копираме или преместим един файл, или директория, това става много лесно. В какво се състои това, което искам да кажа:

Първо с F-7 си създавам директория, примерно (BOOKS). Как става това? Щракам горепосочения клавиш и пиша името на директорията - (books).

След това влизам в нея с ентър. С табулатор отивам на другия панел и със стрелките намирам файла, който желая да го копирам или преместя и щракам на клавиш f-5 (ако желая да го копирам) и F-6 (ако желая да го преместя) примерно (NAVIGAT.DOC). Връщам се с табулатор отново в директорията и гледам дали файла е там и ако всичко е наред излизам от директорията по най-прекия начин с клавиш BAK-SPACE, като може и да излезете и с отиване в началото на директорията, и натиснете ентър.

Не е нужно както в windows-explorer да отрязваме или да копираме във временната памет файла и да го сложим където си искаме, а това, което копираме или преместваме става веднага. Нещо също така важно за копирането и преместването: Имаме възможност, когато сме в левия панел (вътре в някаква директория) маркираните с инсърт или със звезда (когато искаме всички да са маркирани) файлове да ги копираме или преместим в десния панел, който може да бъде примерно флопидискетата ни, а ако е същото устройство или друг хард-диск да изберем със стрелките съответната директория, да влезем в нея и като се върнем там от където ще копираме да натиснем ентър и да се осъществи желаната от нас операция.

Клавишите HOME и END ни служат да отидем в началото или края на списъка от директории и файлове, а PAGE-UP и PAGE-DN се използват, , когато искаме да отидем до някъде в списъка, а не до край. Като стана дума за списък има нещо, което е добре да знаем. Това е, че ctrl-tab клавишна комбинация ни помага да ходим по прозорци, които сме си отворили. Какво искам да кажа с това: В първия си прозорец отварям текст за четене, отивам с горепосочената клавишна комбинация на втори прозорец и отварям файл за редактиране, а след това си отварям например трети прозорец, на който имам файл за просвирване. Целият списък от отворени прозорци можем да видим с комбинацията от клавиши аlt-0, а с alt-1 до 9 можем да видим други подробности от екрана.

Ако обаче сме в отворена друга програма, която не е подпрограма на DOS NAVIGATOR, това ходене по прозорците е не възможно. При отворени примерно WORD и READIT и други такива, не важат горепосочените възможности.

Много пъти може да ви се случи да не можете да си спомните точното име на даден файл, или желаете да намерите всички bak и tmp файлове. Има начин, който е осигурен за тази цел. Клавишната комбинация alt-f7 (find) ви разрешава да сторите това. Например:

"alt-f7 и *.bak, ентър и след малко чакане пред вас са всички файлове с това разширение."

Искате да ги изтриете. Много лесно нещо. Просто натискате клавиш del, с табулатор или стрелки отивате на потвърждение или отказ, ентър и готово. Има и възможност да изтриете всички файлове в една директория. Влизате в директорията, от малката клавиатура натискате * и тогава натискате горепосочения клавиш и пак имате въпроса дали желаете или не желаете да бъдат изтрити. Позволява ви се и директории да триете и то без да сте изтрили предварително файловете вътре, само че тук вече след клавиша del, има не само потвърждение или отказ, но дали желаете да бъде всичко изтрито и отказване въобще от тази операция. Бихте могли да използвате и клавиш f8. Един файл се трие също с клавишна комбинация shift-del, но аз винаги ползвам горепосочените начини.

Внимавайте с тази операция, че е много опасна. Аз лично, когато трябва да трия броя до десет и тогава я правя!

С shift-f7 ви се дава възможност по много бърз начин да си форматирате дискета и най-хубавото в случая е това, че можете да си форматирате дискетата в какъвто си искате формат. С тази опция също внимавайте, даже повече! Като казвам в какъвто си искате формат имам предвит, че можете да форматирате в 1.44, 1.2, 1.7 и т.н. След избора си натискате ентър и се започва с форматирането. Тук няма да бъдете попитани дали желаете да поставите етикет на дискетата си както е в обикновения dos-prompt.

ctrl-h ще ви изведе всички файлове от директориите им и вие ще можете да ги видите извадени от тях. Тази опция много може да ви помогне като желаете да сравните дали има повтарящи се файлове в различните директории. Разбира се, че като срещнете такива, които се повтарят не започвайте поголовно да триете, защото от това имам много горчив опит. Случвало ми се е да изтрия от някъде файл, който там където си е върши една работа, а на другото място друга работа и аз изтривайки ги си осакатявам някоя програма.

Когато срещнете повтарящи се файлове, за да разберете откъде са, просто натиснете ентър и ще попаднете в директорията, съдържаща файла.

На компютъра си имаме няколко харддиска и искаме по най-бърз начин да отидем на следващ диск и без да сменяме панела, на който сме. Това става с ctrl и лява или дясна стрелка. Същото можем да направим и с alt-c и със стрелка да изберем съответното устройство и да натиснем ентър.

С клавишна комбинация alt-t можем да си отворим директория и понеже те са посочени, само с ентър можем да влезем в нея.

В по-важните клавишни комбинации, които се ползват най-често не може да се пропуснат и тези, които са за работа с архиви. shift-f1 е за архивиране на файлове, а shift-f2 е за разархивирането на файловете.

Как изглежда архивирането:

Заставаме със стрелката на файла и пишем например следната команда, като вече сме натиснали комбинацията shift-f1:

"c:\mydocu~1\mavigat.arj и ентър."

Разархивирането става с отиване на архивния файл със стрелка и натискане на клавишната комбинация от shift-f2 и посочим в коя директория желаем да ни го разархивира. Ето как например става това:

На файла navigat.zip сме и като изберем горепосочената комбинация изписваме c:\mydocu~1."

Тук също можем да направим онова, за което споменах горе при копирането и преместването.

Някой от вас биха желали да работят на един чист екран без да напускат (DOS NAVIGATOR). Техния проблем се разрешава с ctrl-o. В тази опция, която ви предлага програмата на екрана си нямате почти нищо. Когато работите с някаква друга програма вие наблюдавате нея без да ви пречи екрана на dos navigator. Също така, ако вие искате да ползвате някоя команда, която сте ползвали скоро, можете с горна и долна стрелка от сивите стрелки да я намерите. Тук може би е мястото да кажа, че програмата през цялото време, освен когато сте в менюто ви дава възможност да си имате реда с dos prompt. На екрана на dos navigator се връщате със същата клавишна комбинация - ctrl-o.

На менюто на програмата се отива с F-10. Нямам за цел да ви запознавам с менюто с подробности, защото вярвам, че вие сами можете да направите това. Ако някой от вас не разбира добре английски за него (dos navigator предлага говор на руски език, като смяната на езика става с alt-f12. За сега програмата разполага с три езика английски, унгарски и руски.

В менюто можете да се запознаете и с останалите клавишни комбинации, които аз съм пропуснал, защото те са много и не всички са от голямо значение. Споменал съм пред вас тези, които са най-често използваните, а останалите вярвам, че вие ако търсите по-задълбочено, ще ги откриете сами. Моля, когато експериментирате да го правите с мисъл, защото имам един приятел, който прави експерименти обикновено, с лош край.

Не бих могъл да изпусна също така важната особеност на тази програма, а тя е , че предлага възможност да си направим diskribtion на директориите и файловете си. Ето как става това:

alt-insurt, чувате съобщението че можете да редактирате. Сменяте Азбуката и изписвате описанието, което искате да имате на този файл. Задължително курсора ви преди тази комбинация трябва да е наистина върху директорията или файла, на който ще правите това описание.

Въпреки, че сте направили това, не чувате или виждате някакво описание. Разбира се. Има нужда да се включи тази възможност и тя става така:

Alt-k и със стрелка на долу намираме diskribtion, натискаме space, ентър и имаме всичките си дескрибции на директориите си и файловете си. Там се намират и други настройки, но тези вие сами се опитайте да разберете, като смело експериментирате. Уверявам ви, че няма да направите някаква поразия по компютъра си. Като пред всичко, което активирате трябва да се появява -x, а изключването става по същия начин - space и ентър.

Ето един пример, който стои на вашия екран:

"DN DOS-NAVIGATOR"

С ALT-S или ALT B можете да си преподреждате директориите и файловете, например по време на създаване, по разширение, по азбучен ред и т.н.

Искате да знаете поотделно колко е голям един файл или директория, това става с клавишна комбинация alt-g.

ПО-ВАЖНИ НАСТРОЙКИ В DOS NAVIGATOR

Цялата опция от менюто "OPTIONS" е за тези настройки, с които ще занимая вашето внимание. Искам веднага да направя уговорката, че не може всичко да се каже. Има обаче някои важни неща, които ние трябва да знаем.

Програмата, която е вградена за четене на файлове на "DOS NAVIGATOR", не е от най-удобните за слепите, и за това тези, които работим с "DOS NAVIGATOR, сме разрешили проблема си с вкарването на друг вюър. Тези, които аз съм виждал използват "READIT".

Как става вписването на тази програма:

Отиваме на менюто с f-10 и със стрелка на ляво или на дясно намираме опцията (OPTIONS). Със стрелка на долу стигаме на подопцията (VIEWER), натискаме ентър и имаме бланка за писане. Тук вече пишем с кое разширение, какво трябва да ни отвори програмата. Не е задължително програмката, която посочих да е единствената, защото например файловете с разширение doc и txt можем да четем с "READIT", но има файлове, които по-добре е да се четат с подходящи за тях програми. В тази опция можете да си впишете и програма, която искате да ви просвири някои от музикалните файлове, като например mp3, mid и др. Задължително е да посочите в реда, който пишете и къде се намира тази програма, която ще ползвате. Ето как изглежда един примерен ред на тази бланка: "doc,txt:c:\bin\readit.exe !.! %1 -q".

А може и още по-просто, например:

MP3:C:\PROGRA~1\WINAMP\WINAMP.EXE %1

Подопцията "EDITOR" е като опцията "VIEWER" тя се настройва по същия начин. Ето как изглежда един ред там:

"txt,doc:c:\word !.! %1"

Вече споменахме, че в менюто options са тези подменюта, които са ни нужни за настройването на работата на DOS NAVIGATOR.

в CONFIGURATION можем да си настроим различни режими на работа на system setup, startup, confirmations, да си включим screen saver, да си настроим мишка, ако сме я въобще включили (не ви препоръчвам), да си настроим interface, да си настроим принтера и т.н.

Във file manager имаме настройки с режимите на работа със самите файлове. Вие бихте могли да експериментирате спокойно тук, разбира се ви препоръчвам внимателно, като помните какво сте включили, за да можете после да го изключите ако не ви харесва. За това ви препоръчвам, каквото включвате правете едно по едно за да не забравите и да се объркате и така да се наложи да си преинсталирате програмата. Аз лично съм го правил много пъти, за това не ви препоръчвам за да си спестите нервите, но ако желаете да навлезете в дебрите на DOS NAVIGATOR, не можете без тези експерименти.

В archive разполагате с възможност да си добавите някой архиватор, който не е включен за работата на програмата, но аз лично не съм го правил.

В colors сменяте цветове и фон на екрана си (не ви препоръчвам като слепи), защото може да си повредите ехо-настройките.

Save desktop запаметявате всичките си настройки.

За настройките може да се каже още много нещо, но за нас, обикновените потребители, те не са от голямо значение, защото програмата в повечето случаи си идва добре настроена и другите промени биха били наш каприз. Не винаги това се отнася за colors, но ви препоръчвам от подменюто за цветовете да си избирате черно-бял екран за да нямате проблеми, както казах вече с eho.

(DOS-Навигатор се "разбира" добре с "Ехо", дори и при максимална шаренота, ако ми разрешите думата. Всичко е до .set-файловете на "Ехо", които всеки сляп трябва да може да настройва, променя, па макар и най-необходимото. бел. на Victor from bezmonitor.com (123.dir.bg))

излизане от програмата.

След всичко казано до тук, и след като сме поработили достатъчно трябва да знаем и как да излезем от тази така добра програма. излизането е много проста работа. Даже думите, които изписах сега са много повече от колкото трае излизането. То става така:

alt-x

Може да се сблъскате с въпроса дали наистина желаете да излезете, на което вие ако натиснете ентър ще отговорите утвърдително, но ако се отказвате избирате с табулатор (no) и няма да напуснете DOS NAVIGATOR.

Надявам се да съм ви бил полезен с тези знания, които споделих с вас. Искам да направя уговорката, че по нататък ще се появяват преработени електронни издания на тази книжка и вие ще можете да ги намирате в различни страници, с които работят повечето слепи. Например в http://bezmonitor.com (123.dir.bg).

Самият аз, искам да ви призная, че не с всичко работя в dos navigator. Има програми, които предпочитам като по-удобни за слепи, за някои неща. Например сега се сещам, че примерно, когато искам да променям атрибути на файл използвам програмата на sadb на Сергей Дубина, или още предпочитам да си работя с неговата програма за електронен бележник и телефонен указател. За мен останаха не разбираеми тези подпрограми в dos navigator. Може би за нататък те ще бъдат усъвършенствани, но за сега определено не е така.

(Файлови атрибути в ДОС-Навигатор се променят лесно, с alt+e. бел. на Victor from bezmonitor.com (123.dir.bg)

Все пак хубавите неща в dos navigator са толкова много и тези програми, които посочих, когато съм в програмата мога спокойно да ги извиквам без това да ми пречи, че в момента съм на отворен DOS NAVIGATOR.

Ако ви направи впечатление, че някои неща в програмата ви не работят, знайте, дължи се на това, че те просто не са компилирани. Обърнете се към най-близкия си програмист и работата ще се нареди.

Бих желал да знаете още нещо. Както вече няколко пъти казах програмата непрекъснато се обновява и за това е нужно да си я обновявате, като влизате в страницата от която можете да си я теглите ако разполагате с internnet. Там ще намерите и много текстови файлове, с които може да си обогатите знанията, като ще ви кажа, че ги има и на руски език. Нека ви посоча имената на сайтове, от които можете да получите абдейта на вашия Навигатор и всички други неща, които биха ви били полезни: Аз лично съм започнал да я ползвам, когато беше на ниво 1.50, а сега вече съм на версията 1.60. Сигурно вече има и още по-високи версии в настоящия момент.

(The uploader from bezmonitor.com (123.dir.bg) ползва две версии: 1.151 за чист ДОС, и 2.02 за Win32.)

http://www.ritlabs.com

ftp://ftp.ritlabs.com/pub/dn/

http://www.cflash.com/ritlabs/dnreg.html

На тези страници можете да намерите и други линкове за DOS NAVIGATOR, където ще ви е интересно надявам се.

Ще си теглите новите игри, други screen saver и много други подобрения.

Желая ви приятни часове с DOS NAVIGATOR!

Джеваатин Исмаил Мустафа

гр. Пловдив 4006, ул. Ландос 24,

тел. 032-82-23-32, e-mail jevo@econ.bg

Обратно на предишната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com (123.dir.bg)