ПЕТЪР СТАЙКОВ
Работа с говорещи програми под Windows
Ръководство за начинаещи незрящи ползватели на Windows, работещи с помощта на клавишните командни комбинации на Jaws

Издава:

фондация "Рехабилитация на слепи"

Пловдив

2004

Автор:

Петър Славков Стайков

Коректор: Валентина Михайлова

Предпечатна подготовка и печат на брайл: Стефка Стойчева

Първо издание

Отпечатано в ресурсен център на фондация "Рехабилитация на слепи"

Пловдив 4006 ул. Ландос 24

тел'/факс: 032/68-бг-жф

I. Въведение

I.1. Няма нищо по-удобно от стара програма и собствена жена

Терминът DOS звучи вече твърде архаично за онези, които използвайки зрението си, отдавна работят в уиндоус среда. За незрящите в България, тази операционна система до сега си оставаше единствената възможност, чрез която те можеха да ползват речеви синтезатор на български език.

Създаването, макар и твърде по-закъсняло на първия речеви синтезатор на български език, работещ вече под Уиндоус, открива многобройни нови възможности за онези незрящи, които имат желание да продължат своето развитие в ползването на новите технологии. Уиндоус е много по-богата програмна среда и наистина дава много по-разнообразни възможности за работа с компютър. Трябва обаче да се знае, че по много причини тази среда в определени случаи е по-ненадеждна от Дос. Освен това близко до ума е и това, че "повече възможности" означава и "повече обучение и повече старание". Така че, работата с Уиндоус не трябва да се свързва с очакването за нещо по-лесно, а само с очакването за нещо по-богато. Всяко ново нещо, освен новите възможности, които предоставя, винаги е съпроводено и със загубата на нещо, което сме имали, ползвайки се от по-старото. С това искам да обърна внимание на нашите ползватели да не се притесняват, ако в някои случаи те предпочетат да свършат една или друга работа, ползвайки се от добре познатите им стари програми. Важното във всички случаи е да използваме това, с което по-лесно и по-бързо можем да свършим заплануваната работа.

I.2. От къде да започнем?

За тези, които искат да запазят в персоналния си компютър непокътнати работещите под Дос програми, се препоръчва да поискат от оператора, който ще им инсталира Уиндоус предварително да раздели харддиска на две устройства, като може да ги наименува например C и D. След това всичко онова, което е свързано с Дос да се локализира в едно от двете устройства, а Уиндоус да се инсталира на другото. Приемаме условно, че досовските програми остават на устройството C. В това устройство операторът трябва да ви инсталира един празен бат файл, който да се нарича win.bat

. По този начин, след като стартирате компютъра си, той първо ще зареди устройството C и достигайки до празния Win.bat файл няма да продължи автоматично да зарежда windows. Ще остане в устройство C и ще ви даде възможност сами да избирате дали да заредите стария синтезатор и да работите под Dos или да продължите напред и да заредите Windows. Не трябва да забравяте, че за да можете да се ползвате, от който и да било речеви синтезатор вие трябва да имате инсталирана на компютъра си звукова карта. Новите компютри обикновено се предлагат с вградена на дъното звукова карта. А ако конпютърът ви е по- стар, трябва да си закупите някоя от стандартните звукови карти и съответно специалистът, който ще ви инсталира новите програми, трябва да ви я инсталира и настрои.

Другото, което трябва да имате предвид още в самото начало е това, че версията на windows, която ще използвате трябва да бъде не по-стара от windows 98.

При това конфигуриране на вашия компютър вие можете да заредите вашия Windows, като изпълните първо командата d:enter. След това трябва да изпишете командата win и отново да натиснете ентър.

Забележка: За тези ползватели, които до сега не са работили с DOS, се препоръчва да си спестят тези усложнения и да си инсталират само Windows и да насочат усилията си само в усвояване на тази операционна система. В този случай отпада необходимостта дискът да се дели на две части и съответно компютърът ви ще зарежда Windows без да е необходимо да му задавате споменатите по-горе команди.

И така вашият компютър започва да зарежда Windows, но след малко спира и иска да му съобщите паролата, която ползвате за достъп до него. В този случай вие можете да избирате между две възможности:

1. Ако искате само вие да можете да влизате във вашия windows, трябва още при инсталирането на продукта да включите и някаква кодова дума или набор от символи, с които да удостоверявате, че този който стартира компютъра сте именно вие или друг ползвател, на когото сте разрешили достъп до вашия компютър.

2. Ако не желаете да създавате това ограничение, просто не трябва да поставяте парола и когато компютърът ви стигне до мястото, на което ви пита за вашата парола, вие трябва да натиснете или ентър или искейп и зареждането на програмата ще продължи.

Забележка: Обърнете внимание на това, че наличието на парола в никакъв случай не се явява сериозно препятствие пред огромна част от сравнително по-напредналите ползватели на компютър. Паролата в това място и в този й вид е нещо, което мнозина могат с лекота да преодолеят. Така че при избора на една от двете споменати по-горе възможности вие можете да решите да въведете собствена парола, но не бива да имате илюзии, че това ще ви гарантира неприкосновенност на вашите документи. Именно поради това много ползватели се отказват да си усложняват живота, като поставят и без това не особено вършещата работа парола.

След като преминете през проблема "парола", вашият Windows ще продължи да се зарежда. В този момент трябва да чуете, от включените към звуковата карта колонки, характерния за тази програма звуков сигнал. След него изчаквате още няколко секунди и имате готов за работа windows. След като вече имате инсталиран windows трябва да ви бъде инсталирана програмата за управление на синтетична реч jaws. Оригиналните версии на тази програма съдържат в себе си и англоговорещия синтезатор. Ако обаче, искате да ползвате рускоезичен и български синтезатор, те трябва допълнително да ви бъдат инсталирани и съответно инкорпорирани в Jaws.

При инсталирането на Jaws вие отново имате възможност за избор. Ако желаете програмата може да се зарежда автоматично веднага след зареждането на Windows, а ако по някакви причини не желаете това, тогава можете да поискате тя да се стартира след натискането на определена клавишна комбинация. В този случай стандартно се ползва комбинацията Control alt j.

Забележка: Дори и при автоматично стартиране на Джоус, добре е да имате възможност и за ръчно стартиране на програмата. Това е така, защото в хода на работата е възможно по някакви причини да ви се наложи да изключите говорния синтезатор. При наличието на ръчно включване на Джоус вие можете да включвате и изключвате, без да се налага да рестартирате Уиндоус.

След като съответният специалист ви е инсталирал jaws, българския и руския синтезатор вие вече можете да установите нормален контакт с вашия компютър и да започнете да прилагате на практика всичко, което сте научили.

Забележка: Съвършеното е враг на доброто! Не прекалявайте с усърдието си. Windows е наистина много богата система и изобщо не е необходимо за един обикновен потребител да се опитва да навлиза във всичките й тайни. Учете това, което ви е нужно във вашата работа и точно тя работата ще ви води и ще ви показва какво още трябва да разберете и научите.

I.3. Що е то Jaws?

Jaws е многофункционална програма за управление на компютъра с помощта на говорен синтезатор. Ето защо тази програма се нарича също така и програма за управление на речеви синтезатори посредством команди, задавани чрез комбинация от различни клавиши.

За тези, които познават досовската програма Eho, която бе адаптирана към работещия под Dos речеви синтезатор на български език от Хюсеин Исмаил през 1994 г., трябва да кажем, че в някаква степен Jaws е аналогична на Eho. За тези, които само са слушали за това как виждащите им приятели и колеги работят с "Мишката", трябва да кажем, че Jaws дава възможност на незрящия потребител да върши с помощта на клавишни комбинации всичко, което другите могат да постигнат с помощта на мишката.

И така стигаме до онзи набор от клавишни комбинации, които се използват при работа с Jaws, независимо от това с каква апликация се работи в момента.

II. Клавишни команди за работа с Джоус в Уиндоус:

II.1. Команди за четене на текст:

Казва символ под курсора-петица от цифровия панел.

Казва предишен символ-стрелка наляво.

Казва следващ символ-стрелка надясно.

Казва дума под курсора-Инсърт и петица от цифровия панел.

Казва думата буква по буква-двукратно бързо натискане на Инсърт и петица от цифровия панел.

Казва предишна дума-Инсърт и стрелка наляво.

Казва следваща дума-Инсърт и стрелка надясно.

Чете реда под курсора-Инсърт и стрелка нагоре.

Чете предишен ред-стрелка нагоре.

Чете следващ ред-стрелка надолу.

Чете изречение под курсора-Алт и петица от цифровия панел.

Чете предишно изречение-Алт и стрелка нагоре.

Чете следващо изречение-Алт и стрелка надолу.

Чете параграф под курсора-Контрол и петица от цифровия панел.

Чете предишен параграф-Контрол и стрелка нагоре.

Чете следващ параграф-Контрол и стрелка надолу.

Чете от началото на реда до курсора-Инсърт и хоум.

Чете след курсора до края на реда -Инсърт и пейдж ъп

Чете от курсора до края на документа-Инсърт и стрелка на долу.

Казва цвят-Инсърт и 5.

Казва шрифта-Инсърт и F.

II.2. За временно изменение на скоростта на четене:

1. когато е в режим на четене: увеличаване скоростта на четене-Пейдж даун

. Намаляване скоростта на четене-Пейдж ъп.

Използването на тези клавишни комбинации е много удобно в случай, че с Инсърт и стрелка надолу е стартирана командата, при изпълнението на която синтезаторът чете без прекъсване текста от курсора до края на документа. В този случай вие можете с последователно натискане на указаните по -горе бутони да ускорявате или забавяте скоростта на четене. При всяко следващо натискане на съответния бутон синтезаторът се връща в началото на текущото изречение и започва да го чете от началото. Това ви дава възможност да изберете най-подходящата скорост, без да прекъсвате четенето. След последното натискане на съответния бутон синтезаторът прочита текущото изречение и ако не бъде прекъснат продължава да чете текста по нататък.

2. Когато четенето е прекъснато:

Увеличаване скоростта на четене-Алт и контрол и пейдждаун

. Намаляване скоростта на четене-Алт-контрол и пейдж ъп

. Връщане към нормален режим-Инсърт и искейп

.

II.3. Информационни:

Прекъсване на говора-Контрол.

Казва наименованието на прозореца-Инсърт+t.

Казва прозорец с подпомагащ текст-Инсърт и таб.

Казва реда и колоната, на които се намира курсора - Insert+delete.

Казва наименованието и координатите на активния в момента курсор - Аlt+delete.

Джоус търсене-Контрол+ инсърт + F

.

Следващо джоус търсене-Инсърт и f3

. Казва първия ред от прозорец-Инсърт и енд.

Казва последния ред от прозорец-Инсърт и пейдж даун.

Казва маркирания текст-Инсърт-шифт и стрелка надолу

. Казва версията на апликацията-Контрол-инсърт и V

.

II.4. Курсори:

Активира Pc курсор-Плюс от цифровия панел

. Активира Джоус курсора-Минус от цифровия панел

. Премества апликационния курсор до Джоус курсора-Инсърт и плюс от цифровия панел.

Премества Джоус курсора до апликационния курсор-Инсърт и минус от цифровия панел.

Ляв бутон на мишката-Черта от цифровия панел.

Десен бутон на мишката-звезда от цифровия панел

. Хваща и премества маркирани с маусбутоните обекти от екрана-Контрол-инсърт и черта от цифровия панел.

Ограничаване на Джоус курсора Инсърт и r

.

II.5. За диалози:

Казва бутони, които по начало се явяват като подразбиращи се в диалоговата кутия-Инсърт и E.

Чете диалоговата кутия в таб ред- INSERT+B

. Чете дума в контекст- INSERT+C

. Казва информация за активираните бързи

клавиши-SHIFT+петица от цифровия панел.

Отваря Combo Box-ALT и стрелка надолу.

Затваря combo box-ALT и стрелка нагоре.

II.6. За получаване на помощна информация:

За чувствителна към екрана помощи-NSERT+F1

Помощ за клавиатурата-INSERT+1.

Забележка: Тази функция е особено полезна за начинаещи ползватели на Джоус. Тя съдържа две позиции-включено и изключено. При стъпване на обцията Оn се изключва действието на клавиатурата. При това положение натискането на даден клавиш не води до написването на съответния символ, а само го произнася. Така дори хора, които са съвсем начинаещи, могат да започнат обучението със заучаване на разположението на различните символи по клавиатурата. Най-ценното на тази функция е това, че когато се натисне дадена клавишна комбинация, тя не се задейства, а се произнася първо кои точно клавиши са натиснати, след това се пояснява какво действие се извършва с помощта на тази клавишна комбинация, когато клавиатурата е в своето обикновено състояние. Повторното натискане на Insert+1 възстановява действието на клавиатурата и вие можете отново да пишете и да задавате различни команди.

Джоус помощ за апликациите-Двукратно бързо натискане на INSERT+F1.

Помощ за бързи клавиши- INSERT+H.

Помощ за клавиши за Уиндоус-INSERT+W.

II.7. Разни:

Джоус прозорец-INSERT+J.

Обновяване на екрана- INSERT+ESCAPE.

Определяне степени на изчерпателност на озвучаваните от Джоус помощни съобщения-INSERT+V.

Стартиране на конфигурационния менаджер INSERT+F2.

Забележка: Конфигурационният менаджер е обслужващо приложение, чрез което потребителите могат да променят различни параметри в настройките на Уиндоус и Джоус.

Конфигурационният менаджер съдържа меню, позволяващо да се променят установените фабрично обции. Това позволява всеки потребител да индивидуализира параметрите на своя компютър и да ги направи такива, каквито те биха били най-удобни за самия него.

Направените с помощта на Конфигурационният менаджер промени на работните параметри могат да се отнасят не само за определена апликация, напр. Уърд, а също и за цялата Уиндоус среда.

Така например вие можете да променяте характеристиките на озвучаваната от Джоус информация, която се появява на екрана, а също така можете да променяте и характеристиките на озвучаване на информацията, която вие въвеждате посредством клавиатурата. Можете например да избирате какво количество пунктоация Джоус ще озвучава.

Голямо количество от най-често променяните настройки могат да се правят и с помощта на клавишни комбинации. Някои от тези комбинации са отбелязани и в това помагало. Важно е да знаете, че променените с клавишни комбинации параметри са валидни само за времето, в което вие работите. След спиране или рестартиране на машината те се отменят и ако отново са ви необходими трябва отново да ги въведете. От друга страна осъществените с помощта на Конфигурационния менаджер или с Контрол-панела промени се съхраняват до тогава, докато вие не пожелаете да ги промените отново.

ВНИМАНИЕ! Ползвайте се от услугите на Конфигурационния менаджер само ако сте сигурни, че наистина знаете какво искате да направите и как точно трябва да го направите. Разбира се, можете да се ползвате от тези услуги и в случай, че сте сигурни, че имате под ръка специалист, който може да възстанови първоначално зададените параметри в случай, че сериозно сте "омазали" системата.

Излизане от Джоус-INSERT+F4.

Минимизиране на всички апликации- WINDOWS KEY+M

. Списък на диалозите- INSERT+F10

. Избира системна таблица на диалогови икони- INSERT+F11

. Казва часа- INSERT+F12

. Казва датата и месеца- Инсърт и двукратно бързо натискане на F12.

Поставяне буквени наименования на икони-INSERT+G

. Автоматично наименоване на икони- КОНТРОЛ+INSERT+G.

Ехоклавиатура Insert+2,

когато работите на клавиатурата вие можете да пожелаете синтезаторът да ви казва кой символ сте натиснали, коя е думата, която току що сте написали или пък нищо да не ви казва. Смяната на обциите се получава чрез поредно натискане на горната клавишна комбинация, като Джоус изпълнява функцията, която последна е активирана.

Освобождаване на клавиш от дефинираната от Джоус функция и използването му от апликацията- INSERT+3.

За удобство на потребителите е заложена възможността някои клавиши да се предефинират. Те могат да бъдат освободени от функциите, които изпълняват в стандартния Уиндоус , Уърд или някоя друга апликация. Така например, клавишът Инсърт стандартно се използва за преминаване от режим вмъкване в режим заместване и обратно. В Джоус обаче, Инсърт играе специфична и много важна роля Джоус бутон. Поради това, когато работите в Уин Уърд, вие можете да ползвате само Вмъкване и при натискане на Инсърт не следва превключване в режим Заместване.

Ако обаче, съответният потребител реши да използва този клавиш по стандартното му предназначение с комбинацията Insert+3, той може да освободи този или който и да е друг клавиш от неговата Джоус функция и да го използва като Уиндонус клавиш. Неудобното е, че голяма част от клавишните комбинации на Джоус използват Инсърт като специализиран Джоус бутон. От този пример много ясно се вижда колко вярно е съждението, че когато решим един проблем непременно си създаваме поне няколко нови.

И все пак няма начин да няма начин! След като е невъзможно да използваме клавиша Insert за превключване между режимите Вмъкване и Заместване, тогава това ще трябва да се уреди по някакъв друг начин. И този начин е чрез използване на клавишната комбинация alt+контрол+i.

II.8. За рамките:

фиксиране на горен ляв ъгъл-Контрол-шифт и лява скоба

. Фиксиране на долен десен ъгъл-Контрол-шифт и дясна скоба

. Установяване рамки на прозорец- Двукратно бързо натискане на Контрол- Шифт и лява скоба.

III. Клавишни команди за Уиндоус:

Тези комбинации са активни не зависимо от това дали Jaws е включен или не. те са валидни просто при работа в Уиндоус среда.

III.1. Общовалидни:

за помощ- F1

. Отваряне листа на основните менюта- Старт бутон или Контрол и искейп.

С една от тези команди влизаме в списъка на основните менюта и с помощта на стрелките можем да се движим по тях подобно на начина, по който виждащите потребители ползват мишката. Когато намерим желаната програма или функция я стартираме с натискане на Ентър.

За удобство на незрящите потребители често използваните апликации могат да се стартират и с нарочно създадена за целта клавишна комбинация. Така например Уърд обикновенно се стартира с комбинацията Контрол+Alt+w

. Стартиране на Уиндоус експлорър- Старт бутон+E.

Стартиране на Интернет Експлорър Контрол+Alt+I.

Стартиране на Конфигурационния менаджер-старт бутон+R

. Търсене на файл или директория- F3.

Минимизиране на всички активни апликации-Старт бутон+ M.

Превключване между активни прозорци-Контрол+F6.

Превключване между активни апликации-ALT+TAB.

Изход от активната апликация-ALT+F4.

III.2. За прозорците и менютата:

отваряне на апликационно меню-Алт+Интервал.

Влизане и излизане в менюто на апликацията-Алт

. Влизане в избраното меню-Ентър

. Придвижване по менютата-стрелки.

Прекъсване или затваряне на меню-искейп

. Прекъсване или излизане от списъка на менютата-ALT

. Отваряне на Субменю-дъщерен прозорец- Алт и двуеточие.

Затваряне на Субменю-дъщерен прозорец- Контрол и F4.

Отваряне на списъка на апликационни менюта-Апликационния бутон или Шифт и F10.

III.3. За диалози:

Придвижване през диалогови полета-TAB.

Придвижване назад по диалоговите полета-SHIFT+TAB.

Придвижване на друга страница-КОНТРОЛ+TAB.

Придвижване назад по страниците-КОНТРОЛ+SHIFT+TAB.

Придвижване на първо меню в листа-HOME.

Придвижване на последно меню в листа-END.

Маркиране или отмаркиране на обекти от листа-Интервал или Контрол и интервал.

Превключване между двата режима на check box интервал.

Check box е бинарна функция, т.е. тя съдържа две възможни обции, между които става превключване при последователно натискане на интервал.

III.4. Комбинации за писане, четене и редактиране на текст.

Обработка на файлове и фолдери:

Преместване на курсора един знак на ляво-Стрелка наляво.

Преместване на курсора един знак на дясно-Стрелка надясно.

Преместване на курсора една дума назад- Контрол и стрелка на ляво.

Преместване на курсора една дума напред-Контрол и стрелка надясно.

Преместване на курсора в началото на реда-HOME.

Преместване на курсора в края на реда-END.

Преместване на курсора на предишен параграф-Контрол и стрелка нагоре.

Преместване на курсора на следващ параграф-Контрол и стрелка надолу.

Връщане към предишен екран-PAGE UP.

Преминаване към следващ екран-PAGE DOWN.

Преместване на курсора в началото на текста-КОНТРОЛ+HOMЕ.

Преместване на курсора в края на текста-КОНТРОЛ+END.

Превключване между режимите Вмъкване и Заместване - Alt+Контрол+i.

Изтриване на знака под курсора-DELETE

. Изтриване на предишен знак-BACKSPACE.

С помощта на тези комбинации вие можете да създавате текстове, а също така да извършвате в тях най-необходимите корекции. Чрез тях става възможно по-бързо или по-бавно придвижване по обработвания текст. В края на краищата вие можете да позиционирате курсора точно на желаната буква, дума, ред или параграф и да извършите след това желаните от вас понататъшни действия.

Следващите комбинации имат отношение към възможностите за копиране, изтриване и преместване на текстове, на отделни текстови блокове или на цели файлове и фолдери.

Тези операции се извършват, след като подлежащия на обработка обект бъде предварително маркиран. Маркирането е начин, чрез който определен текст или документ се отделя от останалите. Това действие прави възможно само те да бъдат обработени по желания от ползвателя начин.

Маркиране на предишен знак-SHIFT+Стрелка на ляво.

Маркиране на следващ знак-SHIFT+Стрелка надясно.

Маркиране на предишна дума-КОНТРОЛ+SHIFT+Стрелка на ляво.

Маркиране на следваща дума-КОНТРОЛ+SHIFT+Стрелка на дясно.

Маркиране от началото на реда до курсора-SHIFT+HOME

. Маркиране от края на реда до курсора - SHIFT+END

. Маркиране от началото на текста до курсора-КОНТРОЛ+SHIFT+HOME.

Маркиране от края на текста до курсора-КОНТРОЛ+SHIFT+END

. Маркиране на целия текст-КОНТРОЛ+A

. Копиране на текст-КОНТРОЛ+C.

Изтриване на текст-КОНТРОЛ+X

. Преместване на текст-КОНТРОЛ+V

. Отменяне на последното извършено действие-КОНТРОЛ+Z

. Последната команда дава възможност на тия, които навреме се усещат да поправят допусната от тях грешка. За целта е нужно да се знае, с коя команда се отменя последното действие и още по-важно е навреме да се сетим, че сме направили грешка, което поне според мен много рядко се случва.

IV. За работа с Word:

ІV.1. Влизане в апликацията и започване на работа:

Winword е най-масово използваната текстообработваща програма под Windows. Този тип програми се наричат също така и Редактори, защото именно чрез тях се създават и обработват текстове.

Описаните в предишния раздел функции и клавишни комбинации могат да се използват при работа с различни програми. По тази причина те са отделени в отделна част, а не са включени в раздела за работа с текстообработващата програма Word.

Има естествено и строго специализирани команди, но те се явяват повече като изключение, отколкото като правило.

С помощта на Word ние можем да създаваме текстове, да ги коригираме и редактираме, а също така можем да четем и обработваме чужди текстове-кореспонденция, книги, вестници, списания и т.н.

Както всички програми в Уиндоус, така и Уърд може да се стартира по няколко начина. За незрящите потребители два от тях са еднакво приложими. Уърд може да се стартира като се започне със задействане на командата старт. Това може да стане или от таскбара чрез придвижване по нея с табулатора и когато стигнем на командата старт бутон да натиснем ентър. По-лесно можем да стартираме Уърд като използваме направо клавиша Старт бутон. Този клавиш също се нарича и Уиндоус бутон.

След изпълнение на командата Старт се отваря списък с основни менюта, по които можем да започнем да се движим със стрелките и когато чуем, че сме застанали на меню Майкрософтуърд натискаме ентър.

Забележка: При различните версии на Уиндоус имаме различно подреждане на списъка на основните менюта. Такива разлики могат да се получат и в случай, че даден по-опитен ползвател е решил да си подреди този списък по начин, по който той смята за най-удобен за себе си. Ето защо не е възможно да се каже, точно къде може да бъде намерено менюто Майкрософтуърд.

Най-лесният начин за стартиране на Уърд е с клавишна комбинация. За целта е необходимо при инсталирането на Уиндоус и Джоус да поискате от вашия специалист да ви създаде графичен вариант на иконата Майкрософтуърд. Стандартно се използва клавишната комбинация Контрол+alt+w.

След като сте стартирали програмата по един от изброените тук начини, пред вас се отваря празен документ и вие ще чуете съобщение, че можете да редактирате в Документ 1. Това е наименование на отворения нов файл, което служебно се поставя от програмата. По ваш избор преди затваряне на файла вие можете да го запазите под това наименование, а можете и да му поставите друго, което да отговаря на вашите потребности.

Когато започнете да затваряте така отворения документ програмата първо ви пита дали искате да съхраните направените в него промени, ако има такива? По подразбиране курсора застава на функцията Yes. Натискате ентър, ако искате да съхраните промените. Ако не искате това, отивате със стрелка надясно на функцията No и я задействате с Ентър.

Ако сте пожелали да съхраните документа се отваря полето на меню Save as-Съхрани като: Курсорът е застанал на функцията edit-редактирай. Програмата служебно ви предлага за наименование на новия документ да послужи първият ред от неговия текст, естествено ако вече сте създали някакъв текст. Ако искате файла да бъде съхранен под друго име, вие просто трябва да напишете в това поле името, което искате да му бъде поставено.

След това с табулатор се премествате на следващото поле, а именно Save type. По подразбиране курсорът застава на възможността Word document. Тук вие можете да избирате типа на документа, който създавате. Това може да бъде както вече стана ясно Word document, но може да бъде и някакъв друг тип като например text only или други. Изборът на желания тип на документа става, като със стрелките отивате на мястото, на което програмата ви казва, че се намирате на желания от вас тип и с двукратно натискане на ентър в паметта на компютъра се съхраняват както избраното от вас име, така и избраното от вас разширение, обозначаващо типа на документа.

Наименоване на документ или промяна на съществуващо наименование можете да направите и като с клавиш alt отворите списъка на апликационното меню и със стрелка надолу отидете на полето Save as. След това процедурата е същата, която по-горе бе описана. Програмата е настроена така, че новия празен документ, който тя отваря при стартирането си, се създава във фолдера, директорията My documents. Вие можете да си отворите нов документ и в друг фолдер. Ако не желаете да работите в тази директория, трябва да затворите отворения към момента документ. След това с клавишната комбинация Контрол+О да стартирате командата Open file.

Забележка: Всички команди, които се отнасят до работа с някое от менютата или Субменютата на Уиндоус и Уърд могат да се стартират и като се влезе в списъка на основните или на апликационните менюта и от там със стрелките да се стигне до желаното меню. В този случай, в което и да е меню се влиза с натискане на ентър.

След отварянето на Open file с едновременно натискане на клавишите shift и tabulator се отваря списък на файловете във фолдера, в който в момента работите. С натискане на клавиша backspace преминавате в по-горно ниво. Това означава, че ако се намирате в определена директория след изпълнението на тази команда, вие ще се преместите в списъка с директориите, които се намират на устройството, в което в момента работите. Ако се намирате в някоя поддиректория или поддиректория на поддиректория вие трябва толкова пъти да изпълните тази команда, колкото това е необходимо, за да се придвижите до мястото, което желаете.

В обикновения случай с тази команда се излиза от фолдера My documents. С повторно натискане на bakspeace влизате в списъка на устройствата-флопи, Хард диск и т.н. Пак със стрелки избирате устройството, където искате да отидете и с ентър го отваряте.

В този случай, за да си създадете нов документ, трябва да влезете с Alt в апликационното меню и там да отворите file new. След това процедурата е същата, каквато описахме при отварянето на първия празен документ.

ІV.2V Писане, маркиране, копиране, преместване и изтриване на текст:

За да можете да пишете на български, вие трябва да имате в програмата си инсталирана кирилица и различни шрифтове. Смяната на кирилица и латиница става също с клавишна комбинация напр. Контрол+shift. При писане на текст можете да изтривате сгрешени букви или след като сте ги маркирали цели думи, редове, абзаци и по-големи части от текста. За целта трябва да използвате описаните в предишния раздел команди за маркиране на текст.

Текстът трябва предварително да бъде маркиран и в случаите, когато желаете да копирате, преместите или изтриете дадена част от него, или не дай боже да прецените, че всичко, което сте сътворили е достойно единствено и само да бъде изтрито.

Ако искате да копирате на още едно място в текста, например даден абзац, вие го маркирате с определената за случая клавишна комбинация. След това изпълнявате командата Copy. Тя се изпълнява с комбинацията Контрол+c. Маркираният текст се копира в клипборда. Отивате със стрелките на мястото, където желаете маркирания текст да бъде копиран и с комбинацията Контрол+v извършвате действието paste-преместване.

Ако желаете просто да преместите, а не да копирате част от текста, трябва след като сте я маркирали да изпълните командата Cut. Тази команда се изпълнява с комбинацията Контрол+x. Премествате се на мястото, където искате текста да бъде преместен и по указания по-горе начин извършвате преместването на текста. Ако след командата Cut не последва преместване, маркираният текст просто се изтрива. Работата с клавишните комбинации съдържа, обаче едно значително неудобство. Тези команди са създадени така, че безупречно да реагират, когато пишете на латиница. В случай че работите на кирилица и се опитате да използвате същите клавиши, може да се окаже, че програмата не изпълнява желаното действие. Възможни са два изхода от ситуацията. Първият се реализира, като превключите на латиница, задействате необходимата команда и след това отново преминете на кирилица.

Вторият начин е по-разпространен. С клавиш Alt отваряте апликационното меню. Със стрелка надолу отивате на командата Save, натискате ентър и командата е изпълнена.

Като цяло трябва да отбележа, че всеки потребител сам избира за себе си коя операция точно по кой начин да бъде проведена. Така в някои случаи се оказва, че е по-удобно да се използват клавишни комбинации, включващи и буквени бутони, а в други се преминава в менюто и там се намира и задейства съответната команда.

При използване на функциите преместване и особено копиране много често се налага даден текстов блок да се копира или премести в друг документ. За целта е необходимо да бъде направено следното:

След като сте отворили документа, върху който работите в момента трябва да създадете, или ако е вече създаден да отворите и документа, в който ще копирате или премествате части от текста на документа.

Внимание: Отварянето на новия документ трябва да стане, без да се затваря първия. Така програмата поддържа активни едновременно два или повече документа.

Работейки в първия или основния документ, трябва да маркирате текста, който ще копирате или премествате. След това трябва да зададете съответната команда, с помоща на която текста ще се копира в Клипборда. В този случай можете да използвате и задаване на командата чрез влизане в апликационното меню. След влизането в това меню със стрелка надясно отивате на меню Edit. Взависимост от това дали искате да преместите дадения текст или пък да го копирате, избирате, движейки се със стрелка на долу една от функциите Cut иили Copy. След изпълнението на командата вие отново се намирате в текста на същото място където сте били преди влизането в менюто. За това за да довършите работата, трябва отново по познатия ви начин да влезете в апликационното меню и този път със стрелка наляво да отидете до меню Windows. Влизате в него и със стрелка нагоре намирате имената на активните документи. Заставате на името на втория документ и с ентър влизате в него. Отивате на мястото, където искате да бъде поставен текста, който копирате или премествате и отново влизате в апликационното меню. Пак отивате на меню Edit и със стрелката отивате до командата Paste. Задействате я с ентър и текстът е преместен на желаното от вас място във втория документ. След това трябва отново да влезете в Windows, да намерите първия документ и с ентър отново да се върнете в него.

Виждате, че това е една сама по себе си не сложна, но затова пък многостъпкова операция, която освен другото губи и от вашето толкова ценно време. Поради това за преминаване от един документ в друг много по-удобно е да се ползва комбинацията контрол +F6. При едновременното натискане на двата клавиша вие преминавате веднага във втория документ.

Nota bene! Не можете да преминете в друг документ, ако преди това не сте го отворили по познатите ви вече начини.

След свършване на съответната операция пак с комбинацията Контрол+F6 се връщате в основния документ. При следващо движение между двата документа курсорът винаги отива там, където последно е бил преди да напуснете съответния документ.

ІV.3. Търсене и заместване:

Командата Find се стартира с клавишната комбинация Контрол+F. В появилия се прозорец има поле за писане, в което трябва да напишете търсения от вас текст, като можете да напишете не само цяла дума, а и част от нея. Търсенето по подразбиране е включено на опция да намира думите, независимо дали са изписани с малки или главни букви.

След като сте намерили търсения от вас текст, вие можете да продължите търсенето със следващо натискане на ентър. Така вие можете да търсите в текста по дадена ключова дума различни по смисъл части. Това е особено полезно за четене и работа с научна и учебна цел.

Обърнете внимание, че след като приключите търсенето на някакъв текст и се върнете в работния документ, вие можете отново да прибегнете към тази функция.

В този случай трябва да имате предвид, че при повторно и поредно търсене в програмата е запазен текстът от предишното търсене. За да можете да продължите, трябва първо с Delete да изтриете зададения по-рано текст и да въведете новия.Използваният текст не се запазва, когато излезете от програмата или рестартирате компютъра.

Командата find end Replace-търсене за заместване се стартира с клавишната комбинация Контрол+H. Прозорецът й съдържа две полета за писане. В полето отгоре трябва да напишете текстът, който желаете да бъде намерен и премахнат, а в долното текстът, който желаете да се появи на негово място. Това е удобно например при случаите, в които сте открили в своя текст многократно повтарящи се еднотипни грешки.

За преход към определени места в текста

клавишната комбинация Контрол+G активира командата Go to (Иди към). В прозореца, който се отваря, има поле с многобройни възможности, но най-често използвани са Page (страница) и Bookmark.

Специално за намиране на определена страница от текста много по-бързо и лесно е да ползвате тази функция, като я активирате с клавиша F5. Написвате номера на страницата и след това последователно натискате ентър и escape. Така вие се озовавате на първия ред от желаната страница.

Bookmark, ако го изберете от менюто на Go, ще поиска от вас име на отбелязаното място. Bookmark се създава по следния начин: първо поставяте курсора на това място в текста, което желаете да отбележите. След това натискате Shift+Контрол+F5. В отворилия се прозорец трябва да напишете някакво име или само една буква, което ще бъде име на маркера. Bookmark служи за отбелязване на важни места в текста, за да може удобно и бързо да бъдат намирани. Например, за да отбележите до къде сте стигнали при четене на дълъг текст. Изтриването на Bookmark става отново с комбинацията Shift+Контрол+F5 и натискане на Alt+D, когато е маркирано името на Bookmark, който искате да изтриете.

Ако искате да поставите повече маркери в текста, трябва да дадете различни имена на всеки от тях. Ако оставите същото име, програмата ще премести Bookmark на новото място, на което е бил курсора, когато сте активирали командата.

Конвертиране на таблица в линеен текст - Insert+F5.

В много документи се случва да се съчетават линейно подредени текстове и таблици. По принцип има специални клавишни комбинации, чрезз които може да се четат и обработват таблици. За това е необходимо те да бъдат нарочно изучени, но това означава да се занимаваме вече с програмата mycrosoft exel. До колкото в това помагало не се занимаваме с тази апликация трябва да укажем само на възможността да преобразуваме дадена таблица в линейно подреден текст. При изтпълнение на тази команда таблицата се пренарежда и ако не е много сложна може да се прочете и разбере и въ вид на прав текст.

Отворения в момента документ се затваря с командата Контрол+f4 или с командата Close от апликационното меню.

Излизането от Word става с командата Alt+f4 или с exit от апликационното меню.

V. За Windows Explorer:

тази програма в някаква степен е аналогична на досовските програми pc tools и norten comander. Аналогична, обаче не означава идентична. Windows explorer позволява многообразни действия с файлове и фолдери и предлага много по-облекчен достъп до тяхното съдържание.

Програмата се стартира с комбинацията Start buton+E. След стартирането тя ни отвежда в My computer. С табулатор отваряме списъка на устройствата. Със стрелки надолу и нагоре се придвижваме по него, докато изберем устройството, което ни интересува. Влизаме както обикновено с Ентър. Тогава пред нас се отваря списък на фолдерите и файловете, които се намират на съответното устройство. Отново със стрелки се придвижваме до обекта, който ни интересува и с ентър влизаме.

Ако това е файл програмата, разпознава неговия вид и го отваря с необходимата за случая апликация. Така например, ако сме поставили курсора на някой текстови файл, Windows explorer извиква Winword или notepad и го отваря с тяхна помощ. Ако файла е архивиран се извиква съответния архиватор и файла се разархивира. След това вече можете да влезете в него отново с някой от текстовите редактори.

Ако поставите курсора на някой фолдер и натиснете Ентър, ще отворите списъка на съдържащите се в него файлове и поддиректории, ако има такива. Какво става с файловете току що беше казано. А ако поставите курсора на поддиректория и натиснете Ентър, ще отворите списъка с нейните файлове и поддиректории, ако има такива. Така е възможно да прониквате все по-навътре в това "разклонено дърво" и да достигнете и до много скрити на пръв поглед документи.

Когато например с текстов редактор отворите някой файл, вие всъщност влизате в самия редактор, следователно напускате експлорера. Той остава резидентно в компютъра и когато излезете от редактора, вие автоматично отново се оказвате в експлорера.

Най-същественото за тази програма е това, че тя е предназначена да обработва цели файлове и директории, а не съдържащите се в тях информационни единици.

Така вие можете да копирате, да изтривате и да премествате файлове от един фолдер в друг, от едно устройство в друго. Можете да ги архивирате, да ги защитите от случайни или злоумишлени повреждания, като ги преформатирате във формат, който дава възможност те само да бъдат четени, т.е. като забраните всякаква друга обработка. За извършване на тези действия се използват описаните в предишните части Клавишни комбинации и съответно командите от апликационното меню.

Изтриване на файлове и изпращането им в кошчето става с натискане на Delete.

Програмата ви иска потвърждение, което можете да дадете с натискане на ентър или да откажете, като със стрелка надясно стъпите на командата No

и я активирате с натискане на ентър.

Невъзвратимо изтриване на файлове става с едновременно натискане на Shift+Delete.

И в този случай вие трябва да потвърдите или откажете изпълнението на командата по описания по-горе начин.

Преименуване на файлове и директории-F2.

Поставяте курсора на обекта, който искате да преименувате и натискате указания клавиш. Отваря се поле за редактиране, в което вие трябва да напишете новото име на фолдера или новото име и разширение на файла. Натискате Ентър.

Когато искате да копирате, изтриете или преместите само един файл или фолдер не е необходимо преди това да го маркирате. Поставяте курсора на неговото име и задавате съответната команда. След това с backspace отивате в по-горно ниво-Списъка на фолдерите от съответното устройство. Ако трябва да преместите например файла на друго устройство, тогава повторно използвате backspace и със стрелките се придвижвате до нужното място. С ентър влизате там и с командата Преместване премествате съответния файл от клипборда във фолдера.

Ако трябва да копирате, преместите или изтриете няколко поредни файла или фолдери трябва предварително да ги маркирате с Шифт и стрелка, надолу или нагоре. След това извършвате току що описаните действия.

Ако командата е за изтриване, програмата иска потвърждение дали наистина желаете да се извърши това действие. Когато желаете да извършите същите действия, но файловете и иили фолдерите не са подредени идин до друг, а се намират на различни места в съответния списък трябва да направите следното: Поставяте курсора на позиция Top of windows. Натискате и през цялото време, докато маркирате, задържате натиснат клавиша Контрол. Тръгвате със стрелка надолу по списъка. Когато стъпите с курсора на първия обект, който трябва да бъде маркиран натискате Интервал. Напомням, без да освобождавате задействания клавиш Контрол. Пускате интервала и продължавате по нататък. Когато стигнете до следващия обект, който трябва да маркирате, отново натискате интервал и пак го пускате. Докато маркирате всички обекти, които подлежат на понататъшна обработка. И едва тогава освобождавате Контрола. Сега вече обектите са маркирани и вие можете да ги копирате, премествате или изтривате всички заедно.

Отваряне на поле със свойства на експлоръра за маркиране на файлове и папки-ALT+ENTER

. С табулатора се придвижвате по представените в това поле три възможности. Всяка от тях може да се превключва с Интервал на Включено и изключено. Първата е read only. Чрез тази функция можете да преобразувате даден файл във формат само за четене или пък да го освободите от това ограничение. Втората функция ви дава възможност да променяте статуса на даден файл от видим в скрит и обратно. Третата функция разрешава или забранява възможността за архивиране на файла.

Как да си създадем нова празна директория-фолдер?

С помоща на бакспейс, таб, стрелки и ентър отивате на устройството, в което искате да поместите новия фолдер. С натискане на Алт отваряте апликационното меню. Със стрелка надолу отивате на New submenu. Със стрелка надясно отивате на Folder. Натискате ентър и вие сте пред отворения за писане прозорец на функцията new. Написвате името, под което искате да се появи на света вашия нов фолдер. Натискате ентър и вече сте му станали не само баща, а и кръстник. След това с натискане на алт или искейп се връщате в апликацията и продължавате своята работа.

Обновяване на прозорец-F5

. Превключване между прозорци-F6 или TAB.

Избиране на директория-КОНТРОЛ+G.

Придвижване в по-горно ниво-BACKSPACE.

Обратно на страницата с текстовете.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com