На много хора отдавна е известно, че се създадоха синтезатори на реч за български език, компютърни програми, които могат да четат текстови файлове почти както жив човек би ги прочел. Разбира се, почти, но наистина много по-добре от старовремските синтезатори, които бяха създадени, когато компютрите бяха с много по-малка мощност.

Благодарение на все по-мощните компютри и на програмистите и специалистите по компютърна лингвистика, в момента разполагаме с два много висококачествени синтезатора на българска реч. Единият е SpeechLab („Спийчлаб“), направен от Българската асоциация за компютърна лингвистика, другият е Innoetics („Иноетикс“), направен от гръцка фирма със същото име. Българският глас на Иноетикс е наречен „Ирина“, а гласът от Спийчлаб се казва „Гергана“.

Ето и два звукови файла, които можете да изтеглите и да прослушате, за да чуете как четат тези два синтезатора:

„Спийчлаб“ с глас „Гергана“
„Иноетикс“ с глас „Ирина“
Текстовият файл, който синтезаторите прочитат

В звуковите файлове по-горе, направени с безплатната програма за Windows „Балаболка“ съм нагласил скоростта и височината както на мен ми се струва, че е най-добре за слушане. Тези параметри могат да се регулират в достатъчно широки граници. Също така, чрез програмите, наречени скрийн рийдъри, (екранни четци), Например безплатния NVDA, които не са синтезатори, а вземат от екрана текст и го пращат към синтезаторите, може да се нагласяват изключително много неща, например да се индикира звуково главна буква, абревиатури, кои препинателни знаци и как да се произнасят и т. н.

Има и още синтезатори на българска реч, най-новият до момента е за „Андроид“, на фирмата Nuance, която прави говорящия софтуер Vocalizer. Гласът се казва „Дария“. Има и по-стари, като например "Нов глас" на фирмата „Манро“. Има и за Линукс, например Испийк, който има версии за Windows и Android.

По мое мнение „Спийчлаб“ е най-добрият, има го както за Windows, така и за Android, и ако имате него, съвсем спокойно можете да пренебрегнете останалите.

Но ако искате да ползвате Линукс, поне за момента единственият български глас там е на синтезатора с отворен код eSpeak („Испийк“). Някои слепи хора ползват „Испийк“ и в Windows и Android, защото въпреки че качеството на речта е много далеч от това на „Спийчлаб“, „Испийк“ има предимства, които за някои хора са ценни. „Испийк“ е изключително „лек“ и бърз, не му се налага да претърсва огромен речник. Например, когато Спийчлаб или Иноетикс се ползват на по-слаби машини и човек натисне стрелка надолу, за да чуе следващия ред, то минава да речем четвърт секунда, което си е нищо, но пък дразни хора, които знаят, че „Испийк“ реагира почти моментално.

И така, „Спийчлаб“ за Windows се раздава на незрящи хора безплатно, с индивидуален лиценз, например от фондация „Хоризонти“. За останалите хора се продава за около 200 лева. Ще посоча само приблизителни цени, защото иначе ще стане много дълго и подробно, например 7,50 долара за нещо си без или със ДДС. „Спийчлаб“ за „Андроид“ се продава за всички за около 10 лева.

Innoetics за Windows се продава за около 70 лева. За момента няма версии на този синтезатор за други операционни системи.

„Дария“ на Nuance се продава за около 9 лева, за момента има версия само за „Андроид“.

eSpeak е безплатен, с изключение на една от версиите му за „Андроид“, цената ѝ ще посоча по-късно, но вероятно е около 5-10 лева.

„Нов глас“ на „Манро“ се раздаваше безплатно на слепи хора, не зная някога да се е продавал. Интересът към него вече е нулев.

Бях замислил тая страница като съвсем кратка, но ето че стана дълга. По-долу ще копирам адресите на някои места в интернет, без да са активни линкове, актуални са за момента, януари 2015 г.

Страницата за „Спийчлаб“ на сайта на Българската асоциация за компютърна лингвистика:
http://www.bacl.org/speechlabbg.html

Демонстрация на „Спийчлаб“ за „Андроид“:
http://www.youtube.com/watch?v=4s2UgwYgbkM

Купуване на „Спийчлаб“ за „Андроид“:
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.bacl.android.speechlab2g

Сайтът на Innoetics:
http://www.innoetics.com

Страница за „Дария“:
https://play.google.com/store/apps/details?id=es.codefactory.vocalizertts

Страница на „Испийк“:
http://espeak.sourceforge.net

За файла с гласа „Дария“ благодаря на Димитър Димитров, администратор на пощенски форум, в който пишат почти само слепи хора и PC „хирург“ в PAS Computers.

За файла с Испийк благодаря на Костадин Колев.

Димитър Димитров е с нулево зрение, наясно е не само с всичкия софтуер, необходим на слепи хора, но и с компютрите, смартфоните и таблетите изобщо. Можете да се свържете с него на имейл: midpasbg@gmail.com

Костадин Колев има малко зрение, така че може в определени ситуации да си служи и с монитора. Той е не по-малко наясно с високите технологии, които могат да са в помощ на слепите, и такива, които дотук не съм споменал, например софтуер за уголемяване на шрифта на монитора.

Можете да се обръщате към тях с всякакви въпроси, свързани с компютри, смартфони, таблети и незрящи, пък и хора, които искат да слушат книги от текстови файлове. По мое мнение на такива въпроси най-лесно се отговаря по имейл, та вероятно е най-добре и да ги зададете с имейл.

А ето по-долу и линк към пощенски форум, в който незрящи (слепи) хора си помагат с информация за говорещи програми, компютри и смартфони:

https://groups.google.com/g/bezmishka

SY, Victor (сиреч, Виктор Любенов, януари 2015 г.)
Имейл:
bezmonitor@gmail.com

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com