Дълго време, много незрящи потребители изпробваха много кирилизиращи драйвери, защото имаше написани десетки. Всеки има своите предимства и недостатъци, всеки е с нещо привлекателен.

Един има вграден часовник, друг заема много малко оперативна памет, друг има озвучена клавиатура, а има и такива, които автоматично изключват кирилизацията на екрана, ако "забележат", че няма кирилица. Това, последното е, за да не се получават букви "р", "ъ" и други, вместо вертикалните и хоризонтални линии на псевдографиката.
Един кирилизиращ драйвер позволява на потребителя да задава клавишната комбинация за превключване кирилица/латиница, друг се налага да го преправяме сами.

И така, след години остана като най-подходящ, драйвера на Илко Досев CYRDRV.COM
С него не се забелязва забиване на системата при никакви обстоятелства, заема относително малко оперативна памет, превключването на кирилица/латиница става с контрол + капслок, тоест, не участва клавиша алт, и не става досадното активиране на менюто на текстовия редактор "Word".

Наистина, с този кирилизиращ драйвер незрящите потребители имат най-малко проблеми, може да се каже - никакви.

Единственото, което зная е, че има компютри на които cyrdrv не е искал да проработи, и е извел съответното съобщение на екрана, че машината на която се опитват да го инсталират не му предоставя условия за работа. Но, това е бил някакъв марков компютър в софийския университет, а не нормален, обикновен компютър. Надявам се, разбирате и шегата, и намека.

Да не ви подвежда разширението на cyrdrv, то е .COM но това не е .COM-програма, това е драйвер, който се инсталира в config.sys.

Cyrdrv разбира се работи и като .COM програма, но тази му работа се свежда до извеждането на два екрана с текст, поясняващ възможностите на драйвера, и начина за използването му. Сиреч, стартирайте cyrdrv от промпта, и ще видите какво е това, и как се употребява, но на английски.

Ето малко на български:

(C) IIDos Software 1991,1992
Контрол + капс превключват кирилица, латиница.
Контрол + шифт + капс - превключват фонетична, БДС
Контрол + алт + капс - деактивират, активират драйвера
Това е много удобно, когато не искате някой зад гърба ви да вижда какво четете на кирилица, защото когато натиснете тия три клавиша, кирилицата от екрана изчезва, но вие продължавате да си четете, защото за говорящия синтезатор, изгледа на екрана е без значение.
Ляв контрол + ляв алт + буква - алтернативно кирилица, латиница
Тоест, ако пишете на кирилица, и трябва да чукнете само една-две латински букви, няма нужда да превключвате драйвера, просто задържате ляв контрол и ляв алт и натискате буквата.
А, ето, сетих се и за онова, което не е добре, но някои добър програмист на асемблер може да поправи:
Понеже компютрите много се забързаха от 1992 година насам, и звука, който се чуваше при 33 мегахерцов процесор, когато превключвате драйвера изчезна на по-бързите компютри. Не помага и опцията /f.
И още, ако сте настроили "Ехо" така, че да ви съобщава при превключване на капслок, то ще чувате "главни-да" и при всяко превключване на драйвера.
Но, това са единствените недостатъци.

Ако сте записали драйвера cyrdrv.com в директория например c:\utils на вашия хард-диск, можете да го инсталирате в config.sys например така:

DEVICEHIGH /L:2,17728 =C:\UTILS\CYRDRV.COM /f

Тоест, този ред трябва да вмъкнете във вашия config.sys

И нещо важно, преди няколко години, един вирус изпозарази този драйвер на доста компютри, и много потребители почиствайки драйвера с антивирусни програми, не обърнаха внимание на това, че драйвера се повреждаше при повечето опити за почистване от вируса.
Затова, изтеглете си оттук, или търсете файл cyrdrv.com с големина 17726 байта.

Не ме питайте сега защо по-горе параметъра за горната памет е с два байта по-голям, защото не съм правил на ръка тия параметри, а досовския MemMaker ми свърши тая работа, той си знае.

Имаше време, когато Майкрософт правеха и малки, бързи и безбъгави програми.

Едва ли авторът на драйвераcyrdrv.com знае, че неговата програма така ни служи, но нека му пожелаем здраве и щастие, понеже пропуснахме момента да му изпратим по някой лев, както той заслужава.

Кой знае по коя Америка сега програмира.

Назад към предишната страница. Back to previous page.

Обратно на заглавната страница. Back to home page.
http://bezmonitor.com (123.dir.bg)