Кратко ръководство за инсталиране и ползване
на браузъра Lynx от незрящи


Виктор Любенов, май 2003


(През август 2004 благодарение на Пеньо Бобев вече имаме и българизация на Lynx, можете да я изтеглите оттук.)

Този текст е написан с цел да помогне на хората без зрение да ползват Интернет чрез браузъра Lynx. Текстът е силно специализиран и за да бъде полезен, необходимо е четящите го да имат представа от работа в MS DOS чрез скрийн рийдъра "Eho", както и елементарни знания за WWW.

В текста има много условности, които произтичат от предназначението му. Ако те са неясни за по-широк кръг потребители, надявам се да са толкова по-полезни за хората, лишени от зрение.

Увод


Най-популярно казано; за да "ходи" по Интернет, човек се нуждае от предназначена за това компютърна програма. Тези компютърни програми се наричат браузъри. Най-популярният браузър, за най-популярната операционна система (Windows), се нарича Windows Internet Explorer (IE). Но, въпреки, че голямата част от потребителите използват именно този браузър, има и други браузъри, както за Windows, така и за всички останали операционни системи. Всеки има своите предимства и недостатъци.

В настоящия момент, най-подходящият за слепи потребители браузър е Lynx. Това е браузър, първоначално създаден за операционната система Linux, а в последствие компилиран и за MS DOS, също така и за конзолата на Windows 9X (MS DOS-Prompt). Lynx е текстов браузър, което ще рече, че не изобразява на екрана графичните файлове, които са вградени в страниците на интернетските сайтове. Но това не може да се смята за недостатък на Lynx, още по-малко, когато той се използва от хора без зрение. Едно от големите предимства на Lynx е това, че работи задоволително добре и на стари, евтини машини, да речем 386 DX.

Един от по-съществените проблеми при "ходенето" по Интернет с Lynx е липсата на JavaScript-интерпретатор, защото откакто тази технология придоби по-широко разпространение, често се срещат сайтове, на които съществени неща са направени на JavaScript и са неизползваеми с Lynx.

Разбира се, хората, които създават сайтове, особено професионалистите, изграждат всичко така, че потребителят да може да използва сайта, дори и без JavaScript-интерпретатор към браузъра си.

Липсата на JavaScript поддръжка на клиентската машина (Вашия компютър) има и своите добри страни, защото не предоставя възможност на скриптовете да правят неща, които вие евентуално не желаете: изскачане на рекламни прозорци, "тичащи" по екрана надписи, промяна на настройките на браузъра и прочее.

По отношение на сигурността, Lynx е един от най-добрите браузъри. Главната причина за това е, че е разработен за Linux.

Lynx не получи голямо разпространение в България, защото когато Интернет "дойде" у нас, вече имаше достатъчно добри графични браузъри, които са по-леки за усвояване от виждащите потребители.

Lynx е относително труден за инсталиране, кирилизиране, настройка. Няма шарени бутончета и меню, което да се отваря при натискане на клавиша alt.

Разбира се, когато потребителят вижда екрана, разполага с достатъчно добра (бърза) връзка с Интернет и достатъчно мощен компютър, той няма нужда от текстов браузър като Lynx.

Слепите хора в България вече имат възможност да работят и с Internet Explorer, ползвайки скрийн рийдъра JAWS и прикрепен към него руски синтезатор, който произнася кирилицата. Сиреч, имат възможност сами да решат кое е по-доброто за тях: графичния IE, или текстовия Lynx.

(Не трябва да бъркате Lynx с Links: второто е също текстов браузър като разглеждания тук, но е по нов, и все още няма достатъчно добри версии, които да служат на потребителите без зрение, освен версията за Linux. Тя може относително успешно да се използва от машина под MS DOS, свързана със специална програма (Secure Shell), към машина под Linux.)

И така, за да работите пълноценно с Lynx, трябва относително добре да умеете да си служите със скрийн рийдъра "Eho". Добре е да разполагате и със готова настройка (set-файл) за Lynx. В последствие можете да промените нещо в set-файла, което не ви харесва. Добре е и да разполагате с вече настроен конфигурационен файл за Lynx (lynx386.cfg).

Ако сте работили с Word за DOS, с PE2 (или адаптираната версия TE.EXE), бъдете спокойни и уверени, защото веднъж инсталиран и конфигуриран, Lynx не е по-труден за използване от останалите популярни програми за DOS с текстов интерфейс. Не е необходимо да научите наизуст огромен брой клавишни комбинации, както е например при PE2. Достатъчно е да сте свикнали да четете свободно екрана с ехо-клавиатурата (цифровата клавиатура).

Ако използвате NetTamer, ето някои от разликите между двата пакета:

Lynx няма вграден pop3 клиент, както NetTamer. Това означава, че ако ползвате електронната си поща през pop3 протокол, няма да можете да правите същото и с Lynx. За сметка на това, ще можете да ползвате така популярните напоследък web-базирани пощенски кутии, като тези на mail.yahoo.com, abv.bg, mailium.bg, mail.dir.bg - повечето от които са безплатни. В Lynx може да се вгради и e-mail клиент за pop3-протокол, например, Minuet, но това е относително сложно.

Докато NetTamer е пакет, който интегрира в себе си e-mail-клиент, браузър, ftp-клиент, telnet-клиент, Lynx е само браузър, който може да работи и като ftp-клиент, и то само в последните си версии. За сметка на това, Lynx е несравнимо по-добър като браузър от вградения такъв на NetTamer.

Ето как изглежда една страница от Интернет гледана през NetTamer, в случая, страница от web-базираната поща Mailium.bg:

* * *
                 .:: m@ilium::.


 <b>Need.BG
 <c><d>Need.BG <e>
 Нови писма: 0 бр
 <f>

 Свободни: 10.00 MB


 ПОЩА
 <g>
 <h>ДИСК
 <i>
 <j>АДРЕСИ
 <k>
 <l>ФАВОРИТИ
* * *

А сега същата страница, гледана през Lynx:

* * *
                         .:: m@ilium ::. (p1 of 2)

  Need.BG Need.BG
                             Нови писма: 0 бр
                            Свободни: 10.00 MB
  ПОЩА ДИСК АДРЕСИ ФАВОРИТИ КАЛЕНДАР БЕЛЕЖНИК ОПЦИИ ПОМОЩ
  Напиши | Търси uspeh@mailium.bg

   Получени
   Изпратени
   Бланки
   Временни
   Кошче
   Sharing
   Нова папка
   Всички папки
   Изход
  | Отговори | Препрати | Изтрий | Предишно писмо | Следващо писмо |
  Затвори |
  От : Victor Lyubenov victor@econ.bg | Добави в адреси | Блокирай |
  До: uspeh@mailium.bg
  Тема: from econ | Заключи | Детайли |
  Дата: 2003-03-31 09:09:47
  Размер: 495 B
* * *

Всъщност, това е изгледа на първия екран, съответно от NetTamer и от Lynx.

Инсталиране на Lynx


Ако нямате инсталиран Lynx на своя компютър, можете да инсталирате най-подходящия пакет Lynx за DOS, а именно Bobcat. Можете да го изтеглите (дори и с NetTamer) от http://www.fdisk.com/doslynx/, или чрез директния линк http://bezmonitor.com/b386-e04.exe. Разширението на пакета е .exe, защото това е саморазархивиращ се архив на архиватора ARJ, а големината му е около един мегабайт.

За да се занимавате спокойно с инсталиране на пакета, трябва да имате десетина свободни мегабайта на харддиска си, което, разбира се, отбелязвам тук не за друго, а защото искам да подчертая, че Bobcat Lynx ще работи чудесно и на стари 386-ици, със стари, малки харддискове.

Всичко, което описвам по-долу, трябва да бъде извършено под чист DOS (Playn DOS), защото, ако същото се прави през MS DOS-Prompt на Windows, са възможни съществени разминавания между това, което бихте получили като резултат под чист DOS.

Създайте на харддиска си директория с име "dialnet". Копирайте там саморазархивиращия се файл b386-e04.exe. Можете да проверите дали всичко с него е в ред, като изпишете от промпта (командния ред):

b386-e04.exe /t

Ако не получите съобщение Can't read file! Damaged file? значи готови сте да изпишете и:

b386-e04.exe /y

След разархивирането ще получите и няколко поддиректории вложени в текущата за вас dialnet.

Сега можете да изтриете b386-e04.exe от директорията dialnet, но го запазете на друго място на диска си, а още по-добре и на дискета или компактдиск. Вероятно някога ще ви се наложи да преинсталирате пакета, и тогава, ако ви е под ръка, ще си спестите време и усилия.

Ако работите с версия на MS DOS по-висока от 6.22, проверете дали във вашия config.sys присъствува реда:

switches=/c

Ако не, вмъкнете го, и рестартирайте компютъра си, за да можете да чувате изхода на DOS-командите така, както е описано и в документацията на "Eho" при режим "Екран - глас = да".

Сега си запишете на хартия (разбира се, на брайл), на диктофон, или по друг начин: на кой com-порт е модема ви, (ако ползвате Интернет през телефон), инициализиращия стринг за модема "at&fx3&c1&d2" (без кавичките), телефонният номер на вашия интернет-доставчик, потребителското ви име (user name), вашата парола за достъп, DNS-адреса на вашия доставчик.

Стартирайте setup386.bat.

Ако гласа от екрана ви е включен, ще чуете многократно "1 file(s) copied." Не мислете, че нещо е зациклило, просто натиснете shift или insert от ехо-клавиатурата, изчакайте сигнала от вградения говорител, който оповестява край на извеждането на текст. (Разбира се, ако сте активирали тази много полезна функция на "Eho").

След това внимателно разгледайте екрана с ехо-клавиатурата.

(Забележка. Ако на някого се струва неясно, нека още веднъж да подчертая, че всичкия този текст е предназначен за слепите хора в България, които относително добре умеят да работят със скрийн рийдъра "Ехо". Неговата подробна документация (на български) можете да изтеглите и прочетете чрез директния линк http://bezmonitor.com/eho.zip. Големината на eho.zip е под 100 килобайта.)

И така, ще "видите" следното:

* * *
SCRIPIT .... Automated Setup for Wattcp Programs

  Default Values Which Will Be Used Unless Changed

   1- COM PORT BASE Address = 3F8
   2- Interrupt= 4
   3- Baud Rate = 38400
   4- Modem Init Command = AT&F&C1&D2
   5- Dialer Command = ATDT5551234
   6- Login Name= user
   7- Login Password= **********
   8- Nameserver #1= 000.000.000.000
   9- Nameserver #2= None
   P- USE PAP = NO

   0- EXIT and do not save changes

  Enter (1-9) to change ... 0 to EXIT....Anything else to accept
* * *

Трябва да попълните данните си, но внимавайте, не трябва да бързате да натискате enter. Проверете всичко в режим "преглед" или с ехо-клавиатурата.

Първо трябва да посочите на кой com-порт е модема. Натиснете 1. Ще видите (оттук нататък ще поизоставя кавичките) на екрана следното:

* * *
Current COM PORT BASE Address = 3F8
Choices are
1- Com1 Base 3F8
2- Com2 Base 2F8
3- Com3 Base 3E8
4- Com4 Base 2E8

Enter (1-4) to change ... Anything else to accept
* * *

Натиснете 1, ако модема ви е на com1, 2, ако е на com2.

След което ще видите, че пред погледа ви се връща предишния екран.

Следва да посочите кое прекъсване ще използва модема. Натиснете 2, ще се изпише следното:

* * *
Current Interrupt= 4

Choices are
1- Interrupt 15
2- Interrupt 2
3- Interrupt 3 ( normal for Com 2 or Com 4)
4- Interrupt 4 ( Normal for Com 1 or Com 3)
5- Interrupt 5
7- Interrupt 7
8- Interrupt 10
9- Interrupt 11
0- Interrupt 12

Select one to change ... Anything else to accept
* * *

По подобен начин въведете или изберете останалите неща от 3 до 9.

Ако сте с аналогов телефон, преди номера на вашия доставчик изпишете "atdp" (без кавичките), ако сте с цифров - "atdt".

Когато се уверите, че сте избрали и попълнили вярно всичко, натиснете enter. Ако пък искате да започнете отново, натиснете 0 и стартирайте setup386.bat още веднъж.

И така, след натискането на enter, ще се изпише следното:

Are you finished making changes? Y/N?

Натиснете y. Ще чуете неколкократно "Changed".

В зависимост от това, дали сте попълнили всичко от първия път, или сте започвали отново, може да чуете стандартния сигнал на вградения високоговорител и на екрана да се изпише:

There is an existing NETDIAL SCRIPT (netdial.scr)
Do you want to write a new one? Y/N?

Натиснете y.

Сега можете да стартирате lynxdial.bat. Прекъснете гласа от екрана с shift или insert от ехо-клавиатурата, и ще чуете как модема набира.

Ако достъпа ви до Интернет е през мрежова платка, тогава няма да ви трябва lynxdial.bat. Достатъчно ще е да стартирате на ръка lynx386.exe с първи параметър -cfg=lynx386.cfg и втори параметър URL, или да си направите простичък bat-файл, като да речем този по-долу, между звездичките, и да го наречете например lx.bat:

* * *
cd \dialnet\lynx386
lynx386 -cfg=lynx386.cfg http://horizonti.hit.bg
* * *

Вместо URL (страница от Интернет), можете да заместите втория параметър с HTML-файл от вашия харддиск.

За да работи обаче Lynx с вашата мрежова платка, трябва да сте стартирали (може и от autoexec.bat) досовски драйвер за нея, обикновено с име pcipkt.com, и параметър 0x60.

Също така трябва да редактирате wattcp.cfg.

Ако не се направят никакви допълнителни настройки, така инсталиран, Lynx ще работи, но ще е неудобен за по-неопитен потребител без зрение.

Например, много неудобно е, че по подразбиране, курсора е невидим, или по-точно, опцията show cursor е изключена (off).

При това положение, поглеждайки текущия ред чрез някоя от функциите на "Eho", вие ще чувате едно досадно:

H)elp O)ptions P)rint G)o M)ain screen Q)uit /=search [delete]=history list

Това е последния ред от екрана на Lynx при режим на опцията User mode Novice.

Освен това, кирилицата ще е транслитерирана в латиница. Ето как ще изглежда част от заглавната страница на сайта на фондация "Хоризонти":

* * *
Fondaciya "Horizonti"

Nachalo   Za nas   Misiya   Kak da pomognem

Sk"pi priyateli,
  schastlivi sme da Vi privetstvame ot oficialniya Web-sajt na Fondaciya
  "Horizonti". Tova e organizaciya, podpomagascha hora s"s zritelni
* * *

И така нататък.

За да нямате излишни разочарования, за да си спестите изминаването на пътя, който вече е бил изминат от други, ето какво трябва да направите:

Вземете от свой познат настроен по подходящ начин файла lynx386.cfg, или го изтеглете чрез директния линк http://bezmonitor.com/lynx386.cfg и го копирайте върху този от директорията "\dialnet\lynx386", големината му е около 100 килобайта. Запазете този файл и на друго място, защото при евентуално стартиране на setup386.bat и промяна на някакви данни, (например паролата ви за достъп до Интернет), той ще бъде възстановен така, както е при първоначалната инсталация.

Снабдете се също с готова настройка за "Eho", може чрез директния линк http://bezmonitor.com/lynx386.set и копирайте set-файла във вашата директория, от която eho.com се стартира, обикновено "\eho".

При това положение, Lynx ще е много по-удобен за ползване без монитор.

Ако не заредите специален кирилизиращ драйвер, кирилицата, която вие така добре чувате от ехо-клавиатурата, няма да се вижда на екрана. Това не ви притеснява, нали? Но ако искате да покажете нещо през Lynx на ваш виждащ приятел, можете да превключите опцията Display character set на 7 bit approximations (US-ASCII). Това може да се направи през екрана за настройки на Lynx, който се отваря при натискане на o. Документът (обикновено HTML-файл) ще бъде презареден от Lynx и ще бъде показан в един от вариантите на така популярната транслитерация на кирилицата в латиница.

Ако ползвате достъп до Интернет през телефонна линия и модем, след стартирането на lynxdial.bat, първо ще бъде осъществена връзката със сървъра на вашия интернет-доставчик, и когато това стане успешно, ще се стартира Lynx. Можете да разгледате lynxdial.bat, в него има достатъчно коментари, които поясняват последователността на зареждането на пакетния драйвер. Ще видите, че Lynx се стартира с реда:

lynx386 -show_cursor -cfg=lynx386.cfg %1 %2 %3 %4 %5 %6 %7 %8 %9

На екрана ще се появи стартовата страница на браузъра. В този случай това е файлът home.htm от директорията lynx386. Този файл не е посочен като параметър при стартиране на lynx386.exe, но е зададен в lynx386.cfg с реда:

STARTFILE:file:///home.htm

Ако използвате някоя от функциите на "Eho" за да прочетете текущия ред, (обикновено ctrl+l)ще видите (чуете):

* New version Lynx?

Това представлява линк (хипервръзка) към файла readme.dos, който също е на вашия харддиск в директорията \dialnet\lynx386.

Ако натиснете g, на последния ред от екрана ще се изпише:

URL to open:

Сега можете да изпишете от клавиатурата интернет-адрес, (URL) например http://horizonti.hit.bg

Натиснете enter, след това insert от ехо-клавиатурата, за да чувате индикацията през вградения високоговорител. Когато индикацията престане, превключете с клавишната комбинация insert от ехо-клавиатурата плюс F5 на режим "windows". Това ще накара скрийн рийдъра "Eho" да ви чете кирилицата за Windows, която се използва в HTML-файловете, изграждащи Световната мрежа.

Ако сте с бавна, нестабилна връзка през аналогов телефон, очаквайте, че за зареждането на по-големите страници от Интернет ще ви трябва повече време. Разбира се, това все пак ще става много по-бързо, отколкото би станало при същите условия чрез Windows Internet Explorer.

Избягвайте да четете каквото и да било през времето, през което Lynx зарежда интернетска страница или тегли файл. Понеже синтезатора (betsy.com) по време на изговаряне заема огромната част от ресурсите на микропроцесора, той ще пречи на пакетния драйвер, и през времето, през което компютърът говори, трансфера на данните ще се прекъсне. Ако имате брайлов дисплей, (дори и 20-знаков) това е момента, в който той може да ви бъде извънредно полезен. Чрез него можете да следите последния ред от екрана, и да видите кога се е заредила страницата. По време на зареждане на страница на последния ред ще се изпише например следното:

HTTP request sent; waiting for response.

След това на същия ред ще се изпише:

Read 5120 bytes of data, 605 bytes/sec.

Това означава, че към вашия компютър са се прехвърлили около 5 килобайта със скорост 605 байта в секунда, което е отчайващо бавно.

Едва когато на последния ред изчезне информацията колко и с каква скорост се е прехвърлило към вас, страницата ще се е заредила. Тогава вече спокойно можете да разгледате екрана с ехо-клавиатурата (цифровата клавиатура).

Започнете от първия ред. Ако използваме за пример заглавната страница на www.horizonti.hit.bg, на първия ред ще видите:

Фондация "Хоризонти" (p1 of 3)

Това е заглавието на HTML-документа, което се изобразява като заглавие на рамката на прозореца на графичните браузъри като Windows Internet Explorer. В скобите се вижда, че вие разглеждате първия от три възможни екрана, които можете да разгледате като използвате клавишите page down и page up. За да се върнете в началото на документа, натиснете home, за да видите последния екран, натиснете end.

Не използвайте стрелките нагоре и надолу за същата цел, защото те не ви местят ред по ред, както е при текстовите редактори, а ви прехвърлят от хиперлинк на хиперлинк. Ако сте заредили голям HTML-файл с малко такива линкове, то тогава и стрелките нагоре и надолу ще работят като page up и page down, но по-добре е да не свиквате да ги използвате за това.

И така, първия ред от екрана на Lynx е запазен за заглавието на страницата, а последния за всякаква информация, без която няма да можете.

На останалата част от екрана ще се изобразява съдържанието на интернетските страници, или на HTML-файловете от вашия компютър, за които Lynx е много подходяща програма, която можете да зададете като външен viewer за DOS-Navigator, или за предпочитания от вас файлов мениджър. Вероятно тук е мястото да отбележим, че има и още по-добър HTML-viewer за работа off line, който е вграден в пакета "Connect". (Забележка. Тук, и навсякъде в този текст се говори основно за работа под чист DOS или MS DOS-Prompt (Win32) на Windows 98 SE.)

Добра идея е, да поработите с Lynx без да сте свързани с Интернет, особено ако достъпа ви е по телефонна линия, която плащате. За целта е необходимо Lynx да се стартира в режим за работа off line. В пакета Bobcat е включен такъв bat-файл - ll.bat. Но за да успеете да стартирате Lynx чрез него, преди това трябва поне веднъж да сте се свързали успешно с Интернет, защото при успешно свързване lynxdial.bat създава един необходим за донастройване на Lynx файл - path.cfg. Като разгледате неговото съдържание, ще можете да настроите и файла wattcp.cfg. Ако това ви се вижда трудно, можете да се обърнете към фондация "Хоризонти" или Националното читалище на слепите и да поискате всички файлове от директорията catalog, в която присъствува както Lynx така и всички необходими за работата му файлове в режим off line. Можете да стартирате catalog.bat.

Не забравяйте да проверите дали режима на "Eho" е "windows" - превключва се с клавиша insert от цифровата клавиатура и F5 (insert+F5). Ако вашата версия на "Eho" няма такъв режим, изтеглете си последната чрез директния линк http://bezmonitor.com/eho.zip или я вземете от свой познат.

И още нещо важно, за да сте спокойни, че имате по-съвременна версия на Lynx. Тази, която е в пакета b386-e04.exe е относително стара, а именно:

Lynx 2.8.4dev.9 (01 Sep 2000) (development version)

Затова намерете по-нова, за момента последната която ми е известна е:

Lynx 2.8.5dev.7 (06 Jan 2002) (development version)

Можете да я вземете от компютрите на фондация "Хоризонти", или да я изтеглите чрез директния линк http://bezmonitor.com/lynx386.exe и да я копирате върху старата. Големината на файла е около 1.3 мегабайта. Разбира се, ако се оправяте поне малко с английски, можете да проверите и по страниците на разработчиците, и ако има още по-нова версия, можете да зарадвате всички, които работят с Lynx с тази новина.

Ако поне веднъж сте осъществили успешна връзка с Интернет чрез така построената директория "\dialnet", сега е момента, в който е добре да архивирате цялата тази директория, например така:

cd \dialnet

pkzip -pr mylynx

Ще откриете, че получения файл mylynx.zip е достатъчно малък, за да се събере на една дискета. Сега го копирайте на дискетата, копирайте на нея и файловете lynx386.cfg и wattcp.cfg от директорията lynx386, както и файлът path.cfg от директорията \dialnet.

Ако повредите нещо по настройките, можете да изтриете цялата директория \dialnet и след като я създадете наново, да разархивирате в нея mylynx.zip от дискетата, например така:

cd \dialnet

pkunzip -d a:\mylynx.zip

Ако стартирате отново setup386.bat и промените нещо, да речем паролата за достъп до Интернет по dial up, възстановете си и останалите файлове от дискетата, защото setup386.bat ще ги възстанови във вида, в който са при първоначална инсталация, сиреч, пак няма да има кирилица, курсор и прочее.

Тук аз пропускам много неща, които биха възникнали и биха ви създали проблеми с Lynx. Но, не мислете, че това произтича от обстоятелствата, че работите в DOS, че работите със синтезатор на реч, или нещо подобно. Всички хора, които работят с компютри, но не са професионалисти (програмисти, системни администратори, техници) често се нуждаят от специалист, който да им настрои някоя програма, да инсталира или премахне друга, или да отстрани някакъв проблем. Няма значение под каква операционна система работите, проблеми, които изискват специалист винаги възникват. Аз дори бих поспорил, при коя операционна система тия проблеми възникват най-често, но предполагам, че се досещате. Ако пък не сте на това мнение, ще има за какво да спорим, и да отблъснем всички, които ни слушат и не са денонощно пред клавиатурата. :-)

Позволете ми с това отклонение, което исках да прозвучи като шега, да приключим раздела за инсталиране на Lynx. Той не е напълно изчерпателен и подробен, но ако беше такъв, щеше да се получи извънредно сложен и най-вероятно с много неточности, които биха възникнали от конкретната ситуация: вашия компютър, конфигурирането на синтезатора, скрийн рийдъра и т. н.

Нека да отбележим, че благодарение на улесненията, които съществуват в пакета Bobcat386 стана възможно да използваме Lynx. Преди, докато този пакет не беше създаден, трябваше потребителя сам да си набави всичко необходимо за работата на Lynx, като например пакетния драйвер за връзка с Интернет през модем. Трябваше всичко, което сега се извършва автоматично от setup386.bat да се прави на ръка, което означава редактиране на най-различни текстови файлове, в които се въвеждат относително сложни настройки, които след време лесно се забравят.

"Ходене" по Интернет с Lynx


Не обичам термина "сърфиране". Представям си потребителя, сърфиращ по вълните на Интернет, а под вълните акулите. И ако потребителя е с уинд-сърф (с платно), едната акула казва на другата: "Виж, ордьовър!" А другата й отговаря: "Даже със салфетка!". Акулите са злонамерени хакери, неучтиви системни администратори, спамери, а салфетката - платното на сърфа. (Този виц е, разбира се, от Интернет.)

Да приемем, че имате инсталиран и настроен Lynx, че имате връзка с Интернет. Ако нямате, можете да ползвате всичко това в читалнята на фондация "Хоризонти".

Вече стана дума, че първият ред на Lynx е запазен за да се изобразява на него заглавието на заредения документ, а последния ред е ред за съобщения към потребителя, както е например при текстовия редактор Word за DOS. На останалата част от екрана, от втория до предпоследния ред ще се изписва съдържанието на интернетските страници.

Ако Lynx вече е стартиран, натиснете g, след това прочетете текущия ред. Там ще пише:

URL to open:

Ако след двоеточието има и друг текст, изтрийте го като натиснете ctrl+u. Сега изпишете адреса в Интернет, на който искате да отидете. Например адреса на търсещата машина Google, и още по-добре, направо преведената й на български версия:

http://google.com/intl/bg/

Натиснете enter, изчакайте няколко секунди. Ако ползвате настройката lynx386.set, която посочих по-горе, ще се активира хиперактивния прозорец на "Eho", който следи последния ред, и ще чуете:

www.google.com cookie: P=ID=615c308c71c512a9:TM=105 Allow? (Y/N/Always/neVer)

Това означава, че Lynx ви пита дали приемате въпросните cookie, за които може би ще споменем отново по-късно. Натиснете a. Изчакайте още няколко секунди, за да се зареди страницата. Погледнете (чрез ехо-клавиатурата) последния ред от екрана. Ако първата дума от него не е Read, страницата се е заредила. Разгледайте я с ехо-курсора, след това натиснете табулатора, за да се придвижите по линковете. Ще чувате и всеки линк, на който се премествате, а ще виждате URL-а на последния ред от екрана, както е и при NetTamer.

Когато чуете: "Въведете текст", значи, активирал се е друг хиперактивен прозорец на "Eho", който също следи последния ред от екрана, а там пише:

(Text entry field) Enter text. Use UP or DOWN arrows or tab to move off.

Сега можете да въведете дума или думи, които искате да потърсите из базите данни на Google, които, кажи-речи, съдържат в себе си целия Интернет. След като въведете думите, натиснете табулатора. Ще чуете: "Бутон субмит", което означава, че първата дума на последния ред е Submit. Това е бутона "Търси", който потребителите на графичните браузъри натискат с мишката. Натиснете го и вие, но с enter. Изчакайте няколко секунди, за да може Google да ви предостави резултата от търсенето, и отново разгледайте екрана с ехо-курсора. Не се смущавайте, че първите няколко реда от екрана не са се променили. Менюто на Google (както и на много други сайтове) се съдържа във всяка негова страница, и се изобразява винаги, за да е по-лесно за потребителите да се ориентират.

Но не всички страници са така дружелюбни към текстовите браузъри като Google. Някои сайтове изобщо не се виждат през Lynx, като да речем globul.bg. Заглавната страница на Globul.bg е направена изцяло на JavaScript, и ако я отворите с Lynx, ще видите един празен екран, и едно заглавие на първия ред. Естествено, няма защо да съжалявате, защото рекламите на Globul сте ги чували.

Да разгледаме една от страниците на сайта на Народното събрание www.parliament.bg. Ето как би могла да изглежда част от нея през Lynx:

* * *
  [spacer.gif] [spacer.gif] [spacer.gif] [spacer.gif]
  [left_r1_c1.jpg] [spacer.gif]
  [left_r2_c1.jpg] Главна страница-[button1.jpg] [left_r2_c3.jpg]
  [spacer.gif]
  [left_r3_c2.jpg] [spacer.gif]
  Конституция на Република България-[button2.jpg] [spacer.gif]
  [left_r5_c2.jpg] [spacer.gif]
  История на НС. Предишни конституции на България. Държавни символи.
  Национални празници.-[button3.jpg] [spacer.gif]
  [left_r7_c2.jpg] [spacer.gif]
* * *

И така нататък. Виждате много имена на графични файлове в квадратни скоби. Тези графични файлове се изобразяват при отварянето на същата страница с графичен браузър. Lynx също може да ги отвори и покаже на екрана, като натиснете enter на някой от тях, но това едва ли ви е необходимо. Ако го направите без да искате, и ехо-курсора престане да ви чете текст, натиснете esc или стрелка вляво, за да се върнете към страницата.

Най-добре е да премахнете изобразяването на тези имена на графични файлове, като натиснете * от цифровата клавиатура, стига тя (звездичката) да не е заета от "3 - клавиши" на "Eho".

Веднага след натискането на *, на последния ред за момент ще се изпише:

Standard image handling restored! Reloading...

Ако пък се изпише:

Links will be included for all images! Reloading...

Значи, не е трябвало да натискате *. Тоест, натискането на * алтернативно превключва тези два режима на изобразяването на имената на графичните файлове. Ако сте на режим Standard image handling, остава да натиснете и [ (лява квадратна скоба) и ще премахнете почти всичко излишно от екрана, защото документа ще бъде презареден отново, като преди това за момент на последния ред Lynx ще изпише:

Inlines without an ALT string specified will be ignored! Reloading...

Сега същата страница от сайта на парламента ще изглежда така:

* * *
  Главна страница
  Конституция на Република България
  История на НС. Предишни конституции на България. Държавни символи.
  Национални празници.
  Ръководство. Народни представители - база данни. Парламентарни
  комисии, групи и делегации - състав и контакти. Парламентарни избори
  2001.
  Информация за законодателния процес. Внесени законопроекти - база
  данни. Правилник за организацията и дейността на НС.
  Администрация на Народното събрание
  Комисия по европейска интеграция. Център за европейска документация.
  Дирекция Законодателна дейност и европейско право.
  Галерия снимки
  Вашите предложения по приеманите от НС закони. Въпроси и мнения за
  работата на парламента. Най-често задавани въпроси. Информация за
  страницата на НС

  parliament.bg<<Обратна връзка


  Въпроси и мнения за работата на Народното събрание
     Тук можете да зададете Вашите въпроси, свързани с организацията
* * *

Е, така е много по-добре, нали?

Така е с професионално направените сайтове. Ако на някой друг сайт не успявате да получите такъв добър резултат, вероятно той не е направен достатъчно професионално, да не говорим, че много от уеб-мастърите (хората правещи сайтовете) не си правят труда, за да изглежда сайта им прилично и през текстов браузър. Не, че уеб-мастъра на сайта на парламента се е съобразявал с нас и текстовите браузъри, но когато един сайт е замислен и направен професионално, той се вижда добре през всички браузъри. Ако разгледаме по-подробно същата тази страница от сайта на парламента, ще открием, че заглавието й се изписва така:

I`ad-iaeii nuad-`aieaa i`a D-aaioaeee`a Auea`ad-ey - Iad-`aoi`a a (p1 of 4)

Неприятно. Това се получава, когато кодовата таблица, на която е написан HTML-документа е посочена след заглавието, и излиза, че кирилицата не важи за него. Разработчиците на други браузъри, (най-вече IE), забелязват подобни проблеми, и когато пускат нови версии на браузъра, те се опитват да ги премахват, защото се стремят с всички сили, да омаят колкото се може повече привърженици, както потребители, така и разработчици на сайтове, уеб-мастъри.

Все пак, и с Lynx може да се види заглавието на документа, обградено в HTML-таговете title и /title, ако натиснете \, за да видите HTML-кода. Ето го:

* * *
Народно събрание на Република България -
Обратна връзка - Въпроси и мнения
* * *

На последния ред от екрана на Lynx ще пише:

Currently viewing document source. Press '\' to return to rendered version.

Тоест, натиснете отново \, за да се върнете към вида на страницата, за който така са се трудили уеб-разработчиците.

Всички тези неща можете да правите ако сте с относително бърза връзка към Интернет. Ако сте с връзка по телефон (Dial up) едва ли е добре да го правите, защото всяко презареждане на страницата отнема време. Разбира се, всичко това можете да правите и off line, като заредите някой .htm-файл от вашия харддиск.

Да продължим да разглеждаме същата страница, защото в нея има една форма за попълване, която е относително проста и добре направена и може да ни служи като пример. Подобни форми се срещат много често и вие трябва да умеете да работите с тях, за да можете да ползвате уеб-базираните пощенски кутии, да изпращате sms-съобщения, да щракате по разни класации и анкети, които обещават големи награди след изтегляне на жребия. :-)

Ето тази форма:

* * *
  Въпроси и мнения за работата на Народното събрание
     Тук можете да зададете Вашите въпроси, свързани с организацията
  и дейността на Народното събрание, както и да изкажете мнение за
  работата на парламента.

  (Полетата отбелязани със звезда са задължителни)

               Име, Фамилия :*

                      ______________________________

              Фирма, Организация:

                      ______________________________

                 E-mail:*

                      ______________________________

            Контакти за обратна връзка:

            ____________________________
                  Тема:

                      ______________________________

                             Изпрати Изчисти
* * *

Както виждате, полетата, които трябва да попълните Lynx представя като редове запълнени със знака за подчертаване (_). Когато вие стигнете до такова поле, натискайки табулатора, на последния ред на екрана ще се изпише:

(Text entry field) Enter text. Use UP or DOWN arrows or tab to move off.

Сега можете да попълните това поле. Ако изпишете повече текст, началото на полето ще се скрие вляво от левия край на екрана. Ако искате да видите началото му (какво сте изписали) натиснете home. Натиснете end, за да се върнете в десния край на въведения от вас текст, за да продължите. Когато изпишете каквото искате, натиснете табулатора за да преминете на следващото поле за попълване.

Ето сега е мястото да се обясни един съществен проблем при работата с Lynx. Всички подобни полета на формите за попълване из страниците на българския Интернет трябва да се попълват с кирилицата за Windows (windows-1251). Ако ги попълните и изпратите с вашия кирилизиращ драйвер за DOS,те ще бъдат неразбираеми за хората, които евентуално ще ги четат, или за компютърните програми, които ще ги включат в някаква база от данни. Един не дотам добър изход е, да ги попълните като пишете на български с латиница. Другият възможен изход е да заредите още преди Lynx такъв клавиатурен драйвер, който да работи под DOS, но с кирилицата за Windows. За съжаление, такива драйвери са много малко. Единият от тях, който съм се опитвал да ползвам е относително труден за инсталиране, защото не е безплатен и освен това не работи на компютър с по-модерна видеоплатка.

Националното читалище на слепите поръча разработването на такъв драйвер, но той също не се получи особено стабилен. Все пак, ако се обърнете към читалището за да го получите, ще можете да пишете из форумите, книгите за гости, и формите за попълване на необходимата кодова таблица. Много полезно ще ви бъде да търсите на български и през търсещите машини като Google.com/intl/bg/ и българските такива, които съвсем не са така малко, както беше преди 2-3 години.

Да продължим с формата за попълване от сайта на парламента. Когато попълните първите полета и стигнете до полето със заглавие: "Контакти за обратна връзка:" ще забележите, че на последния ред на екрана подсказващото съобщение от Lynx вече се е променило и е:

(Textarea) Enter text. Use UP/DOWN arrows or TAB to move off (^Xe for editor).

Това означава, че се намирате в малко по-различен вид поле за попълване, което може да съдържа по-голям текст, който не се състои само от един ред. Можете да разглеждате такава area като няколко обединени полета от описания по-горе вид. Можете да се връщате на предишен ред със стрелка нагоре, или на следващ със стрелка надолу, или просто да пишете така, все едно, че сте отворили някакъв обикновен текстов редактор от рода на NotePad или Pe2.

Попълвайки полетата (особено задължителните) и премествайки се нататък с натискане на табулатора, ще стигнете и до реда с двата бутона: "Изпрати Изчисти".

На последния ред на екрана Lynx ще изпише съобщение, което започва с думата "submit" и хиперактивния прозорец на "Eho" ще каже "Бутон субмит". Ако натиснете още веднъж табулатора, ще се преместите на следващия бутон за натискане "изчисти", и на последния ред ще пише:

(Form reset button) Use right-arrow or to reset form to defaults.

Но вие сте уверен в това, което сте попълнили, затова натискате shift+tab, за да се върнете на предишния бутон, и да го натиснете, чрез клавиша enter. Така вашето мнение или въпрос за работата на парламента ще бъде изпратено на сървърите, които евентуално ще го обработят, сортират, прошнуроват и пронумероват, за да бъде то прочетено, взето предвид, включено в статистики, и т. н.

Аз така и не изпратих свое мнение, и не зная дали след това на екрана на Lynx ще се изпише любезна благодарност за проявения интерес, както това става на много други сайтове.

Толкова за сайта на Народното събрание.

Да разгледаме един също така професионално направен сайт - mtel.net, и по-точно - http://sms.mtel.net. Ето какво се вижда там:

* * *
           .:: M-Tel ::. The Bulgarian GSM Operator (p1 of 3)

  www.mtel.bg       [468x60_smstest_bg.gif]
  www.mtel.bg www.mtel.bg       [b_en.gif]

  КОРПОРАТИВЕН САЙТ
   НАЧАЛО   УСЛУГИ   ЗАБАВНИ   ИНФОРМАЦИЯ   ГРИЖА ЗА КЛИЕНТА
   МОЯТ М-ТЕЛ

    /  SMS Център  /  Интернет услуги  /  Купи On-line  /
     E-mail към SMS  /  Работа по SMS  /  SMS към E-mail  /
                             SMS Новини  /
* * *

Наистина, рекламите не са малко, но поне може да се ползва нещо, например, изпращане на sms-съобщение. Ето малко по-долу пише:

* * *
  За да може да ползвате пълната функционалност на нашия сайт, Вие
  трябва да въведете потребителското си име и парола в горния ляв ъгъл
  на страницата.
  Ако не сте регистриран потребител, РЕГИСТРИРАЙТЕ се от ТУК.
  Екипът на М-ТЕЛ Ви пожелава да прекарате много приятни часове в нашия
  сайт.:)
* * *

Е, наистина, вие не трябва да си мислите, че ако на екрана на Windows Internet Explorer формата за попълване е в горния ляв ъгъл, тя ще е там и на екрана на Lynx, но лесно ще я намерите, като се разходите по линковете с табулатор и обратно, пак с табулатор но при натиснат и задържан shift.

Не е трудно да се регистрирате на sms.mtel.net, формата е сходна с разгледаната по-горе, макар и с малко повече подробности. Ако се регистрирате, ето една от услугите, които можете да ползвате:

* * *
  Изпрати кратко съобщение:

                               остават - 30

                 До: +359*

          [--] ________  или [Тел. бележник]
          _______________ или [Моля изберете]

                  От:*

  Съобщение:*
  оставащи
  символи: 100

             _________________________
             _________________________
             _________________________
             _________________________
             _________________________
                изпрати изчисти
             * - Задължителни полета

                  Важно:
   От 03.04.2003 г. дневният лимит на изпращаните от Вас съобщения ще
    бъде удвоен до 30 ! Заедно с разширяването на възможностите на
    услугата, към Вашите съобщения ще бъде добавян рекламен текст.
               За рекламодатели

  Внимание:
  Не злоупотребявайте с услугата. Тя НЕ е анонимна.
  M-Тел оказва пълно съдействие на властите при установяване на
  самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни
  текстове, на лична, религиозна, верска или политическа основа.
* * *

Доколкото си спомням, това последното го нямаше под формата за изпращане на въпроси до Народното събрание. :-)

Ако изпратите sms-съобщение до някого, потърсете линка "Включване към бележника". Много удобно е, да можете следващия път да изберете името на човека със стрелките, вместо да преписвате от хартиения си бележник номера на неговия GSM.

Подминавате рекламите, и в началото на втория екран стигате до мястото:

* * *
До: +359*
[--] ________  или [Тел. бележник]
* * *

Ако имате вече записани имена и GSM-и на свои познати, можете да ги изберете от бележника, който сайта на mtel.net съхранява на своите сървъри. В този момент на последния ред ще се изпише:

(Option list) Hit return and use arrow keys and return to select option.

Тоест, Lynx ви подсказва, че можете да натиснете enter, след което със стрелките (нагоре и надолу) да изберете името на човека, на който е GSM-а. Препоръчвам ви да използвате вместо стрелките tab и shift+tab, защото това по-добре ще се съвмести с "Eho", или във всеки случай, така е по-добре ако ползвате настройката lynx386.set от bezmonitor.com, която ви поменах по-горе.

Тук няма да ви трябва кирилица, защото дори и да напишете sms-съобщението на кирилица, то ще бъде прекодирано автоматично на латиница, и така ще бъде изпратено и получено.

И така, винаги когато на последния ред на Lynx видите "(Option list)", можете да натиснете enter и да изберете с табулатора. През това време на последния ред се изписва подсказката на Lynx:

(Choice list) Hit return and use arrow keys and return to select option.

Което означава, че когато изберете необходимото ви с табулатора, трябва отново да натиснете enter, за да потвърдите избора си и да преминете нататък. Така ще стигнете и до бутона "Изпрати". Натиснете го, и ако сте попълнили и избрали всичко вярно, ако сте подписали съобщението си, след няколко секунди, най-много минута-две, то ще бъде получено на мобилния телефон.

Когато разглеждате презаредената страница, на която пише дали съобщението е изпратено успешно, може да се изкушите да гласувате в една анкета, и така да се научите да работите и с така наречените радио бутони. Те се наричат така, по аналогия със старовремските радиоапарати, които имаха клавиатура с клавиши (бутони), които са така конструирани, че ако има един натиснат от тях, и вие натиснете друг, то първият изскача в изходното си положение. Тоест в един момент може да бъде натиснат само един от бутоните. Ето една такава анкета, от сайта на mtel.net:

* * *
На колко години сте?
(*) под 18
( ) 18-25
( ) 26-40
( ) 41-55
( ) над 55
Гласувай
* * *

През това време на последния ред Lynx е изписал:

(Radio Button) Use right-arrow or to toggle.

Което значи, че можете да натискате въпросните радио бутони със стрелка надясно или enter. Виждате по-горе че е натиснат първия бутон, което Lynx е отбелязал със звездичка във скобите. Ако вие натискате табулатора, ще се местите по радиобутоните и спирайки се на един от тях, натиснете enter. Ще видите (най-добре с функцията на "Eho" за четене на текущия ред), че звездичката се е преместила на натиснатия от вас бутон. Остава да натиснете и бутона най-долу, който е познатия ви вече "submit".

Подобни на радио бутоните са полета за маркиране на нещо, например на писма от пощенската ви кутия, които искате да изтриете.

Или при регистрация на нова пощенска кутия, да речем на mailium.bg. Там можете да видите например това:

* * *
Ползвате Интернет за:
[ ] бизнес кореспонденция
[ ] електронна търговия
[X] източник на информация
[X] комуникация
[X] работа
[ ] развлечение
* * *

Както виждате, отбелязал съм каквото съм сметнал за необходимо, като съм се местил със стрелките нагоре и надолу, а съм "чеквал" полетата в квадратните скоби, натискайки enter. През това време подсказката на последния ред е

(Checkbox Field) Use right-arrow or to toggle.

Вече знаете как да правите най-необходимото из интернетските страници. Сега малко за клавишите на Lynx. Ще копирам тук екрана, който се отваря при натискане на клавиша k, и ще се опитам да поясня по-често използваните клавиши на Lynx. Някои от тях ще пренебрегна, защото рядко се налага да се използват. Имайте предвид, че в Lynx има значение дали ще натиснете главна или малка буква. Например, ако натиснете q, Lynx ще ви зададе въпрос на последния ред:

Are you sure you want to quit? (y)

Наистина ли искате да затворите Lynx?

Ако натиснете n, Lynx ще ви отговори на същото място:

Excellent!!!

Чудесно.

Но ако натиснете главната буква Q, Lynx ще се затвори без въпрос за потвърждение и ще се върнете на промпта на DOS.

Ето и някои от другите клавиши на Lynx:

a ADD_BOOKMARK add to your personal bookmark list

Ако искате да включите някой често посещаван от вас линк, когато стигнете до него с табулатора, натиснете a. На последния ред ще се изпише:

Save D)ocument or L)ink to bookmark file or C)ancel? (d,l,c):

Натиснете l, и редактирайте (ако сметнете за необходимо) заглавието под което Lynx ще прибави този линк към вашия bookmark-файл, който е аналог на "фаворитите" на Windows Internet Explorer. Натиснете enter.

За разлика от IE, Lynx създава за своите фаворити елементарен класически HTML-файл, който можете лесно да преместите някъде, да го използвате и с други браузъри, дори да го качите на сайта си в Интернет.

Ако трябва да сравним с NetTamer, разликите са също в полза на Lynx. При NetTamer не можете да пишете коментар към линка и трябва да го запомните само по URL-а. Когато при NetTamer натискате ctrl+f се чува досадния стандартен сигнал на вградения говорител, а това не е удобно, особено ако ходите по Интернет нощем, и детето ви спи в същата стая :-)

d DOWNLOAD download the current link to your computer

Ето една от възможностите на Lynx, която също няма толкова удобен аналог при IE. Стигнете ли до линк, който представлява да речем .zip-файл, текстов документ, или каквото и да било подобно, натиснете d, и това, към което сочи този линк, ще бъде изтеглено (без да се отваря на екрана), и Lynx ще изведе следното:

* * *
Downloaded link: file://localhost/c:/horizonti/catalog/zip/filolog/antichna.zip
Suggested file name: antichna.zip

Download options:
  Save to disk
* * *

В случая, "даунлоудвал" съм файл от харддиска си, защото все пак, не съм 24 часа вързан с Интернет. На текущия ред (реда с курсора) Lynx изписва следното

Save to disk

Натиснете enter, ще се изпише:

Enter a filename: antichna.zip

Можете да редактирате името на файла, както и на директорията или устройството, в която той да се запише. След това натиснете enter. За момент ще се появи:

Saving...

Файлът се записва, и когато на текущия ред отново се появи:

Save to disk

натиснете стрелка наляво, за да се върнете на страницата, от която сте изтеглили файла.

Понякога е възможно Lynx да ви съобщи, че не успява да запише файла. Това при повечето случаи се дължи на името му, например когато в него се съдържат недопустими за име на файл символи. Можете да изтриете бързо цялото име с натискане на ctrl+u и да напишете друго. Добре е в такъв случай да запазите разширението, за да не се чудите после какъв е този файл.

e DWIMEDIT use external editor for context-dependent purpose

Това е твърде удобна команда, когато сте заредили HTML-файл от своя диск, и искате да го редактирате. Той ще се отвори с редактора Edit. Можете да определите друг редактор във файла lynx386.cfg. Аз съм си задал Word.

Можете да зададете и HTML-редактор за DOS, особено ако имате време да се научите да работите с Elvis, което на мен не ми се удаде - нямам вече такова търпение.

E ELGOTO edit the current link's URL or ACTION and go to it

С главна буква E, Lynx ще ви даде възможност да редактирате текущия линк, което се налага рядко.

g GOTO go to a document given as a URL

Натиснете g, и изпишете (ако е необходимо изтрийте предишното със ctrl+u) адрес в Интернет (URL) или HTML-файл от вашия компютър.

k KEYMAP display the current key map

При натискане на k, ще се изведе екрана с клавишите на Lynx, части от който, разглеждаме сега.

l LIST list the references (links) in the current document

При натискане на l, всички линкове от заредения документ ще бъдат изведени на екрана и номерирани. Същата команда можете да използвате на страници, чиито линкове са скрити, дори Lynx ще ви подскаже при такава ситуация със съобщение на последния ред, което не мога да ви цитирам сега, защото не можах да намеря такава страница. За щастие, твърде малко са.

Командата l на Lynx е подобна на резултата от натискането на insert+F7 при работа с JAWS под Windows и Internet Explorer. Можете да ги сравните.

n NEXT search for the next occurence

Следващо търсене в отворения документ. Търсенето е с /. Lynx търси изключително бързо, както е характерно за подобните програми разработени за Linux.

o OPTIONS display and change option settings

При o се отваря екран с опции за настройка на Lynx, което може да се нарече и меню. Отворете този екран, разгледайте го внимателно с ехо-курсора. С него се работи така, както и с интернетските страници. Има полета за попълване, за маркиране или отмаркиране.

p PRINT display choices for printing the current document

Тук се говори за печат, но тази команда е доста удобна за записване на отворена страница в обикновен текстов файл.

q QUIT quit the browser

Това вече го разгледахме по-горе. Излизане от Lynx.

Q ABORT quit the browser unconditionally

Изход от Lynx без потвърждение.

v VIEW_BOOKMARK view your personal bookmark list

Така ще се отвори файла с линковете, които сте вмъкнали в него с командата a. Аз дори съм си го сложил за стартова страница.

V VLINKS list links visited during the current Lynx session

Главна буква V, ще номерира и изведе на екрана всички линкове, през които сте минали докато сте "ходили" из Мрежата. Но, както пише, само тези за текущата сесия. (Извинете, но не мога в момента да измисля подходящ превод. :-))

x NOCACHE force submission of form or link with no-cache

Много полезен клавиш, който предизвиква наново изтегляне на страница, на която вече сте били, вместо да я вади от кеша на браузъра (вашия харддиск или RAM-памет). Понякога се налага да натискате бутон "submit" повторно, защото сървъра не ви е отговорил, връзката ви е прекалено бавна и нестабилна, или файлът, който сте искали да изтеглите не се е изтеглил целият. Тогава клавиша x може да ви помогне.

z INTERRUPT interrupt network connection or transmission

При бавна и нестабилна връзка (особено по телефон) това е много полезно, защото може да ви се случи да чакате някоя страница да се отвори, а пък през това време връзката с конкретния сървър да е пропаднала. При такава ситуация натиснете z и идете на друг, по-бърз сървър, или опитайте отново.

Можете да направите същото и с ctrl+c.

Някои браузъри, като например "Опера", нямаха тая възможност до доста високо число на версиите си.

! SHELL escape from the browser to the system

С ! можете да излезете на промпта на DOS, след което да се върнете с exit. Ще се изненадате, колко свободна памет имате, не е като при NetTamer.

* IMAGE_TOGGLE toggle handling of all images as links

За звездичката вече говорихме, можете да видите на какъв режим е, като отворите екрана с опции с клавиша o.

/ WHEREIS search within the current document

Ето и търсенето в отворения документ. Ако търсения текст не се среща, на последния ред на екрана излиза за момент съобщението:

'text' not found!

Ако текста се намери, търсете го в първите 5-6 реда от екрана, Lynx ще го оцвети по подходящ начин, и ако умеете да си правите настройки и клавиши на "Eho" можете да улесните себе си още повече.

Следващото търсене е с n, а с главно N се връщате назад по намерените съвпадения. Можете да използвате n и N и в следващия документ, който ще отворите. Така например, можете да зададете едни думи на google.com, а пък в документите, които Google.com ви предоставя да търсите с n други, или подобни.

@ RAW_TOGGLE toggle raw 8-bit translations or CJK mode ON or OFF

Ако някоя страница, вместо на кирилица, ви се покаже на нещо подобно на заглавието на формата за попълване на Народното събрание, която разглеждахме по-горе, опитайте да натиснете @. Lynx ще презареди и покаже страницата коректно, ако уеб-мастъра не си е направил труда да посочи в HTML-кода кодовата таблица.

Обаче ако Lynx ви отговори на последния си ред:

charset for this document specified explicitly, sorry...

Тогава излиза, че уеб-мастъра е посочил кодовата таблица, но е писал на друга, или нещо още по изненадващо. За щастие, такива страници не са много, въпреки че се срещат на сайтове, които не искам да споменавам, понеже именно там не би било редно да се срещат. Хората, които се грижат за такива сайтове, гледат страниците си през Windows Internet Explorer, или през своя любим браузър, виждат си всичко добре, харесва им, но не искат и да знаят, че не само Lynx няма да изведе съдържанието им, но и много други важни неща, като например търсещите машини.

Ако пък много ви се иска да видите все пак това съдържание, изтеглете въпросния особен документ с командата d, отворете го с текстов редактор, разгледайте HTML-кода. Може това да е първата ви стъпка към създаването на вашата страница в Интернет.

[ INLINE_TOGGLE toggle pseudo-ALTs for inlines with no ALT string

Лявата квадратна скоба я поменахме по горе. Когато не ви трябва да виждате имената на графичните файлове, нито пък поясняващите ги стрингове (текстове), тогава [ ще превключи този режим.

\ SOURCE toggle source/presentation for current document

За обратно наклонената черта също вече стана дума. Използвайте я за да погледнете набързо HTML-кода на отворения документ. Това може да ви бъде полезно, когато не виждате никакъв линк, или само такива на JavaScript. Можете да извадите някой линк от HTML-кода (например в режим "преглед" на "Eho" копирайки го с p и r, и след това да го изпишете след командата g (с функцията "запис на блок" от меню "клавиши"), тоест, от клипборда на "Eho".

Lynx има подробна документация в Интернет. Можете да погледнете на адрес: http://lynx.browser.org.

Ако разбирате по-добре руски, отколкото английски, можете да преведете някоя от страниците с документация за Lynx през http://www.translate.ru. Машинния превод все още не е на ниво, което може да се сравнява с превода на човек, но все е нещо.

На същия адрес lynx.browser.org ще намерите и линкове към Blynx, тоест, описания на Lynx, които са писани специално за слепи потребители.

А сега за по-конкретни места из Интернет, на които слепите потребители ще се чувствуват удобно.

Нека първо направим уговорката, че всичко, което описвам тук и по-горе, е вярно за настоящия момент. След време, някои от описаните места в Интернет може да се променят, или изчезнат. Интернет е много динамично променяща се среда. Не са редки случаите, когато някой известен и служил на много хора сървър престава да работи, временно или постоянно. Друг променя до неузнаваемост вида си - за добро, както се струва на стопаните му. Трети въвежда нова технология, и вместо да остави да работи и старата, (както направи mail.yahoo.com при един подобен случай), изхвърля я, защото това, че 5 процента от потребителите му вече няма да могат да го ползват не е от значение за него.

Има и промени в положителна за нас посока, като например последната промяна на известната уеб-базирана поща на abv.bg. До неотдавна, с Lynx не можеше да се регистрира нова пощенска кутия на abv.bg, но там промениха нещата, и сега abv.bg е една от най-удобните за ползване с Lynx български безплатни уеб-базирани пощи. Това забеляза Хари Хараламбов, който се научи да ползва достатъчно добре Lynx без да има нищо написано на български за него. Идете на abv.bg, регистрирайте си една пощенска кутия. Нищо, че хубавите кратки имена преди @ отдавна са заети.

Същото можете да направите и на mail.econ.bg. Там има още от хубавите кратки имена, но проверете преди това колко е добра връзката ви с econ.bg, защото през някои доставчици е доста бавна.

Можете да ползвате и e-mail услугите на mail.yahoo.com, но за съжаление от няколко години насам не можете да регистрирате сами своя пощенска кутия. Моята я регистрирах преди промяната. А промяната се състои в това, че когато започнете да попълвате формата за регистрация, освен всичко останало, което никак не е малко, пък е и на английски, по някое време ще стигнете до място, където пише приблизително следното: "Напишете в това поле, думата, която виждате на картинката по-долу." Естествено, няма как да я видите. По-долу пише: "Ако не виждате картинката, натиснете тук.". Обаче и това не можете да направите, защото този линк, който трябва да натиснете е на JavaScript. Това, разбира се, не е направено за да се игнорират потребителите с Lynx и слепите. Направено е, за да се предпази mail.yahoo.com от скриптове, които могат автоматично (без участието на човек) да регистрират непрекъснато с голяма скорост нови пощенски кутии, и по този начин да пречат на работата на сървъра.

Един чудесен сайт е hit.bg. можете да ползвате неговата търсачка, можете сами да регистрирате там своя безплатна уеб-страница, дори няколко. Всичко това можете спокойно да направите с Lynx под чист DOS. Ще ви потрябва само ftp-клиент, защото за да качвате своите HTML-файлове на hit.bg е по добре да използвате ftp-достъпа, въпреки, че има и уеб-такъв.

Друг български сървър, който предлага подобни безплатни услуги достъпни и чрез Lynx е free.top.bg. Голямо безплатно уеб-пространство предоставя и free.data.bg.

Спокойно ще работите и на така популярния free.techno-link.com.

Удобно ще работите с търсачката на portal.bg, която, за разлика от google.com няма речник със цензурирани думи :-) (Или поне за момента няма.)

За тези, които се интересуват от литература, незаменими са места като slovo.bg, liternet.bg, litclub.dir.bg.

Но нека не изреждам повече, никой не ми плаща за реклама :-)

Да се върнем към Lynx.

Можете спокойно да "ходите" по Интернет без да знаете предназначението на огромната част от клавишите и възможностите на Lynx. Достатъчно е да знаете, че с g се отива на интернет-адрес който трябва да изпишете, с tab се ходи по линковете, с enter се отваря избрания с tab линк. Със стрелка наляво се връщате на предишна страница, а с page down и page up прелиствате по един екран надолу и нагоре. Остава ви да гледате екрана с ехо-курсора, и скоро ще преглеждате интересуващите ви неща из уеб-пространството много по-бързо, от който и да било потребител на графичен браузър.

Много полезно ще ви бъде да си направите клавиш или клавишна комбинация на "Eho", с която да можете да прочитате бързо последния ред на екрана на Lynx. Настройката, която е на адрес http://bezmonitor.com/lynx386.set прочита автоматично някои от съобщенията на Lynx, но те са доста повече, отколкото са хиперактивните прозорци на "Eho", и е много трудно да се направи така, че да се прочита всяко съобщение. Често ще попадате на линковете "mailto". Ако работите с браузъра на NetTamer ще се отвори малкия прикрепен към NetTamer текстов редактор и ще ви се предостави възможност да напишете e-mail до адреса посочен след "mailto". Ако работите с IE под Windows, ще се отвори пощенската програма, която е по подразбиране за конкретната конфигурация на Windows, обикновено Outlook Express. Когато сте с Lynx, не натискайте тези линкове, освен ако не сте си прикрепили външна програма за изпращане на поща, каквато е например Minuet. По-лесно е да копирате e-mail-адреса в режим "преглед" с p и r, и след като отворите пощенската си кутия, да речем на abv.bg, да изпишете в полето за адреса на получателя копираното с p и r чрез съответния клавиш на "Eho".

Често ще попадате и на сайтове, които използват така наречените frames. Ето една такава страница:

* * *
  FRAME: Contents
  FRAME: TextBody
  FRAME: td
* * *

Ако същата страница се отвори с поддържащ фреймове браузър, екрана се разделя (в случая) на три части. Можете да срещнете и страници с два или дори повече от 5-6 фрейма.

Lynx не поддържа този режим, но това не значи, че тези страници са недостъпни за него. Вместо да се отворят едновременно на екрана, вие трябва да отворите с enter някой от фреймовете.

Всеки фрейм си има име, както се вижда по-горе. Понякога имената на тези фреймове няма да ви говорят нищо, но понякога са твърде ясни. Например, ако фреймът се нарича content, вероятно това е фрейма в който е съдържанието на сайта. Ако фреймът се нарича menu, отворете него, може би точно той ви е необходим. Най-често ще ви върши работа фрейм наречен left, което, всъщност означава че това е фреймът, който би се изобразил в лявата част на екрана, ако бяхте с браузър, поддържащ frames.

Във всеки случай, попадайки на сайт с фреймове, ще трябва поне веднъж да ги обходите всичките, за да не би да пропускате онзи, който ще ви е най-удобен за достъп до сайта и да се мъчите през друг.

Lynx се разпространява безплатно, изходния му код също. Това означава, че относително лесно може да бъде преведен на български език. Обаче хората, които умеят да правят подобни неща, вече са достатъчно заети, независимо дали са в България, или в чужбина. Тоест, за да бъде преведен Lynx, ще трябва да се плати на някого.

За съжаление напоследък за такива неща пари се намират трудно...

И така, пожелавам ви приятно пътуване из безбрежния информационен океан - Интернет. Ползвайки Lynx, вие ще пътувате приятно, бързо, безопасно.

Не се колебайте да ми пишете. Всичкия опит който имам с Lynx, ще споделя с удоволствие.

Можете да се обръщате и към фондация "Хоризонти", най-вече към Хюсеин. :-)

Националното читалище на слепите също няма да ви откаже помощ в тази посока.

Виктор Любенов, май 2003
E-mail:
victor@bezmonitor.com
bezmonitor@gmail.com
Web:
http://bezmonitor.com
http://www.dhv.hit.bg

Обратно на страницата с текстовете.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com (беше на 123.dir.bg)