5 май 2012
Защо тук вече няма нищо ново...
Та така, да обясня защо. Едно време, около 2000 година или година-две преди това, направих едно сайтче, dhv.hit.bg, на което качих най-необходимите тогава за слепи хора програми, с чиято помощ хората без зрение можеха да ползват компютри и интернет. За да е удобно да си ги изтегли всеки, да не си ги предават от човек на човек. Някой приятел със зрение им ги тегли, пуска си ги слепият на компютъра и така. После пописвах и по някое обяснение за разни неща, които помагаха на слепите, разни настройки на тия програми, такива работи. Тогава слепите работеха най-вече с ДОС.
После започнах и да качвам някои книги, които трудно се намираха на аудио, пък и за слепите, които имаха компютри, вече беше по-удобно да ги четат от файлове, вместо от аудиокасети. Така качих книги, които ги нямаше нийде из интернет на български. Качих например някои неща от Елин Пелин, Пътешествията на Гъливър, и доста други, включително Дон Кихот. Заради това си имах неприятности с издателска къща „Труд“, която имала била правата за разпространение на Елин Пелин например. „Труд“ поискаха, аз свалих книгите, но не млъкнах, и затова те („Труд“) през министерството на културата, което година-две преди това ме награди за качването на тия книги с наградата „Христо Г. Данов", пратиха ми НСБОП, (сега ГДБОП. Та полицията ми се скара, аз нямах нерви да се разправям и махнах от сайта си всички книги. Но тогава вече го имаше сайта „Моята библиотека" на Борислав Манолов, където книгите, които аз качих на моя сайт, се чувстваха (и се чувстват и сега) много по-добре, можеха и могат да се четат направо онлайн, докато при мен бяха само в zip-архиви и .txt.
И така, през 2005-2006 г. вече имахме Спийчлаб, който синтезатор на български, съчетан например със скрийн рийдъра JAWS, направи Уиндоус достъпен и за слепите, сега вече имаме и безплатен и свободен скрийн рийдър, NVDA.
Общо взето необходимостта от тоя сайт отпада, появиха се други сайтове, по-добри от моя, и понеже книгите са на http://chitanka.info, също и на http://knigi.nllb.bg, софтуерът и всякаква информация за него има на много места, например на http://bezmishka.org, не виждах необходимост да продължавам да поддържам тоя сайт. С цялата си скромност обаче мога да съм доволен, защото дадох пример, така да се каже, вдигнах много летвата при файловите книги, след като при мен бяха изкоригирани след OCR, подредени, съответно в самия текстов файл винаги присъстваха необходимите неща като издателство, място и година на издаване, преводач, автор и заглавие, прочее. Имаше едно време хора, които си позволяваха да качват в интернета книги, така да се каже, без корици, което много ме дразнеше. Сега chitanka.info (Моята библиотека) е истинска електронна библиотека, като хората, всичко както си трябва.
Много хора, знайни и незнайни, както се казва, от разни възрасти и полове, от разни народности и държави ми помагаха за сайта. Моите най-искрени благодарности, нека са здрави и щастливи. И така, книгите са на:
chitanka.info
Всичко за софтуера за слепи може да се научи от:
bezmishka.org
и от:
пощенския списък http://groups.yahoo.com/group/bezmishka
Всеки сляп човек, който има достатъчно желание вече може да публикува нещо по тия въпроси сам, например на пощенския списък, посочен по-горе, или на този по-долу:
http://groups.google.bg/group/nalafche?hl=bg
Какво съм публикувал през годините може да се види от линковете по-долу:


Искрено ваш, Виктор, сиреч, както едно време в BBS-ите пишехме: SY, Victor Новото на сайта през 2011.

Ако някой се интересува по-конкретно от нещо, моля, пишете ми. Пощите ми са:
victor@bezmonitor.com
и
bezmonitor@gmail.com

Обратно на заглавната страница.
Back to home page.
http://bezmonitor.info