Програмата "Скан CD"

Ако смятате, че вашите данни на хард-диска ви са най-важното нещо в компютъра ви, ако имате CD-ROM устройство, ако сте записали данните си на един компакт диск, то ето програма, с която можете лесно да проверите всичко наред ли е.

Програмата, за която става дума, няма никакви специални изисквания нито към потребителя, нито към компютъра ви. Щом на вашия компютър върви CD-ROM устройство, то и тая програма ще върви.

Програмата работи изцяло в текстов режим. Интерфейса е на руски, в кодовата таблица oem866. За да четете екрана спокойно, превключете с "insert"+F5 на "руски".

И така, поставили сте компакт-диск в устройството, стартирали сте scancd. Остава да натиснете "enter" и теста започва. Ако искате да "видите" нещо на екрана по време на сканирането на компакт-диска, натиснете първо веднъж "esc" за да установите режим "пауза", защото ако четете по време на работа на програмата, твърде е вероятно тя да отчете грешки на компакт-диска, които всъщност не съществуват. За да възобновите сканирането, натискате "enter".

В зависимост от обема и броя на файловете върху компакт-диска, теста продължава около 10-20 минути, при мен на 33 мегахерца и 32 скоростен CD-ROM.

След като всичко свърши, погледнете най-новия файл в текущата за scancd директория.

ScanCD ще работи много по-бързо, ако го поставите във виртуален диск (RamDrive.sys). ScanCD може да върши и други неща, но оставям да видите сами.

Разбира се, който от вас има време, може да "преведе" ScanCD на български, да речем, с помощта на hiew.exe.

Назад към предишната страница. Back to previous page.

Обратно на заглавната страница. Back to home page.
http://bezmonitor (123.dir.bg)