Всеки, който се е занимавал по-дълго време с компютри, знае за така необходимата понякога системна дискета.

Такава дискета е необходима, да речем, когато се съмнявате, че в компютъра ви има вирус. Чели сте, (или сте чули), че при такова съмнение, трябва компютърът да се стартира от гарантирано чиста (от вируси), системна дискета, (дискета, съдържаща ядрото на операционната система DOS).

Много от потребителите обаче, (по закона на Мърфи ли беше:)), точно в най-сюблимния момент, не разполагат с такава дискета.

Но, ако имате достъп до Интернет, можете да си изтеглите такава дискета оттук. Разбира се, физическата дискета, ще трябва все пак да си я имате, но ако не е системна, ето как ще я направите такава:

Изтегляте си файла system.zip 237781 bytes.

Разархивирате го в някоя празна директория на хард-диска си.

Сега разполагате с файловете system.dat 1474560 bytes
и dfcopy.com 1209 bytes.

Поставяте във флопи-дисковото си устройство стандартно форматирана дискета, (3.5 инчова, 1.44 мегабайтова), и пишете на командния ред на DOS, (MS DOS Prompt):
dfcopy system.dat a:
натискате "enter".
Изчаквате, докато спре да работи флопито, и ако на командния ред, вместо съобщение за грешка, се изпише:
system.dat => a: OK
значи, имате вече системна дискета.

Можете спокойно да стартирате компютъра си от така получената дискета.

И ако имате съмнения за вирус, бързичко, тихомълком, (да не ви чуе вируса), без да стартирате никакви, (евентуално заразени програми), промъквате се до директорията с антивирусната програма, (която трябва да имате), и я пускате.

След което, установявате с голямо облекчение, че вируси няма. Но тъкмо да въздъхнете, и се сещате, че щом вируси няма, тогава проблема ще да е друг някакъв, и за да го разрешите, ще трябва още време, още справки...

А най-лошо е, ако се окаже, че ви трябва специалист...

Че де ги специалистите, пръснаха се по света, преплуваха океана, прелетяха, отлетяха, и продължават, на тумби-на тумби, да заминават. :-)

Поради тая причина, ние, обикновените потребители, щем-не щем, ставаме и специалисти, къде ще идем?... Нима в Канада?... Студено било там, съм чувал... Пък и страх ме е от това място "Канада"... Прилича малко на едно друго място: Никой не се е върнал, за да разкаже как е там... :-)

Една бележка, предизвикана от няколко писма, които получих, по повод предлаганата тук системна дискета:
Ако компютърът Ви работи, лесно е да си направите системна (boot) дискета. Но няма да бъдете сигурни, че някой от старовремските досовски вируси, не присъства на нея.
А тези вируси, може да са антика за повечето потребители, но за слепите не са чак такава антика, защото много от нас работят със стари машини, от онова далечно (досовско) време.
Освен това, софтуерът за ДОС не е изоставен нито в България, нито в ония държави (USA, United kingdom). Ето, вижте тук: www.fdisk.com.

Та така.

Виктор Любенов, 19 юни 2001

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
Back to home page.
http://bezmonitor.com (123.dir.bg)