Здравейте,

КК "Труд" не са се примирили и поучили от гаврата, която организираха срещу Виктор и bezmonitor.com.
Напротив, бавно и методично мачкат наред - Безмонитор, Словото, сега стигнаха и до нас. Моля, вижте прикачените файлове. Изпращаме ги на вас с надежда да ги публикувате.
Бихме се радвали, ако ни дадете трибуна и разпространите сред блог обществото новите безчинства на "Труд", тъй като едва ли можем да разчитаме на традиционните медии да се заинтересуват.
Ако имате сили, нерви и желание - подкрепете ни.
Приложено ви изпращаме форматиран текста на кореспонденцията, която водихме с "Труд" през последните няколко дни и разменените документи в ZIP формат. Спокойно може да се позовете, че са ви изпратени от екипа на Народна Библиотека със зов за помощ.
Нямаме намерение да се предаваме!
Ето и самата кореспонденция:
Писмо от "Труд":
Уважаеми Господа,
Книгоиздателска къща "Труд" ООД е изключителен собственик на правата за електронно разпространение на творчеството на Елин Пелин. На Вашата Интернет страница е качено цялото творчество на Елин Пелин, което е нарушение на ЗАПСП. Настояваме незабавно то да бъде свалено оттам.
За да не бъдат ощетени вашите потребители или пък Вашата библиотека да изглежда непълна, предлагаме да поставите линкове към нашия сайт www.znambg.com. Така този автор и текстовете му ще могат да се използват чрез Вашата страница, но ще се намират на законното им място. Линк към творчеството на Елин Пелин:
http://www.znаmbg.com/action/showSubCategory?categoryID=612§ionID='5
Също така очакваме да свалите Пътешествията на Гъливър с автор Джонатан Суифт и Винету с автор Карл Май, тъй като преводите им на български език също са собственост на издателство "Труд".
За повече информация може да ни пишете на:
ул. Дунав 15
гр. София 1000
или rumen@trud.bg
тел./факс 02/ 987 29 24
Приемаме, че това нарушение на закона е направено неволно. Надяваме се то да бъде отстранено в срок от 5 (пет) работни дни. В противен случай, ще сме принудени да си потърсим правата с всички предвидени от закона мерки. Като ставаме с добри чувства,
TRUD Publishing House Ltd.
Отговор от Библиотеката:
Ама разбира се, че ще го направим. Само една малка подробност, бихте ли ни представили копие на документа, в който сте уредили "изключителната собственост" върху правата над творчеството на Елин Пелин и бихте ли цитирали частта от закона, според която имането на тези "изключителни права" (според вас) ви дава право да преследвате библиотеки и читалища, опериращи в съответствие с Глава 5, чл. 24 ал. 1, т.9 и т.10 от ЗАПСП?
Просто сканирайте документите и ги пратете на webmaster@narodnabiblioteka.info
И ако обичате слагайте разбираем subject на електронните писма, които ни пращате. Получаваме доста поща и лесно някое писмо с нелогичен subject да бъде пропуснато.
Отговор от "Труд":
Прилагам копие от договора за творчеството на Елин Пелин.
ЕТО КАКВО КАЗВА ГЛАВА ПЕТА. МОЛЯ, КОГАТО ЦИТИРАТЕ НЕЩО, ЧЕТЕТЕ ГО ВНИМАТЕЛНО
Глава пета. Свободно използване на произведения. Допустимост на свободното използване
Чл. 23. Свободното използване на произведения е допустимо само в случаите, посочени в закона, при условие че не се пречи на нормалното използване на произведението и не се увреждат законните интереси на носителя на авторското право.
Е, поне има диалог. Това ме радва.
TRUD Publishing House Ltd.
Отговор от Библиотеката:
Драги Румен Стефанов,
както вече ви обещахме, предадохме кореспонденцията и твърденията ви за разглеждане от нашите адвокати. Първото, което им направи впечатление беше, че сме водили кореспонденция с вас по e-мейл. Тъй като вашите писма не са подписани с електронен подпис, те по никакъв начин не се явяват надежден източник за идентичността ви, така че е напълно възможно някой да си прави шега с нас или да изявява незаконни претенции. Второто нещо, което ги наведе на мисълта, че някой се шегува с нас е самият прикачен файл, съдържащ според вас т.нар "Договор за ползване на произведение". Обърнаха ни внимание, че подобен текстов файл може да бъде създаден от всеки, да не говорим за липсата на важни данни в него като срок на договора, липсата на данни за страните, валидни подписи и печати.
Техният съвет беше да не се занимаваме с вас, но ние в знак на добра воля все пак бихме искали да си сътрудничим и да избегнем евентуални усложнения и за двете страни. Молим да ни представите *СКАНИРАНО ИЗОБРАЖЕНИЕ* в TIFF или JPG2000 формат на Вашият договор по отношение претенциите ви към творчеството на Елин Пелин, за да можем да вземем съответните мерки.
Молим също да ни отговорите и на следните въпроси:
1. По какъв начин в момента, ако има евентуалното предоставяне за четене това пречи на "автора" да получи законното си възнаграждение, имайки предвид този текст от "договора", който ни изпратихте, цитирам:
"8. ПОЛЗВАТЕЛЯТ дължи на НАСЛЕДНИКА еднократно заплащане в размер на ... лева.
Сумата включва всички дължими данъци и осигуровки."
На нас ни изглежда, че "авторът" е получил еднократно възнаграждение от вас и това е било достатъчно за него, какви са претенциите?
2. По повод другите ви претенции за собственост върху цитирам: "Пътешествията на Гъливър с автор Джонатан Суифт и Винету с автор Карл Май" за тях също не сте представили документи, доказващи ги.
NarodnaBiblioteka Team
Отново "Труд":
Драги Господа,
Писмото, което ви пуснах беше в знак на нашето желание за диалог, сътрудничество и "разбирателство". Дали то носи електронен подпис или не, това не ви освобождава по никакъв начин от отговорностите ви, а именно - нарушавате ЗАПСП.
Не, за съжаление, не се шегувам. Наистина представлявам интересите на издателство "Труд".
Нещо не мога да разбера вашите въпроси.
Ще се погрижа да получите копия от договорите.
Поздрави, Румен
TRUD Publishing House Ltd.
15 Dunav str. | Sofia 1000, Bulgaria | tel./fax + 359 2 987 29 24
Коментар на Библиотеката:
Екипът на Народна Библиотека ще информира за следващите ходове на КК "Труд". За съжаление вероятно вместо доказателства за твърденията им, ще последват най-малкото обаждания и тормоз от печално известните пазители на авторските права ГДБОП. Ще бъде ли унищожена още една библиотека, съдържаща българска класика? Времето ще покаже.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com