Познайте, кой ме подтикна да напиша това по-долу?

Разбира се, MicroSoft. Какво общо имат MicroSoft и Вени Марковски ли?

Имат, всичко в нашият свят е свързано.

Та така:

Когато чух, (по-точно прочетох), че MicroSoft, на годишната си среща в Атланта отделили специално една минута, за да споменат България, (да, добре сте чули), и то с добри думи...

Но, не бих искал да се споменава България по такива поводи повече, а по други, но това е тъжна тема, та я прескачам.

Та MicroSoft, подарили на няколко училища в България компютри на обща стойност около 50 000 долара. Училища за деца с увреждания, увреждания на слуха и зрението. В Атланта, това било споменато като успешно усвоено дарение. (Питате ли ме пак какво общо има Вени Марковски? Има, има.)

Вени Марковски, Мария Марковска, още в зората на българския Интернет, помогнаха на нас, слепите, като намериха подходящия софтуер, който ни помогна още тогава да се ползваме от световната мрежа. С голямо удоволствие аз се ползвам от този софтуер и до момента, дори с него си правя тия странички.

Не сте чули за това, нали? Вероятно защото Вени Марковски не го е споменал на форум като тоя в Атланта.

Много далече съм от мисълта, да похуля, (както е общоприето), MicroSoft, защото MicroSoft са една от малкото софтуерни фирми, които се съобразяват със слепите, въпреки, че всеизвестния им Windows е графично ориентиран. Но, искаше ми се да посоча как един човек, без да разполага с възможностите на MicroSoft, може да помогне повече от тях на нас незрящите компютърджии в България.

Не сте чували вероятно и за Росен Карпузов, Богомил Александров, Григор Гачев, Димитър Ганчев, Хамуди Хадад etc.

Да, ама тия хора без дори лицето ми да са виждали, научиха мен, и още слепи хора, да си служат отначало с BBS системите, после и с Интернет.

Григор Гачев например, ми е писал цели уроци през FidoNet Bulgaria. Хамуди Хадад ми описваше стъпка по стъпка как да настроя една програма, (макар и на развален български :-)).

Много хора и сега продължават да помагат на мен, а чрез мен и на останалите слепи юзери, които аз познавам. Бих искал да спомена всички които ни помагат, но ще стане някакъв поменик, та се отказвам. Във всеки случай, им желая здраве.

* * *

Чакам да видя какъв ще е резултата от дарените компютри на децата с увреждания, дано песимизмът ми бъде опроверган.

Ако пък е вярно и онова, което ми каза една учителка от такова училище, че MicroSoft ги задължили да работят с Windows 2000 professional...

* * *

Аз правя тия странички с 386 33MHZ, и за Windows 2000 и хабер си нямам, но това не ме притеснява ни най-малко, защото знам колко струва 386, знам и колко струва компютър, на който да върви Windows 2000.

С една дума, отново искам да подтикна ония слепи хора, които са чули че 386 и 486 вече за нищо не стават, че това няма нищо общо с истината, особено що се отнася до незрящи потребители.

С 486 може да се ползва Интернет, web, e-mail, ftp, telnet, irc, да се слуша mp3 и какво ли още не. За обработка на изображения няма да стане, но това за слепите не е от значение, нали така? :-)

* * *
Но, думата ми беше за MicroSoft и Вени Марковски.

Какво ли щеше да стане, ако MicroSoft бяха попитали който трябва, какъв софтуер и какъв хардуер е необходим на слепите деца в България?

Виктор Любенов

victor@mbx.isoc.bg

5 ноември 2000

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com