Малката, но много необходима на всеки незрящ потребител програма win2mik.exe има за произход "Би-би-ес-а" на доктор Григор Гачев, и за автор, пак него.
Тази малка програма не се отличава с нищо особено. Нейната полезност обаче за незрящите е голяма, защото много от нас работят под DOS, а повечето потребители под Windows. Кодовите таблици за кирилица в DOS и Windows са различни, та затова win2mik.exe е и направена.
Всъщност, win2mik.exe не е правена за слепите, а за хората, които бяха потребители на гореспоменатия BBS. Правена е на езика за програмиране "Modula 2".
С нея се работи от командния ред на DOS, бил той истинския промпт, или симулирания от Windows през прозореца "MS DOS PROMPT".
Изписва се името на програмата, и като параметър на командния ред след него, се изписва името на файла, който трябва да бъде конвертиран, например така:
WIN2MIK FILE.TXT
Файлът трябва да е обикновен текстов файл, или файл на Word за DOS. Ако зададете като параметър друг файл, например писан на Word за Windows, той ще бъде повреден, тоест, Word за Windows няма да го разпознае като свой. Въпреки, че файловете на Word за DOS не са обикновени текстови файлове, win2mik.exe разпознава форма'та им, и ги конвертира коректно. Ако например имате в една директория няколко файла, които искате да конвертирате, можете да използвате и глобалните символи, например така:
WIN2MIK *.TXT
Win2mik не обработва файлове защитени срещу промяна, и файлове с размер по-малък от 20 байта.
Win2mik конвертира алтернативно, от кирилицата за Windows (Cyrillic Windows-1251) на кирилицата за DOS (MIK). Тоест, ако един файл е в кодовата таблица за DOS, той ще стане на кирилицата за Windows, и ако е на кирилицата за Windows, ще стане на кирилицата за DOS.
Аз и един мой приятел, правихме такава програма на "Pascal", но като видях, че win2mik работи по-бързо, започнах да ползвам нея.
Твърде съм поласкан, че тази малка досовска програма, наскоро беше включена в колекцията с полезни програми на сайта на предаването за компютри на радио "Тангра" "Микрофон и мишка".

Ако вие пишете нещо под DOS, и след това е необходимо да го дадете на някой, който не е чувал за DOS, запишете писаното като обикновен текстов файл, (най-добре с опцията "text only" на Word за DOS, и го конвертирайте с win2mik. В такъв вид, Word за Windows, ще покаже коректно текста, дори и да няма инсталиран "FlexType".

И за да кажа всичко, нека подчертая, че тук и дума не става за шрифтове, става дума за кодови таблици.

И така, приятна работа с win2mik, ползвайте я със здраве.

Ако пък някои намери, или направи кирилизиращ клавиатурен драйвер работещ в DOS с кирилицата за Windows - моля обадете ми се.

Ето новината, видял ни е Nick Angelow, и ми каза, че има такъв драйвер, направил го е отдавна Боян Бонев. Сега ще се свържа с Боян Бонев, драйверът работи, струва 5 долара, как да не си го купим?

3 април 2002.

Назад към предишната страница. Back to previous page.

Обратно на заглавната страница. Back to home page.
http://bezmonitor.com (123.dir.bg)