През пролетта на 2003 г. излезе книгата на Горица Белогушева и Жюстин Томс "Първите в българския интернет". Ето мястото, отделено за слепите в тая книга:

През 1996 г. първите незрящи българи са вече онлайн. Компютрите и интернет дават една наистина нова възможност за достъп до информация от всякакъв вид за хората с нарушено зрение. Факт е, че всеки софтуер, включително браузърите, които незрящите у нас ползват, за да разглеждат съдържанието на мрежата, за електронна поща и т.н., е под DOS. Програмите за достъп, които те използват, са NetTamer, Terminate и LYNX. Синтезатор чете това, което е на екрана. Например NetTamer е програма, съставена от един .exe файл, към 200K, работи на XT машини ("Правец" 16) до Pentium, едновременно предоставя възможност за HTTP, FTP, TELNET, POP3, SMTP, IRC и др. (http://www.nettamer.net/tamer.html).

Днес програми за слепи потребители могат да бъдат намерени на сайтовете на Виктор Любенов - 123.dir.bg, Сергей Дубина - free.top.bg/dubina, фондация "Хоризонти" - http://horizonti.hit.bg.

През 2000 г., фондация "Хоризонти" печели проект към Обединените холандски фондации и създава първия в България компютърен клуб за хора с нарушено зрение (в Студентски град). Той разполага с пет компютъра, скенер, брайлов дисплей и най-използваните говорещи програми, работещи под MS DOS и MS Windows. Сред многото удобства, които са на разположение на незрящите потребители, е и постоянната връзка с интернет. Основната заслуга са тези нови възможности за незрящите в интернет принадлежи на Хюсеин Халил Исмаил. Гюнер Мехмедов и Николай Желязков се занимават с обновяването на сайта на "Хоризонти" - http://horizonti.hit.bg.

>ПО СВЕТА< От 1998 г. април е обявен от W3 консорциума за месец на достъпността в мрежата.

<ИНФО> Решенията за използване на компютри от незрящи са две - говор, синтезиран от компютъра, който изчита всичко от екрана, и използването на брайлов дисплей - устройство към компютъра, което извежда съдържанието от екрана ред по ред на брайлово писмо.

Слепите у нас "слушат" компютъра. По същия начин те разглеждат и интернет. Въпреки че основните сайтове у нас не са специално съобразявани със слепи потребители, те са относително достъпни, макар и не в степента на големите западни сайтове. Незрящите могат да възприемат текстовата информация, но не и графичната. Flash, frames и други ефекти затрудняват браузването.

Говорейки за незрящи българи в интернет не можем да не споменем двама от тях. Даниела Димитрова е първата незряща българка, която се включва онлайн, още през 1993 г., при пребиваването й в САЩ, а от 1996 г. и в България. Виктор Любенов безспорно е изключителен човек, който, макар и незрящ, създава сайтове и допринася по всякакъв начин останалите незрящи да ползват интернет.

Споделено с Даниела Димитрова

Определя себе си като "обикновен потребител" за разлика от Виктор, който е "истински фен". Тя опитва "вкуса" на Мрежата още през 1993 г. като става първата незряща българка онлайн. По това време е на обучение в САЩ, където посещава курс по информатика и бизнес администрация за незрящи. Тогава за първи път й се налага да ползва компютър и това предизвиква у нея силен стрес. Постепенно свиква с компютъра, става й интересно, започва да учи как да ползва интернет, как да търси информация, как да пише и получава e-mail.

След завръщането си в България Даниела няма компютър до 1995 г., когато й даряват един с процесор 286, без модем. За да бъде във връзка със своите познати и приятели от цял свят, тя ходи до Студентски град, заедно с брат си, откъдето може да изпраща електронна поща от клуб. През 1997 г. започва да ползва услугите на Omega.bg от дома си с програмата Terminate, като сама заплаща достъпа си. Но Даниела не е доволна от него. В началото на 1998 г. решава да помоли няколко доставчика за студентско намаление. На молбата й се отзовава Вени Марковски, който намира браузъра NetTamer. Даниела става член на Интернет общество България, срещу което получава безплатна пощенска кутия и достъп до интернет, които ползва и до днес. Мрежата за нея е сведена предимно до електронна поща. Рядко търси сама информация, защото това става бавно. Досадни са й рекламните текстове и местата за банери, които трябва да прескача.

Даниела работи към БАН като преводач. Допълнително превежда - симултантно или материали, които й изпращат по електронната поща. Много от ангажиментите си организира сама чрез интернет. По този начин е работила за Корпуса на мира, Юнеско, Американско посолство в София и др. Казва за себе си, че е от "разглезените от съдбата хора", но факт е, че е амбициозно и умно младо момиче, завършила английска филология, владее няколко чужди езика, спортува...

Споделено с Виктор Любенов

"Откакто Борислав Захариев написа синтезатор на говор за Правец 8C, слепите хора в България работят с компютри. Най-вече откакто Торос Хованесян направи "гласа" на Захариев да става и за AT компютри, няма проблеми за сляп човек (с изключение на графичен режим) да работи и да играе с компютър" - споделя Виктор. Той е симпатичен и интелигентен млад мъж, женен, с едно дете, работи в предприятие "Успех". Автор е на сайта на предприятието - http://uspeh.dir.bg.

Ето какво пише в мейл от февруари 1998 г.: "Когато разбрах, че в София има BBS, специализиран за фантастика, реших, че няма да мина без модем. Проблемът обаче беше, че никой от моите слепи колеги не беше работил с модем и не се знаеше дали терминалните програми въобще ще могат да работят заедно с необходимите ни говорящи синтезатори и драйверите за тях. Оказа се, че аз ще трябва да бъда първият (доколкото ми е известно), който да опита. Говорих, разбира се, преди да купя модема, с Торос Хованесян, и той не ме обезкуражи." Така Виктор се решава и в края на 1997 г. купува модем 14 400 kbps за 21долара.

Страстен почитател на литературата, най-вече на фантастиката, и с това на специализираните BBS-и и сайтове като "Словото" и "Литературна мрежа", Виктор, заедно със Снежина Гилева, добавя през ноември 2001 г. част от сатирата на Ботев в най-голямата световна библиотека Гутенберг - първият текст на български език там: http://www2.cddc.vt.edu/gutenberg/etext01/2botv10.txt.

Той активно използва мрежата, влюбен е в нея, обича да комуникира. Онлайн е всеки ден, разглежда сайтове, търси и намира новини и всякаква полезна информация. Разучава HTML и прави страници. Основният му сайт е http://123.dir.bg (http://dhv.hit.bg) - сайт със софтуер, информация, документи, книги и прочее за незрящите потребители в България. Автор е и на първото българско виртуално гробище - http://grobishte.hit.bg.

Под страниците си като автор Виктор се подписва скромно: HTML Writer или Modest generator.

Въпреки трудностите той не губи чувството си за хумор, винаги завършва мейловете си със симпатични коментари като:

"Invalid user, system halted."

"The world is ending. Log off correctly. Do not drop carrier."

"Bad command or user blind"

"И нито един пиксел няма да падне на земята..."

"И твоите електронни фреймове, всуе тъй празнично блестят...".

Едно от също така цветущите определения на Виктор е това за грешките 404 - той ги нарича "форофорки".

Със своите сайтове, както и с всекидневна неуморна дейност Виктор по всякакъв начин подпомага слепите, които искат да се занимават с компютри и интернет. През 2002 г. започна кампания за набиране на стари компютри за слепите, останала без особен отглас въпреки анонсирането й в предаванията "Микрофон и Мишка" и "Виртуален час".

За цялостния си принос Виктор получава специалната награда от БАИФ, връчена му от Томас Хигинс на церемонията по награждаването победителите в "Български сайт" 2001.

Обратно на предходната страница.

Обратно на заглавната страница.
http://bezmonitor.com (123.dir.bg)